Niğde'de afet yönetimine dair nitel bir araştırma
A qualitative research on disaster management in Niğde
- Tez No: 943715
- Danışmanlar: PROF. DR. CENAY BABAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Afet Yönetimi, Kriz, Kriz Yönetimi, Risk Yönetimi, Niğde, Bütünleşik Afet Yönetimi, Disaster Management, Crisis, Crisis Management, Risk Management, Niğde, Integrated Disaster Management
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Afet yönetimi, tarihsel olarak oldukça eski bir geçmişe sahiptir. Ancak günümüzde, neredeyse tüm ülkelerde afet yönetimi politikalarının tam anlamıyla yeterli olmaması nedeniyle, her olumsuz olay sonrasında ya yeni politikalar geliştirilmiş ya da mevcut politikalarda çeşitli revizyonlara gidilmiştir. Kriz yönetimi ise daha yakın tarihlerde ortaya çıkmış ve zamanla afet yönetimini de kapsayan daha geniş bir kavram haline gelmiştir. Günümüzde pek çok ülke, karşılaştıkları olumsuz durumları kriz yönetimi politikaları çerçevesinde çözümlemeyi tercih etmektedir. Bu bağlamda, afet yönetimi ve kriz yönetimi kavramları birbiriyle ilişkilendirilmekte ve süreç içerisinde iç içe geçerek bütüncül bir yapı kazanmıştır. Risk yönetimi ise, afetlerin meydana gelmesinden önceki dönemi kapsamakta olup, bu kavramın önemi, son yıllarda yaşanan afetlerin sonuçları değerlendirildiğinde daha net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada öncelikle afet yönetimi ve kriz yönetimi kavramları ile bu kavramlara ilişkin aşamalar ele alınmış, ardından Türkiye'de afet yönetiminin mevcut durumu ve tarihsel gelişimi incelenmiştir. Bu çerçevede Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) kurumsal yapısı da değerlendirilmiştir. Ayrıca afet yönetimi aşamaları ayrıntılı olarak analiz edilmiş ve risk yönetimi kavramının önemi vurgulanmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise bir saha araştırmasına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Disaster management has a very old history. However, since disaster management policies are not fully adequate in almost all countries today, new policies have been developed or various revisions have been made to existing policies after each negative event. Crisis management, on the other hand, emerged more recently and has become a broader concept that includes disaster management over time. Today, many countries prefer to resolve the negative situations they encounter within the framework of crisis management policies. In this context, the concepts of disaster management and crisis management are associated with each other and have become intertwined over time, gaining a holistic structure. Risk management, on the other hand, covers the period before the disasters occur, and the importance of this concept becomes clearer when the results of disasters experienced in recent years are evaluated. In this study, firstly, the concepts of disaster management and crisis management and the stages related to these concepts are discussed, then the current status and historical development of disaster management in Türkiye are examined. In this context, the institutional structure of the Disaster and Emergency Management Presidency (AFAD) is also evaluated. In addition, the stages of disaster management are analyzed in detail and the importance of the concept of risk management is emphasized. In the last part of the study, a field research was included.