Göğüs cerrahisi hastalarında ameliyat öncesi eğitimin iyileşme üzerindeki etkisi
The effect of preoperative education on recovery of thoracic surgery patients
  1. Tez No: 944189
  2. Yazar: EDA ÇİFTCİ KARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İKBAL ÇAVDAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Göğüs cerrahisi, Ameliyat öncesi eğitim, İyileşme kalitesi, Omuz eklem açıklığı, Solunum fonksiyon testi, Thoracic surgery, Preoperative education, Quality of recovery, Shoulder joint range of motion, Pulmonary function test
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışma, ameliyat öncesi eğitimin akciğer kanseri hastalarının göğüs cerrahisi sonrası iyileşme sürecine etkilerini incelemiştir. Çalışma, İstanbul'daki üçüncü basamak bir kamu hastanesinin göğüs cerrahisi servislerinde, araştırma kriterlerini karşılayan 100 hasta (uygulama grubu = 50, kontrol grubu = 50) ile gerçekleştirilmiştir. Veriler, Haziran 2022 ile Aralık 2023 tarihleri arasında randomize kontrollü deneysel bir yaklaşımla toplanmıştır. İlk görüşmede standartlaştırılmış veri toplama formu uygulanmış, solunum fonksiyon testleri ve omuz eklem hareket açıklıkları değerlendirilmiştir. Kontrol grubu, hastanenin rutin uygulamalarını takip ederken, uygulama grubuna ameliyat öncesinde hasta eğitim kitapçığı eşliğinde sistematik eğitim verilmiştir. Ameliyatın birinci gününde, İyileşme Kalitesi -40 (QoR-40) anketi uygulanmış, solunum fonksiyon testleri ve omuz eklem hareket açıklıkları yeniden değerlendirilmiştir. Ameliyatın dördüncü gününde gerçekleştirilen üçüncü görüşmede, solunum fonksiyon testleri ve omuz eklem hareket açıklıkları tekrar ölçülmüştür. Veri analizinde istatistiksel anlamlılık düzeyi p0,05). Ameliyat öncesi planlı hasta eğitimi, göğüs cerrahisi sonrası solunum komplikasyonlarını azaltır ve omuz hareket açıklığını korur. Sonuç olarak, ameliyat öncesi yapılandırılmış hasta eğitimi; ameliyat sonrası dönemde solunum fonksiyonlarının korunmasına, ağrının azaltılmasına ve fonksiyonel iyileşmenin desteklenmesine katkı sağlamaktadır. Bu bulgular doğrultusunda, yüksek riskli göğüs cerrahisi hastalarında planlı eğitim uygulamalarının klinik bakım protokollerine entegre edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examined the effects of preoperative education on the postoperative recovery process of lung cancer patients undergoing thoracic surgery. The study was conducted with 100 patients (intervention group = 50, control group = 50) who met the research criteria and were hospitalized in the thoracic surgery departments of a tertiary public hospital in Istanbul. Data were collected using a randomized controlled experimental design between June 2022 and December 2023. During the initial interview, a standardized data collection form was used, and respiratory function tests along with shoulder joint range of motion assessments were performed. While the control group received standard hospital procedures, the intervention group received systematic preoperative education supported by a patient education booklet. On the first postoperative day, the Quality of Recovery-40 (QoR-40) questionnaire was administered, and respiratory function and shoulder mobility were reassessed. A third assessment was conducted on the fourth postoperative day, repeating the same measurements. The level of statistical significance was set at p0.05). Preoperative structured patient education reduces postoperative respiratory complications and preserves shoulder range of motion in thoracic surgery. In conclusion, structured preoperative patient education contributes to the preservation of respiratory functions, reduction of pain, and enhancement of functional recovery in the postoperative period. Based on these findings, it is recommended that planned educational interventions be integrated into clinical care protocols for high-risk thoracic surgery patients.