Extraction of cottonseed oil by homogenization, ultrasonic and enzymatic pretreatments using green solvents
Pamuk tohumu yağının homojenizasyon, ultrases ve enzimatik ön işlemlerle yeşil çözücüler kullanılarak ekstraksiyonu
  1. Tez No: 943741
  2. Yazar: EZGİ KALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEDENİ MASKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk tohumu yağı, Ultrases, Homojenizasyon, Enzim, Cottonseed oil, Ultrasound, Homogenization, Enzyme
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu çalışma, sürdürülebilir yeşil teknolojilerin ve yeşil çözücülerin entegrasyonu yoluyla son teknoloji bir pamuk tohumu yağı çıkarma prosedürlerine öncülük etmiştir. Dört farklı ekstraksiyon tekniği çalışılmıştır. İlk çalışmada, ultrases ve homojenizasyon destekli (UHA) hekzan ekstraksiyonu uygulanmıştır. Optimum koşullar olan 89.29 dakika, 59.99°C ve 3.14:1 mL/g çözücü-katı oranında; %86.40 yağ geri kazanımı (OR), %92.5 radikal süpürme aktivitesi (RSA) ve %5.12 serbest yağ asidi (FFA) elde edilmiştir. İkinci çalışmada, UHA-etil asetat yöntemi için optimum koşullar 65.67 dakika, 30.10°C ve 5.6:1 çözücü-katı oranı olarak belirlenmiş ve bu koşullarda %80.44 OR, %80.22 RSA ve %5.75 FFA elde edilmiştir. Üçüncü çalışmada, yardımcı çözücü olarak doğal derin ötektik çözücü (NADES) kullanılmış ve yağ ekstraksiyonu için NADES (Kolin Klorür: Oksalik Asit), etil asetat ve su kombinasyonunun optimizasyonu gerçekleştirilmiştir. Optimum çözücü kombinasyonu %20 NADES, %20.41 su ve %59.58 etil asetat olarak belirlenmiştir. Son çalışmada ise, enzim destekli sulu ekstraksiyon (PEAE) ön işlemi için ardışık optimizasyon prosedürleri uygulanmıştır. Optimum koşullar %2.5 enzim konsantrasyonu ve 3:1 su-katı oranı olarak tespit edilmiş ve bu koşullarda %82.41 OR, %7.75 FFA ve %70.42 RSA elde edilmiştir. Sonuç olarak, bu tez, UHA yöntemi ile yeşil çözücüleri birleştirerek çevreci bir seçenek sunmuş ve çalışma koşulları/riskinin azaltıldığını, yağ geri kazanımının ve yağ kalitesinin iyileştirildiğini doğrulamıştır. Bu yöntem, bitkisel yağ endüstrisi için umut verici bir teknik olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The current study pioneered a state of the art cottonseed oil extraction procedures through the integration of sustainable green technologies and green solvents. Four different extraction techniques were studied. The first study was ultrasound and homogenization-assisted (UHA) hexane extraction. At optimum conditions of 89.29 minutes, 59.99°C, and a solvent-to-solid ratio of 3.14:1mL/g; 86.40% oil recovery (OR), 92.5% Radical scavenging activity (RSA) and 5.12% free fatty acid (FFA) were obtained. In the second study, UHA-ethyl acetate method suggested optimum conditions to be 65.67 minutes, 30.10°C, and a solvent-to-solid ratio of 5.6:1. At this optimum condition, 80.44% OR, 80.22% RSA, and 5.75 % FFA were obtained. In the third study, natural deep eutectic solvent (NADES) as a novel co-solvent was employed to discover the optimal solvent combination of NADES (Choline Chloride: Oxalic acid), ethyl acetate, and water. The optimum solvent combination was 20% NADES, 20.41% water, and 59.58% ethyl acetate. In the last study, sequential optimization procedures were employed for pretreatment of enzymatic aqueous extraction (PEAE) for extraction procedures. The optimum conditions were detected as 2.5% enzyme concentration and 3:1 water to solid ratio. This conditions provided 82.41% OR, 7.75% FFA, 70.42% RSA experimentally. As a conclusion, this thesis presented a green options by combining UHA method with green solvents and confirmed that reduced operational conditions/risk, enhanced oil recovery and higher oil quality. This was considered as promising technique for vegetable oil industry.