Investigation of strategies and mathematical creativity of 8th grade gifted students on nonlinear realistic generalization tasks
Üstün yetenekli 8. sınıf öğrencilerinin doğrusal olmayan gerçekçi genelleme görevlerindeki stratejilerinin ve matematiksel yaratıcılıklarının araştırılması
  1. Tez No: 943919
  2. Yazar: ZEYNEP TUNCER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİNE IŞIKSAL BOSTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Üstün Yetenekli Öğrenciler, Genelleme, Matematiksel Yaratıcılık, Çözüm Stratejileri, Gifted Students, Generalization, Mathematical Creativity, Solution Strategies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
Bu çalışma 8. sınıf üstün yetenekli öğrencilerin alternatif türdeki doğrusal olmayan gerçekçi genelleme görevlerini çözerken kullandıkları stratejileri ve bu görevleri çözerken matematiksel yaratıcılıklarını araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışmanın katılımcıları, Ankara ve İstanbul, Türkiye'deki Bilim ve Sanat Merkezlerine devam eden dört 8. sınıf üstün yetenekli öğrenciden oluşmaktadır. Mevcut çalışma kolektif bir vaka çalışması tasarımıdır. Veriler, 2023-2024 eğitim öğretim yılında yarı yapılandırılmış görev tabanlı görüşmeler, problem kağıdı ve araştırmacının alan notları yoluyla toplanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi metoduyla analiz edilmiştir. Analiz sonucunda elde edilen bulgular, üstün yetenekli öğrencilerin farklı türdeki doğrusal olmayan gerçekçi genelleme görevlerini çözerken çeşitli ve çok sayıda strateji ürettiğini göstermiştir. Bu stratejiler; görselden sayma, bilinen bir örüntü ile ilişkilendirme, gruplama ve değişken atama, mevcut genellemeyi kullanma, şekildeki sayısal ilişkileri inceleyerek düzenlilikleri belirleme, değişkene alternatif değerler atayarak ve görsel gösterimi oluşturarak düzenlilikleri belirleme ve cebirsel gösterimi oluşturarak ve alternatif değerler atayarak düzenlilikleri belirlemedir. Buna ek olarak, bu çalışmada üstün yetenekli öğrencilerin matematiksel yaratıcılığı, akıcılık, esneklik, özgünlük ve detaylandırma olmak üzere matematiksel yaratıcılığın dört bileşenine dayanarak analiz edilmiştir. Bulgular, 8. sınıf üstün yetenekli öğrencilerin doğrusal olmayan gerçekçi genelleme görevlerini çözerken yaratıcı çözümler ürettiklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The present study aims to investigate the strategies that 8th-grade gifted students use while solving alternative types of nonlinear realistic generalization tasks and their mathematical creativity while solving these tasks. Four 8th-grade gifted students who attend Science and Art Centers (SAC) in İstanbul and Ankara, Türkiye, constituted the participants of the study. The design of the study was a collective case study design. Data was collected during the 2023-2024 academic year via semi-structured task-based interviews, problem sheets, and the researcher's field notes. The data was analyzed through content analysis. The findings showed that while solving different types of nonlinear realistic generalization tasks gifted students generated diverse and numerous strategies, which are, counting from a drawing, connecting to the known pattern, grouping and assigning a variable, using the existing generalization, identifying regularities by investigating the numerical relationships embedded in the figure, identifying regularities by assigning alternative values to the variable and generating the visual representation, and identifying regularities by generating the algebraic representation and assigning alternative values. In addition, in this study, the mathematical creativity of gifted students was analyzed based on four components of mathematical creativity, namely, fluency, flexibility, originality, and elaboration. Findings revealed that 8th-grade gifted students provided creative responses while solving nonlinear realistic generalization tasks.