Kadın hastalıkları ve doğum kliniklerinde yatan hastaların hemşirelik imajına yönelik algılarının değerlendirilmesi
Assessment of the perceptions of hospitalized in gynecology and obstetrics clinics towards nursing image
- Tez No: 944145
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA ÇATAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: İmaj, Hemşirelik imajı, Meslek algısı, Kadın sağlığı, Image, Nursing image, Perception of the profession, Women's health
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırmada, kadın hastalıkları ve doğum kliniklerinde yatarak tedavi gören hastaların hemşirelik imajına yönelik algılarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki araştırma, Nisan 2024-Eylül 2024 tarihleri arasında İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin kadın hastalıkları ve doğum kliniklerinde yatarak tedavi gören 400 hasta ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya18 yaş ve üstü, Türkçe bilen,okur-yazar, engelli olmayan(görme, işitsel, iletişim, bilişsel vb.), bilinci açık ve çalışmaya katılmaya istekli hastalar dahil edilmiştir. Araştırmanın verileri, Tanıtıcı Bilgi Formu ve Hemşirelik Mesleğine Yönelik İmaj Ölçeği kullanılarak yüz yüze görüşme tekniği ile elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen veriler bilgisayar ortamında IBM SPSS Statistics for Windows, Version 22.0 (SPSS INC.,Chicago, IL, USA) istatistik programı aracılığıyla değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan hastaların tanımlayıcı özelliklerinin belirlenmesinde frekans ve yüzde analizlerinden, ölçeğin incelenmesinde ortalama ve standart sapma istatistiklerinden faydalanılmıştır. Araştırma değişkenlerinin normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek üzere çarpıklık (Skewness) ve basıklık (Kurtosis) değerleri incelenmiştir. Tanımlayıcı özelliklere göre ölçek düzeylerindeki farklılaşmaların incelenmesinde bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve post hoc analizlerinden (Tukey, LSD) yararlanılmıştır. Katılımcıların ölçekten ve alt boyutlardan aldıkları puan ortalamaları incelendiğinde; mesleki nitelik alt boyut puan ortalaması 43,69±7,99, çalışma koşulları alt boyut puan ortalaması 29,45±4,07, cinsiyet alt boyut puan ortalaması ise 26,66±3,64, eğitim alt boyut puan ortalaması 18,31±2,5, mesleki statü alt boyut puan ortalaması 16,18±3,28 ve dış görünüm alt boyut puan ortalaması 11,07±2,64 olarak hesaplanmıştır. Bağımsız değişkenlerle yapılan karşılaştırmalar sonucunda; yaş, öğrenim durumu, gelir düzeyi, çalışma durumu, yaşam yeri, daha önce hastaneye yatma durumu, kadın hastalıkları kliniğine daha önce yatma durumu, yatılan servis, ailede hemşire varlığı, çocuğunun hemşire olmasını isteyen bireyler ve hemşirelik hizmetinden memnuniyet düzeyi değişkenlerine göre anlamlı farklılık olduğu, sadece aile yapısı değişkeninde anlamlı bir fark olmadığı ortaya konmuştur. Bulgular incelendiğinde; genç yaşta olanların, üniversite ve üzeri eğitim alanların, geliri giderden az olanların, çalışan bireylerin, büyükşehirde yaşayanların, daha önce hastane deneyimi olanların, kadın hastalıkları kliniğinde daha önce yatmış olanların, doğumhanede yatış yapanların, ailesinde hemşire olanların, çocuğunun hemşire olmasını isteyenlerin ve hemşirelik hizmetlerinden memnun olanların hemşirelik imajını olumlu algıladığı saptanırken, aile yapısı değişkeni için fark yaratmadığı ortaya konmuştur. Araştırma bulguları doğrultusunda, hemşirelerin mesleğin gerektirdiği bağımsız rolleri titizlikle yerine getirmesi, kanıta dayalı uygulamaları benimseyerek profesyonel hemşirelik pratiğini geliştirmesi ve sürekli eğitim programlarına katılarak mesleki bilgi ve becerilerini artırmaları önerilmektedir. Ayrıca, hemşirelerin toplumda doğru tanıtımını sağlamak amacıyla medya içeriklerinde rollerinin daha etkin vurgulanması, hasta odaklı iletişim eğitimlerinin yaygınlaştırılması ve mesleki örgütlenmelerin desteklenerek bu alanda yönlendirici politikaların oluşturulması önem arz etmektedir
Özet (Çeviri)
This study a imed to evaluate the perceptions of patients receiving inpatient treatment in gynecology and obstetrics clinics regarding the image of nursing. The descriptive and cross-sectional study was conducted with 400 patients receiving inpatient treatment in the gynecology and obstetrics clinics of Istanbul Haseki Training and Research Hospital between April 2024 and September 2024. The study included patients aged 18 and over, who spoke Turkish, were literate, had no disabilities (visual, auditory, communication, cognitive, etc.), were conscious, and were willing to participate in the study. The data of the study were obtained through face-to-face interviews using the Introductory Information Form and the Scale for the Image of Nursing Profession. The data obtained in the study were evaluated in a computer environment using the IBM SPSS Statistics for Windows, Version 22.0 (SPSS INC., Chicago, IL, USA) statistical program. Frequency and percentage analyses were used to determine the descriptive characteristics of the patients participating in the study, and mean and standard deviation statistics were used to examine the scale. Skewness and kurtosis values were examined to determine whether the study variables showed a normal distribution. Independent groups t-test, one-way analysis of variance (ANOVA) and post hoc analyses (Tukey, LSD) were used to examine the differences in scale levels according to descriptive characteristics. When the participants' mean scores from the scale and sub-dimensions were examined; the professional qualification sub-dimension mean score was 43.69±7.99, the working conditions sub-dimension mean score was 29.45±4.07, the gender sub- dimension mean score was 26.66±3.64, the education sub-dimension mean score was 18.31±2.5, the professional status sub-dimension mean score was 16.18±3.28 and the appearance sub-dimension mean score was 11.07±2.64. As a result of the comparisons made with independent variables; it was revealed that there were significant differences according to the variables of age, education status, income level, employment status, place of residence, previous hospitalization status, previous hospitalization status in gynecology clinic, hospitalization service, presence of a nurse in the family, individuals who want their child to be a nurse and satisfaction level with nursing service, but there was no significant difference only in the family structure variable. When the findings were examined; it was determined that young people, those who received university and higher education, those whose income was lower than their expenses, working individuals, those living in metropolitan cities, those who had previous hospital experience, those who had previously been in gynecology clinics, those who were hospitalized in delivery rooms, those who had a nurse in their family, those who wanted their child to be a nurse and those who were satisfied with nursing services perceived the image of nursing positively, while it was revealed that there was no difference for the family structure variable. In line with the research findings, it is recommended that nurses meticulously fulfill the independent roles required by the profession, develop professional nursing practice by adopting evidence-based practices and increase their professional knowledge and skills by participating in continuing education programs. In addition, in order to ensure the correct presentation of nurses in society, it is important to emphasize their roles more effectively in media content, to spread patient-focused communication training, and to support professional organizations and to create guiding policies in this area.