Zirkonya materyallerinin farklı yüzey bitirme işlemleri sonrası renk değişiminin karşılaştırılması
Comparison of color change of zirconia materials after different surface finishing processes
  1. Tez No: 944161
  2. Yazar: SERAP FALCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM ERKUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Translüsent monolitik zirkonya, Polisaj, Glaze, Renklenme
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu in vitro çalışmanın amacı, farklı translüsensiye ve farklı kalınlığa sahip zirkonya materyallerinin yüzey bitirme işlemleri sonrası yüzey özelliklerinin incelenmesi ve termal döngü ile yüzey renklendirici bir ajana maruz bırakılması sonucu yüzey renklenmelerinin karşılaştırılmasıdır. Bu tez çalışmasında Vita (VITA Zahnfabrik, Almanya) markasına ait, sırayla 4Y-TZP ve 5Y-TZP içeriklerine sahip süper translüsent ve ekstra translüsent monolitik zirkonya diskler frezelenerek, yarısı 0,8 mm diğer yarısı 2 mm kalınlıkta olan toplam 128 adet blok hazırlanmış ve sinterlenmiştir. Belirlenen çalışma grupları doğrultusunda, GrSinter grubundaki örneklere (n=32) sinterizasyon sonrasında herhangi bir yüzey bitirme ve polisaj işlemi uygulanmamıştır. GrFırın grubundaki örnekler (n=32) sinterizasyondan sonra 3 defa tekrarlanan fırınlama işlemine tabi tutulmuştur. GrGlaze grubundaki örneklere (n=32) elmas frezle yüzey aşındırması yapıldıktan sonra glaze uygulanmıştır. GrPolisaj grubundaki örnekler (n=32) yüzey aşındırmasından sonra polisaj kitiyle polisajlanmıştır. Ardından tüm örneklere 5000 döngüde termal yaşlandırma uygulanmıştır ve başlangıç (T0) renk ölçümleri Vita Easyshade (VITA Zahnfabrik, Bad Sackingen ve Almanya) spektrofotometre ile yapılmıştır. 60 gün boyunca 37°C etüvde hazır kahve solüsyonu içerisinde bekletilen örneklerin renk ölçümü 1. hafta (T1), 2. hafta (T2), 1. ay (T3) ve 2. ayda (T4) tekrarlanmıştır. Tüm örneklerin yüzey pürüzlülüğü Perthometer M2 profilometre cihazı (The Universal Standard Instrument Mahr GmbH ve Almanya) ile ölçülmüştür. Bu çalışmada 1 ve 3,5 arasındaki renk değişim (ΔE) değerleri klinik olarak kabul edilebilir olarak değerlendirilmiştir. Çalışmamızda neredeyse tüm örneklerde ΔE>3,5 olarak bulunmuştur. Yalnızca GrGlaze XT 2 mm grubundaki örneklerdeki renklenme diğer tüm gruplara göre klinik olarak kabul edilebilir olarak bulunmuştur. Zirkonya kalınlığının Ra değerini etkilemediği (p>0,05) ancak, ΔE değerini etkilediği sonucuna varılmıştır (p0,05). Anterior bölge restorasyonlarında kullanılan translüsent monolitik zirkonyanın renk stabilitesinin korunması estetik açıdan önemli olduğu için bu in vitro çalışmanın sonuçlarının da günümüzde anterior bölgede sıkça tercih edilen ve yeni geliştirilen translüsent monolitik zirkonyaların, renklenme potansiyeline bağlı olarak klinik seçimine yön verme konusunda bilgi vereceği düşünülmektedir. Bu çalışma Başkent Üniversitesi Tıp ve Sağlık Bilimleri Araştırma Kurulu tarafından onaylanmış (Proje no: D-KA24/08) ve Başkent Üniversitesi Araştırma Fonunca desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this in vitro study is to investigate the surface properties of zirconia materials with different translucency and different thickness after surface finishing processes, and to compare the surface coloration after thermal cycling and exposure to a surface coloring agent. In this thesis study, monolithic zirconia discs manufactured by Vita (VITA Zahnfabrik, Germany) with 4Y-TZP (super translucent) and 5Y-TZP (extra translucent) compositions were used. The discs were milled using a CAD/CAM system to obtain a total of 128 specimens, with half of them prepared at 0.8 mm and the other half at 2 mm thickness. All specimens were subsequently sintered according to the manufacturer's instructions. Based on the experimental design, no surface finishing or polishing procedures were applied to GrSinter group (n=32). GrFırın group (n=32) specimens were subjected to a repeated firing cycle performed three times following sintering. After surface abrasion with a diamond bur, a glaze layer was applied to GrGlaze group (n=32). GrPolisaj group (n=32) specimens underwent polishing using a polishing kit after surface abrasion. Following surface treatments, all specimens were subjected to thermocycling for 5000 cycles. Initial color measurements (T0) were performed using Vita Easyshade (VITA Zahnfabrik, Bad Sackingen and Germany) spectrophotometer. Specimens were then immersed in a instant coffee solution at 37°C in an incubator, and color measurements were repeated at the 1st week (T1), 2nd week (T2), 1st month (T3), and 2nd month (T4). Surface roughness (Ra) of all specimens was measured using a profilometer device (Perthometer M2, The Universal Standard Instrument, Mahr GmbH and Germany). In this study, color change (ΔE) values between 1 and 3.5 were considered clinically acceptable. In our study, ΔE>3.5 was found in almost all samples. Only the coloration in the samples in the GrGlaze XT 2 mm group was considered clinically acceptable compared to all other groups.