Edirneli Şâhidî'nin Leylâ vü Mecnûn (Gülşen-i Uşşâk) mesnevisi (Bağlamlı dizin ve işlevsel sözlük)
Leyla vü Mecnun (Gülşen-i Uşşâk) mathnawi of Edirneli Şahidi (Contextual index and functional dictionary)
  1. Tez No: 943718
  2. Yazar: FUNDA DOLAHMET
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA AVŞAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Edirneli Şâhidî, Leylâ vü Mecnûn, Bağlamlı Dizin, İşlevsel Sözlük, Edirneli Şâhidî, Leylâ vü Mecnûn, Contextual Index, Functional Dictionary
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 3404
Özet
Edirneli Şâhidî'nin Leylâ vü Mecnûn (Gülşen-i Uşşâk) mesnevisinin tenkitli metni, 2012 yılında Nazire ERBAY tarafından doktora tezi olarak çalışılmış fakat bugüne kadar anlam boyutu üzerinde ayrıntılı olarak durulmamıştır. Bu çalışmada, eserin söz varlığının ortaya konması ve bu söz varlığından hareketle anlam dünyasının daha iyi anlaşılmasının sağlanması amaçlanmıştır. Bunun için TEBDİZ sisteminden faydalanılarak metnin bağlamlı dizini ve işlevsel sözlüğü oluşturulmuş ve söz konusu mesnevi incelemeye tâbi tutulmuştur. Çalışma öncelikle Edirneli Şâhidî'nin hayatı, eserleri ve edebî kişiliği hakkında verilen bilgilerden oluşmuştur. Daha sonra dil özellikleri yönünden detaylı inceleme yapılarak dil ve üsluba yer verilmiştir. Mesnevide kelime kadrosu incelenmiş; atasözü, deyim, ünlem, bağlaç vb. tespit edilmiştir. Son olarak ise sözlüğün hazırlanmasında izlenilen yolla ilgili verilen bilgilerin yanında metin ile ilgili yeni yazıma dair önerilerde bulunulmuş ve sonda da sözlük yer almıştır. Mesnevideki her bir kelime ve atasözü, deyim vb. metnin bağlamına göre anlamlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The critical text of Edirneli Şâhidî's Leylâ vü Mecnûn (Gülşen-i Uşşâk) masnavi was studied as a doctoral thesis by Nazire ERBAY in 2012 however, the meaning dimension has not been elaborated in detail until today. In this study, it is aimed to reveal the vocabulary of the work and to provide a better understanding of the world of meaning based on this vocabulary. For this purpose, the contextual index and functional dictionary of the text were created by making use of the TEBDİZ system and the masnavi in question was analysed. The study firstly consists of information about the life, works and literary personality of Edirneli Şâhidî. Then, language and style were analysed in detail in terms of language features. The vocabulary of the Masnaviwas analysed and proverbs, idioms, interjections, conjunctions etc. were determined. Finally, in addition to the information about the method followed in the preparation of the dictionary, suggestions for new writing related to the text were made and the dictionary was included at the end. Each word and proverb, idiom etc. in the Masnavi has been interpreted according to the context of the text.