Aydın ve Denizli illlerindeki kayısı ağaçlarında fitoplazma hastalıklarının tanılanması
Detection of phytoplasma diseases of apricot trees in Aydın and Denizli provinces
  1. Tez No: 943939
  2. Yazar: AYŞE CAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAHİDE ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Candidatus Phytoplasma prunorum, kayısı, nested PCR, Prunus armeniaca L, 16SrDNA, Canditatus Phytoplasma prunorum, apricot, nested PCR, Prunus armeniaca L, 16SrDNA
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Aydın ili kayısı üreticilerinden gelen Mikado kayısı çeşidinde anormal bitki büyümesi ve genç ağaçlarda ani ölüm şikayetleri üzerine, 2022 ve 2023 yıllarında Aydın ve Denizli illerinde fitoplazma hastalık sörveyleri yapılmıştır. Yapraklarda kıvrılma, kloroz, proliferasyon belirtileri gösteren ve sağlıklı görünen ağaçlardan yaprak ve kök örnekleri alınmıştır. Bunun dışında ADÜ Ziraat Fakültesi kampüsünde bulunan fitoplazma benzeri hastalık belirtileri gösteren Sakıt çeşidi kayısı ağacından sarı yapışkan tuzak ile böcek örnekleri toplanmıştır. Aydın ilindeki 10 meyve bahçesinden 45 bitki örneği ve Denizli'deki 11 meyve bahçesinden 38 bitki örneği, üniversal ve grup X spesifik 16SrDNA primerleri kullanılarak nested PCR ile test edilmiştir. Kırk dokuz böcek örneği üniversal 16SrDNA primerleri kullanılarak nested PCR analizine tabi tutulmuştur. Fitoplazma 16Sr grubu ve alt grupları klonlama veya doğrudan çift yönlü DNA dizi analizi ve nested PCR ürünlerinin AluI, RsaI ve SspI enzimleriyle PCR-RFLP analizi ile tanılanmıştır. Bu çalışmada Aydın ilindeki 10 bahçeden 5'inin ve Denizli ilindeki 11 bahçeden 8'inin fitoplazma ile bulaşık olduğu belirlenmiştir. Sağlıklı görünen bitki örneklerinde ve böceklerde fitoplazma tespit edilmemiştir. GenBank homoloji araştırması ve on bir 16SrDNA bölgesi baz dizilerinin filogenetik analizi, bu dizilerin Avrupa sert çekirdekli meyve sarılığı (ESFY) fitoplazma etmeni 'Ca. Phytoplasma prunorum' ile %100 ila %99,8 arasında benzer olduğunu ortaya koymuştur. Nested PCR ürünlerinin AluI, RsaI ve SspI enzim kesimlerinin gerçek ve sanal iPhyClassifier PCR-RFLP profilleri, 16Sr grup X-B profilini ortaya çıkarmıştır. Ayrıca altı kök örneğinden elde edilen R16F2n bölgesi dizileri, GenBank homoloji araştırmasında Bacillus sp. ve Bacillus megaterium olarak tanılanmış ve bu üniversal primerlerin hedef olmayan gram pozitif bakteri DNA'sını çoğaltabildiğini göstermiştir. Bu çalışmada, bildiğimiz kadarıyla, Aydın ve Denizli illerinde yetiştirilen Mikado ve Mogador çeşidi kayısı ağaçlarında ESFY fitoplazması ilk kez tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In Aydın, grower complaints due to sudden decline of young trees, abnormal plant growth in apricot cultivar Mikado, in 2022 and 2023, disease surveys were conducted in Aydın and Denizli provinces. Leaf and root samples were taken from trees showing phytoplasma-like disease symptoms of leafroll, chlorosis, proliferation and apparently healthy-looking trees. Besides, using yellow sticky traps, insect samples were collected from the cultivar Sakıt showing phytoplasma-like disease symptoms, located in ADÜ Faculty of Agriculture. Forty-five plant samples from 10 orchard in Aydın and thirty-eight plant samples 11 orchard in Denizli were tested by nested PCR using universal 16SrDNA and group X specific primers. Forty-nine insect samples were nested PCR tested using universal 16SrDNA primers. Phytoplasma 16Sr group and subgroups were identified with either cloning or directly bidirectional DNA sequence analysis and PCR-RFLP with AluI, RsaI ve SspI enzymes of nested PCR products. In this study, in Aydın 5 out of 10 and 8 out of 11 orchard in Denizli were found to be infested with phytoplasmas. No phytoplasma was detected in healthy-looking plant samples and insects. GenBank homology search and phylogenetic analysis of eleven 16SrDNA sequences revealed that the sequences shared 100% to 99.8% homology with European Stone Fruit Yellows (ESFY) phytoplasma 'Ca. Phytoplasma prunorum'. Real and virtual iPhyClassifier PCR-RFLP profiles of AluI, RsaI, SspI enzyme cuttings of the nested PCR products corresponded to 16Sr group X-B. Moreover, R16F2n region sequences obtained from the six root samples were identified as Bacillus sp. and Bacillus megaterium after GenBank homology search, indicating the universal primers amplified non-target gram-positive bacterial DNA. In this study, as far as we know, ESFY phytoplasmas were identified for the first time in apricot trees including the cultivars Mikado and Mogador growing in Aydın and Denizli provinces.