İşe geri dönüş sürecinde işin anlamının kavramsallaştırılması
Conceptualizing the meaning of work in return to work process
- Tez No: 943717
- Danışmanlar: PROF. DR. MİNE UYANIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ergoterapi, Occupational Therapy
- Anahtar Kelimeler: İşe Geri Dönüş, İşin Anlamı, Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz, Kavram Analizi, Return to Work, Meaning of Work, Interpretative Phenomenological Analysis, Concept Analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ergoterapi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ergoterapi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışma, çalışmaya engel sağlık durumu nedeniyle istihdam dışında kalmış bireylerin işe geri dönüş (İGD) sürecinde işe yükledikleri anlamı kavramsallaştırmayı amaçlamaktadır. Yorumlayıcı fenomenolojik analiz ve Walker & Avant'ın kavram analizi yöntemlerinin kullanıldığı iki aşamalı bir araştırma deseni benimsenmiştir. Ön nitel çalışmada 9 katılımcıyla derinlemesine görüşmeler yapılmış, elde edilen verilerle İGD'de işin anlamına dair beş temel kavram belirlenmiştir: Normalleşme (rutinlere ve sosyal rollere dönüş), Saygınlık (özsaygı ve toplumsal itibarın yeniden kazanımı), Finansal Refah (ekonomik güvence), Kendini Gerçekleştirme (potansiyeli kullanma ve gelişim) ve Sonuç/Ödül (tüm anlamların bütünleştiği nihai kazanım). Kavram analizi aşamasında bu beş kavramın tanımlayıcı özellikleri, öncülleri, sonuçları ve ampirik göstergeleri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Bulgular, İGD sürecinde işin anlamının çok boyutlu, dinamik ve bağlamsal olduğunu ortaya koymuş; bu boyutların etkileşimini ve bütüncül yapısını vurgulayan“İşe Geri Dönüşte Anlam Modeli”geliştirilmiştir. Bu model, bireyin İGD sürecindeki motivasyonunu ve uyumunu etkileyen öznel anlamın önemine dikkat çekerek, mesleki rehabilitasyon uygulamaları ve gelecek araştırmalar için bir çerçeve sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to conceptualize the meaning of work for individuals who have been away from their jobs due to work-disrupting health conditions during the return-to-work (RTW) process. A two-stage research design was adopted, utilizing Interpretative Phenomenological Analysis and Walker & Avant's concept analysis method. In the preliminary qualitative study, in-depth interviews were conducted with 9 participants, and the data revealed five core concepts regarding the meaning of work in RTW: Normalization (return to routines and social roles), Dignity (regaining self-esteem and social respect), Financial Well-being (economic security), Self-Actualization (utilizing potential and development), and Outcome/Reward (the ultimate gain integrating all meanings). In the concept analysis phase, the defining attributes, antecedents, consequences, and empirical referents of these five concepts were examined in detail. The findings demonstrated that the meaning of work in the RTW process is multidimensional, dynamic, and contextual. The“Meaning of Work in Return to Work Model”was developed, emphasizing the interaction and holistic nature of these dimensions. This model highlights the importance of subjective meaning, which influences an individual's motivation and adaptation during the RTW process, offering a framework for vocational rehabilitation practices and future research.