Yeniden dönüşüm sürecinde gıulıo mongerı'nin ankara'daki banka yapılarının değerlendirilmesi
An evaluation of the adaptive reuse of giulio mongeri's bank buildings in ankara
- Tez No: 943852
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU TURGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Erken 20. Yüzyıl Mimarlık Ortamı, Birinci Ulusal Akım, Giulio Mongeri, Banka Yapıları, Early 20th Century Architectural Environment, First National Movement, Giulio Mongeri, Bank Buildings
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Geç Osmanlı ve Erken Cumhuriyet Dönemi Türk mimarlık ortamında öne çıkan ve I. Ulusal Mimarlık Akımı olarak adlandırılan anlayış çerçevesinde tasarlanan kamu yapıları arasında banka yapıları öne çıkmaktadır. Dönemin belli başlı bankalarının prestijini yansıtan nitelikleriyle banka genel merkez yapıları aynı zamanda ulusalcı kimlik arayışlarının etkisinde ortaya çıkan seçmeci mimari üslubun da nitelikli örneklerini oluşturmakta ve tarihsel bir değer taşımaktadır. Bunlar arasında dönemin mimari üslubunun başlıca temsilcilerinden olan levanten mimar Giulio Mongeri'nin Ankara'da Cumhuriyetin ilk yıllarında tasarladığı üç banka yapısı (Osmanlı Bankası, Ziraat Bankası ve İş Bankası) özel bir yer tutmaktadır. Günümüzde, İş Bankası ve Ziraat Bankası yapıları birer müze olarak; Osmanlı Bankası yapısı ise başka bir bankaya tahsis edilmiş olarak bir koruma projesi bağlamında dönüşüm süreci geçirmiş bulunmaktadır. Bu çalışmada; sözü edilen üç yapının yeniden dönüşüm süreci değerlendirilmektedir. Bu amaçla; yapıların özgün iç mekan ve cephe tasarımlarını içeren plan ve görünüş çizimleri yanısıra mekan düzenlemelerini gösteren fotoğrafik belgeler incelenmiştir. Ayrıca eleştirel bir bakış çerçevesi oluşturmak amacıyla Giulio Mongeri'nin mimarlık anlayışını yansıtan diğer eserleri ile dönemin benzeri banka yapıları karşılaştırmalı olarak ele alınmaya çalışılmıştır. Çalışmada aynı zamanda; bir dönemin mimari üslubunu barındırmasıyla bir tür tarihsel belge niteliği taşıyan böylelikle de, temel işlevinin ötesinde anlamlar barındıran banka yapıları bağlamında koruma ve yeniden işlevlendirme olguları sorgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
AN EVALUATION OF THE ADAPTIVE REUSE OF GIULIO MONGERI'S BANK BUILDINGS IN ANKARA Fatma Nur IŞIK Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Master Thesis, May 2025 Supervisor: Asst. Prof. Dr. Duygu TURGUT ABSTRACT Among the public buildings designed within the framework of the style called the First National Architecture Movement, which stands out in the Late Ottoman and Early Republican Turkish architecture, bank buildings hold a special place. With their qualities reflecting the prestige of the major banks of the period, bank headquarters buildings also constitute qualified examples of the selective architectural style that emerged under the influence of the searches of nationalist identity searches and have a historical value. Among these, three bank buildings (Ottoman Bank, Ziraat Bank and İş Bank) designed by Levantine architect Giulio Mongeri, one of the main representatives of the architectural style of the period, in Ankara in the early years of the Republic hold a special place. Today, according to the transformation process within the context of a conservation project, İş Bank and Ziraat Bank buildings have been transformed as museums, while the Ottoman Bank building has been allocated to another bank.. This study evaluates the transformation process of the three buildings mentioned. In order to put forward a critical perspective, it has been attempted to be addressed comparatively with other works reflecting Giulio Mongeri's understanding of architecture and similar bank structures of other prominent architects of the period. At the same time, the study questions the concepts of conservation and re-functioning in the context of bank structures that have the characteristics of a kind of historical document by containing the architectural style of a period and thus having meanings beyond their basic function.