Myastenia Gravis'de timektominin önemi
The importance of thymectomy in Myasthenia Gravis
- Tez No: 944267
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KAMİL KAYNAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Cerrahisi, Thoracic Surgery
- Anahtar Kelimeler: Myastenia Gravis, Timektomi, Osserman Skorlaması, MGFA, Piridostigmin, Kortikosteroid, Myasthenia Gravis, Thymectomy, Osserman, MGFA, Pyridostigmine, Corticosteroid
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Timus adelosan çağa kadar vücutta aktif olarak çalışarak üretilen lenfositlerin işlevsellik kazanmasını ve olgunlaşmasını sağlayan primer lenfoid organlardan biridir. Lenfositler üzerindeki bu görevi nedeniyle timüs bezinin otoimmün hastalıklarla ilişkisi bulunmaktadır. Post-sinaptik sinir kavşağının otoimmun hastalığı olan Myastenia Gravis'de timektomi tedavi seçenekleri arasında yer almaktadır. Çalışmamızda Myastenia Gravis tanısı almış ve sonrasında timektomi uygulanmış hastaların takiplerinde hastalığın seyrini inceleyerek timektominin tedavideki önemini vurgulamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı'nda Ocak 2010 - Aralık 2023 tarihleri arasında Myastenia Gravis tanısı ile timektomi yapılan 42 hasta retrospektif olarak incelenmiştir. Hastaların preoperatif ve postoperatif klinik durumları Osserman ve MGFA (Myasthenia Gravis Foundation of America) skorlama sistemlerine göre değerlendirilmiş, piridostigmin (Mestinon) ve steroid kullanım dozları karşılaştırılmıştır. Veriler istatistiksel olarak SPSS 28.0 programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların %69'u kadın, %31'i erkekti ve ortalama yaş 41 idi. Preoperatif ve postoperatif Osserman ve MGFA skorları arasında anlamlı düzeyde azalma saptanmıştır (p0.05). Sonuç: Timektomi, Myastenia Gravis hastalarında semptomatik iyileşmenin yanı sıra medikal tedavi ihtiyacını azaltarak hastalığın genel seyrinde belirgin klinik düzelme sağlamaktadır. Bu sonuçlar, timektominin özellikle uygun hasta seçimi ile Myastenia Gravis tedavisinde etkin ve güvenilir bir cerrahi yöntem olduğunu göstermektedir. Multidisipliner yaklaşımla desteklenen cerrahi tedavi, hastalık kontrolünü artırmakta ve yaşam kalitesini olumlu yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim:The thymus is a primary lymphoid organ essential for lymphocyte maturation and is linked to autoimmune diseases due to its immunological role. In Myasthenia Gravis (MG), an autoimmune disorder affecting the neuromuscular junction, thymectomy is a treatment option. This study aimed to evaluate the impact of thymectomy on disease progression in MG patients. Materials and Methods: We retrospectively analyzed 42 patients who underwent thymectomy for MG between January 2010 and December 2023 at Istanbul University-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Medical Faculty, Department of Thoracic Surgery. Preoperative and postoperative clinical status was assessed using the Osserman classification and MGFA (Myasthenia Gravis Foundation of America) scores. Pyridostigmine and corticosteroid doses were compared. Statistical analyses were performed using SPSS 28.0. Results: The study included 69% female and 31% male patients, with a mean age of 41. Postoperative Osserman and MGFA scores showed a significant reduction compared to preoperative values (p0.05). Conclusion:Thymectomy contributes to clinical improvement and reduced medication needs in MG patients, enhancing disease control. With appropriate patient selection, thymectomy remains an effective and reliable surgical treatment for MG and supports improved quality of life when integrated with multidisciplinary care.