Doğum korkusu ile doğum hafızası arasındaki ilişkide doğum ağrısının aracı rolü
The mediating role of birth pain in the relationship between birth fear and birth memory
  1. Tez No: 944233
  2. Yazar: GÜLER SARIBAYINDIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLŞEN ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Aracı rol, doğum ağrısı, doğum hafızası, doğum korkusu, primigravida, yapısal eşitlik modeli, Birth fear, birth memory, birth pain, mediating role, primigravida, structural equation modeling
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: Bu araştırma, gebelikte yaşanan doğum korkusu ile doğum hafızası arasındaki ilişkide doğum ağrısının aracı rolünü belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Kesitsel, tanımlayıcı ve ilişki arayan türdeki bu çalışma, 235 primigravida ile gerçekleştirilmiştir. Veriler, Tanıtıcı Bilgi Formu, Wijma Doğum Beklentisi/ Deneyimi Ölçeği (W-DEQ) A Versiyonu, Visual Analog Skala (VAS) ve Doğum Hafızası ve Hatırlama Ölçeği (DHHÖ) kullanılarak toplanmıştır. Veriler, yüzde, frekans dağılımı, ortalama, standart sapma, Pearson korelasyonu ve yapısal eşitlik modellemesi (YEM) ile analiz edilmiştir. Bulgular: Primigravidaların W-DEQ toplam puan ortalamasının 72.20±18.23 olduğu, %28.1'inin orta derecede, %43.8'nin ileri derecede ve %24.7'sinin klinik derecede doğum korkusu yaşadığı belirlenmiştir. Kadınların VAS toplam puan ortalamasının 8.74±1.22 olduğu ve algıladıkları doğum ağrısı düzeyinin yüksek olduğu saptanmıştır. Gebelerin doğuma ilişkin korku düzeyleri arttıkça doğum ağrısı algılama düzeylerinin arttığı ve doğum ağrısı arttıkça doğum kokusunun da arttığı bulunmuştur. DHHÖ alt boyut puan ortalamaları; duygusal hafıza 4.08±1.03, ambivalan hafıza 4.60±1.02, merkezlilik 5.39±0.91, tutarlılık/tekrar yaşama 5.32±0.67, duyusal hafıza 4.70±1.05 ve istemsiz hatırlama 6.43±0.82 olarak saptanmıştır. Kadınların doğuma ilişkin korku düzeyleri arttıkça, doğuma ilişkin duygusal ve ambivalan hafızanın arttığı, aksine duyusal ve istemsiz hatırlama hafızalarının azaldığı bulunmuştur. YEM analizi kapsamında yapılan aracılık analizine göre, doğum korkusunun duygusal hafıza ve ambivalan duygusal hafıza üzerindeki dolaylı etkisinin, doğum ağrısının kısmı aracılık rolü ile olduğu, yani doğum korkusunun doğum ağrısını artırarak doğuma ilişkin duygusal ve ambivalan hafızayı pozitif yönde etkilediği saptanmıştır. Doğum korkusunun, kadınların doğumda algıladıkları ağrıyı anlamlı düzeyde yordadığı ve bu değişkenin doğum ağrısındaki toplam varyansın %23.6'sını açıkladığı belirlenmiştir. Sonuç: Gebelikte yaşanan doğum korkusu ile duygusal hafıza ve ambivalan duygusal hafıza arasındaki ilişkide doğum ağrısının kısmı aracılık rolünün olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to determine the mediating role of birth pain in the relationship between birth fear experienced during pregnancy and birth memory. Materials and Methods: This cross-sectional, descriptive, and correlational study was conducted with 235 primigravida women. Data were collected using the Introductory Information Form, the Wijma Delivery Expectancy/Experience Questionnaire (W-DEQ) Version A, the Visual Analog Scale (VAS), and the Birth Memory and Recall Scale (BMRS). The data were analyzed using percentages, frequency distribution, mean, standard deviation, Pearson correlation, and structural equation modeling (SEM). Results: It was determined that the mean total score of the W-DEQ for primigravida women was 72.20±18.23, with 28.1% experiencing moderate, 43.8% experiencing severe, and 24.7% experiencing clinical levels of birth fear. It was found that the mean total score of the VAS for the women was 8.74±1.22, indicating a high level of perceived birth pain. As the levels of birth fear related to childbirth increased, the levels of perceived birth pain also increased, and as birth pain increased, birth fear also increased. The mean scores of the BMRS sub-dimensions were as follows: emotional memory 4.08±1.03, ambivalent memory 4.60±1.02, centrality 5.39±0.91, consistency/re-experiencing 5.32±0.67, sensory memory 4.70±1.05, and involuntary recall 6.43±0.82. It was found that as women's levels of birth fear increased, their emotional and ambivalent memories related to childbirth also increased, whereas their sensory and involuntary recall memories decreased. According to the mediation analysis conducted within the scope of SEM analysis, the indirect effect of birth fear on emotional memory and ambivalent emotional memory was partially mediated by birth pain. In other words, birth fear positively affected emotional and ambivalent memories related to childbirth by increasing birth pain. It was determined that birth fear significantly predicted the pain perceived by women during childbirth, explaining 23.6% of the total variance in birth pain. Conclusion: It has been demonstrated that birth pain partially mediates the relationship between birth fear experienced during pregnancy and emotional memory and ambivalent emotional memory.