Periodontal cerrahi işlemlerin hissedilen ağrı, dental anksiyete ve korku üzerine etkisi: Anket çalışması
Effect of periodontal surgical procedures on pain, dental anxiety, and fear: A survey study
- Tez No: 944205
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE SELİN GÜNGÖRMEK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, anket, anksiyete, cerrahi işlemler, korku, Anxiety, fear, pain, surgical procedures, survey
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Amaç: Çalışmamız, periodontal cerrahi işlemlerin ağrı, dental anksiyete ve korku üzerine etkilerini değerlendirmeyi amaçladı. Gereç ve Yöntem: Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı'nda konvansiyonel flep (KF), kuron boyu uzatma (KBU), flep ve mine matriks proteini FMMP), flep, kemik grefti ve membran (FKM), implant, serbest diş eti grefti (SDG), subepithelial bağ dokusu grefti (SBDG), konvensiyonel ve lazer ile frenektomi olmak üzere 9 farklı periodontal cerrahi işlem endikasyonu konulan 153 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar flep, mukogingival ve implant operasyonları olarak 3 ana, flep operasyonları KF, KBU, FMMP, FKM olmak üzere 4 alt, mukogingival operasyonlar SDG, SBDG, konvensiyonel ve lazer ile frenektomi olmak üzere 4 alt gruba ayrıldı. Hastaların ağrı seviyelerini görsel analog skala ile ve kullandıkları ağrı kesici ilaç sayısını postoperatif 7 gün boyunca kaydetmeleri istendi. Katılımcıların anksiyete seviyeleri Modifiye Dental Anksiyete Skalası (MDAS), korku seviyeleri Dental Korku Skalası (DKS) ile operasyondan önce, hemen sonra ve 7. günde ölçüldü. Bulgular: Tüm gruplarda postoperatif 1. gün ağrı seviyesi en yüksek düzeyde olduğu ve 7 gün takip sürecinde azalma olduğu (p0,05). Ağrı kesici kullanımı tüm gruplarda ilk gün en yüksek seviyedeyken, 3. günde belirgin bir azalma ve 7. günde ise sıfıra yaklaştığı tespit edildi (p0,05) ve hastaların çoğunluğunun düşük anksiyete ve korku düzeyi grubunda yer aldığı gözlemlendi. Sonuç: Farklı periodontal cerrahi teknikler uygulanan hastalarda ağrı, ağrı kesici kullanımı, anksiyete ve korku düzeylerinde zamanla azalma olduğu, tüm cerrahi tekniklerin psikolojik olarak benzer düzeyde tolere edilebilir ve hasta konforu açısından kabul edilebilir düzeyde olduğu ortaya konuldu.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effects of different periodontal surgical procedures on pain, dental anxiety, and fear. Materials and Methods: A total of 153 patients who were indicated for one of nine different periodontal surgical procedures at Marmara University Faculty of Dentistry, Department of Periodontology, were included in the study. These procedures were: conventional flap surgery (CF), crown lengthening (CL), flap with enamel matrix protein (FEMP), flap with bone graft and membrane (FBM), implant surgery, free gingival graft (FGG), subepithelial connective tissue graft (SCTG), and conventional and laser frenectomy. Patients were categorized into three main groups: flap, mucogingival, and implant surgeries. The flap group included four subgroups: CF, CL, FEMP, and FBM. The mucogingival group included four subgroups: FGG, SCTG, conventional frenectomy, and laser frenectomy. Patients were asked to record their pain levels using a visual analog scale and the number of analgesics taken for seven days postoperatively. Anxiety and fear levels were assessed preoperatively, immediately postoperatively, and on the seventh postoperative day using the Modified Dental Anxiety Scale (MDAS) and the Dental Fear Scale (DFS), respectively. Results: Postoperative pain levels peaked on the first day in all groups and significantly decreased by the seventh day (p0.05). Analgesic use was highest on the first day across all groups, showed a marked decline by the third day, and approached zero by the seventh day (p0.05), with most patients falling into the low anxiety and fear categories. Conclusion: It was observed that in patients undergoing different periodontal surgical techniques, pain, analgesic use, anxiety, and fear levels decreased over time. All surgical techniques were found to be psychologically tolerable and acceptable in terms of patient comfort.