Romatoid artritli hastalarda ürik asit düzeylerinin hastalık aktivitesi üzerine ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between uric acid levels and disease activity in patients with rheumatoid arthritis
- Tez No: 944283
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, İç Hastalıkları, Rheumatology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Romatoid Artrit, Ürik Asit, Hastalık Aktivitesi, DAS28, Leflunomid, Seropozitif, Rheumatoid Arthritis, Uric Acid, Disease Activity, DAS28, Leflunomide, Seropositive
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmanın amacı, Romatoid Artrit (RA) hastalarında serum ürik asit düzeylerinin hastalık aktivitesi, serolojik durum, organ tutulumu ve kullanılan antiromatizmal ilaçlarla ilişkisini retrospektif olarak incelemektir. Materyal ve Metot: Çalışmaya 84 seropozitif RA, 84 seronegatif RA ve kontrol grubu olarak 84 osteoartrit (OA) hastası olmak üzere toplam 252 kişi dahil edildi. Hastaların demografik verileri, DAS28 skorları, laboratuvar parametreleri (ürik asit, CRP, ESH, Sİİ vb.) ve aldıkları tedaviler dosyalardan incelendi. Bulgular: Çalışmanın ana bulgusu, ürik asit düzeylerinin RA hasta grubunda, özellikle de seropozitif RA hastalarında (4,3±1,2 mg/dL), OA kontrol grubuna (5,2±1,2 mg/dL) kıyasla istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha düşük olduğudur. Ürik asit düzeyleri ile hastalık aktivite skorları (DAS28) ve CRP arasında anlamlı bir korelasyon saptanmamıştır. Tedaviler incelendiğinde, leflunomid kullanan hastalarda ürik asit düzeyleri anlamlı olarak daha düşük (p=0,000) bulunurken, metotreksat kullananlarda ise literatürle çelişkili olarak daha yüksek (p=0,035) saptanmıştır. Leflunomid kullanmayan hastalar kendi içinde analiz edildiğinde dahi, seropozitif gruptaki düşük ürik asit eğiliminin devam etmesi, bu durumun sadece ilaç etkisine bağlı olmayıp seropozitifliğin kendisiyle ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Seropozitif RA hastalarında akciğer tutulumu (%14,3) ve akciğer nodülü (%35,7) sıklığı seronegatif hastalara göre daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışmada ürik asit, RA hastalık aktivitesinin güvenilir bir göstergesi olarak bulunmamıştır. Seropozitif RA'da gözlenen düşük ürik asit seviyeleri, kısmen leflunomid tedavisiyle ilişkili olmakla birlikte, altta yatan başka biyolojik mekanizmaların da rol oynayabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: The aim of this study was to retrospectively investigate the relationship between serum uric acid levels and disease activity, serological status, organ involvement, and the use of antirheumatic drugs in patients with Rheumatoid Arthritis (RA). Materials and Methods: A total of 252 individuals were included in the study, comprising 84 seropositive RA, 84 seronegative RA, and 84 osteoarthritis (OA) patients as the control group. Demographic data, DAS28 scores, laboratory parameters (uric acid, CRP, ESR, SII, etc.), and treatments were analyzed from patient records. Results: The main finding of the study is that uric acid levels were statistically significantly lower in the RA patient group, particularly in seropositive RA patients (4.3±1.2 mg/dL), compared to the OA control group (5.2±1.2 mg/dL). No significant correlation was found between uric acid levels and disease activity scores (DAS28) or CRP. When treatments were examined, uric acid levels were significantly lower in patients using leflunomide (p=0.000) , whereas, contrary to the literature, they were found to be higher in those using methotrexate (p=0.035). Even when patients not using leflunomide were analyzed separately, the trend of low uric acid in the seropositive group persisted, suggesting that this condition may not only be due to the drug's effect but also related to seropositivity itself. The frequency of lung involvement (14.3%) and pulmonary nodules (35.7%) was higher in seropositive RA patients compared to seronegative patients. Conclusion: In this study, uric acid was not found to be a reliable indicator of RA disease activity. The low uric acid levels observed in seropositive RA are partly associated with leflunomide treatment but also point towards the potential role of other underlying biological mechanisms.