Karaciğer fonksiyon testlerinin birey içi, bireyler arası biyolojik varyasyonları, referans değişim değerleri ve bireysellik indekslerinin değerlendirilmesi
An evaluation of intra-individual and inter-individual biological variations, reference change values and index of individuality in liver function tests
- Tez No: 943825
- Danışmanlar: DR. YÜKSEL GÜLEN ÇİÇEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Liver function tests, within-subject biological variation, between-subject biological variation, individuality index, reference change value
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Karaciğer fonksiyon testleri, hepatobiliyer hastalıkların tanı ve takibinde kullanılan biyokimyasal belirteçlerdir. Bireyler arası ve birey içi biyolojik farklılıklar test yorumunu etkileyebilir. Bu nedenle biyolojik varyasyon bileşenlerinin belirlenmesi klinik izlem ve kalite yönetimi açısından önemlidir. Çalışmamızda aspartat aminotransferaz (AST), alanin transaminaz (ALT), gama-glutamil transferaz (GGT), total bilirubin ve direkt bilirubin düzeylerine ait birey içi (CVI) ve bireyler arası (CVG) biyolojik varyasyon değerleri ile bu değerlere dayalı kalite spesifikasyonları, bireysellik indeksleri (II) ve referans değişim değerleri (RCV) hesaplanmıştır. Materyal Metod: 23–59 yaş aralığında 12 kadın ve 12 erkekten oluşan 24 sağlıklı gönüllüden, 10 hafta boyunca haftanın aynı gününde 08:00–10:00 saatleri arasında, 10 saatlik açlık sonrası preanalitik değişkenler en aza indirilerek serum tüplerine venöz kan örnekleri alınmıştır. Örnekler 4000 rpm'de 10 dakika santrifüj edilip -80°C'de saklanmıştır. Tüm analizler aynı cihaz, kullanıcı, reaktif, kalibratör ve kontrol materyalleri ile rastgele ve çift analizli olarak yapılmıştır. CVA, CVI, CVG, RCV, II ve kalite hedefleri, Avrupa Klinik Kimya ve Laboratuvar Tıbbı Federasyonu'nun (EFLM) WG-BV tarafından yayımlanan BIVAC kılavuzuna göre hesaplanmıştır. Bulgular: İstatistiksel analizler sonucunda AST, ALT, GGT, total ve direkt bilirubin için CVI değerleri sırasıyla %13,21; %15,85; %11,24; %24,11 ve %18,35; CVG değerleri sırasıyla %21,8; %29,31; %35,28; %29,29 ve %23,78 olarak bulunmuştur. II değerleri sırasıyla 0,60; 0,54; 0,31; 0,82 ve 0,77 olarak hesaplanmıştır. RCV değerleri sırasıyla %33,9; %46,2; %36,1; %68,2 ve %53,7'dir. İlgili testler için arzu edilen analitik impresizyon değerleri sırasıyla %6,6; %7,9; %5,6, %12,1 ve %9,2; bias değerleri sırasıyla %5,1; %7,7; %8; %8,6 ve %7,5 ve toplam izin verilebilir hata (TEa) değerleri de sırasıyla %16; %20,8; %17,3; %28,5 ve %22,6 olarak hesaplanmıştır. Sonuç: Bu çalışma, karaciğer fonksiyon testlerinin biyolojik varyasyon bileşenlerini Türk popülasyonunda değerlendiren ilk çalışmadır. Çalışmamızda AST, ALT ve GGT için bulunan düşük bireysellik indeksleri (II
Özet (Çeviri)
Aim: Liver function tests are biochemical markers used in the diagnosis, monitoring, and prognosis of hepatobiliary diseases. Although reference intervals guide clinical interpretation, inter-individual and intra-individual biological variability can affect result evaluation. Identifying components of biological variation is essential for patient monitoring and laboratory quality. This study calculated intra-individual (CVI) and inter-individual (CVG) biological variation values of aspartate aminotransferase (AST), alanine transaminase (ALT), gamma-glutamyl transferase (GGT), total bilirubin, and direct bilirubin. Analytical performance specifications, individuality indices (II), and reference change values (RCV) were also determined. Materials and Methods: Participants included 24 healthy individuals (12 females, 12 males), aged 23–59 years. Venous blood samples were collected weekly for 10 weeks, on the same weekday between 08:00–10:00 AM using serum tubes, following a 10-hour fast under standardized pre-analytical conditions. Samples were centrifuged at 4000 rpm for 10 minutes and stored at –80°C. All measurements were performed in duplicate and randomly using the same device, operator, reagents, calibrators, and control materials. CVA, CVI, CVG, RCV, II, and performance goals were calculated according to the BIVAC guideline published by the Working Group on Biological Variation (WG-BV) of the European Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine (EFLM). Results: CVI values were %13.21, %15.85, %11.24, %24.11, and %18.35; CVG values were %21.8, %29.31, %35.28, %29.29, and 23.78 for AST, ALT, GGT, total and direct bilirubin, respectively. II values were 0.60, 0.54, 0.31, 0.82, and 0.77. RCVs were %33.9, %46.2, %36.1, %68.2, and %53.7. Furthermore, desirable analytical imprecision, bias, and total allowable error (TEa) were calculated %16, %20.8, %17.3, %28.5, and %22.6 for same tests, respectively. For the same tests, the desirable analytical imprecision values were calculated as %6.6, %7.9, %,5.6 %12.1, and %9.2; bias values as %5.1, %7.7, %8, %8.6, and %7.5; and total allowable error (TEa) values as %16, %20.8, %17.3, %28.5, and %22.6, respectively. Conclusion: This is the first study evaluating biological variation in liver function tests in the Turkish population. Low II values for AST, ALT, and GGT (II < 0.6) support using RCV's for serial monitoring. For total and direct bilirubin, RCV should be interpreted with reference intervals.