Taşıtlar için hava süspansiyon körüğü konfeksiyon işleminde simetrik kat metodu ile mekanik performanslarının belirlenmesi
Determination of mechanical performance of air suspension bellows for vehicles in confection process using symmetric ply method
- Tez No: 944340
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KELEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hava süspansiyon körüğü, Simetrik kat metodu, Dinamik mekanik analiz (DMA), Sonlu elemanlar analizi (FEA), Double kat serviser, Mekanik performans, Air suspension bellows, Symmetric ply method, Dynamic mechanical analysis (DMA), Finite element analysis (FEM), Double ply servicer, Mechanical performance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Samsun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışma, taşıtlarda kullanılan hava süspansiyon körüklerinin üretim sürecine yönelik yenilikçi bir yaklaşım olan“Simetrik Kat Metodu”nun geliştirilmesini ve bu yöntemin mekanik performans üzerindeki etkilerinin kapsamlı şekilde değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Geleneksel lastik sarım işlemlerinde sıkça karşılaşılan katmanlar arası hava boşlukları, ürün kalitesini olumsuz etkileyerek körüklerin dayanıklılığını ve ömrünü azaltmaktadır. Bu problemi çözmek üzere geliştirilen simetrik kat metodunda, ikinci ve üçüncü kat kauçuk kaplı kord bezleri farklı genişliklerde kesilerek merdiven tipi bir yapı oluşturulmakta ve böylece katmanlar arası hava boşluklarının minimize edilmesi hedeflenmektedir. Çalışmada, simetrik kat metoduyla üretilen körükler ile klasik yöntemle üretilen körükler arasında çekme, kopma, patlatma, taşıma ve büyüme gibi çok yönlü deneysel testler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, malzemenin viskoelastik özelliklerini ortaya koymak amacıyla dinamik mekanik analiz (DMA) testleri uygulanmıştır. Deneysel verilerle paralel olarak, sonlu elemanlar yöntemi (FEA) kullanılarak Abaqus yazılımı ile körüğün basınca bağlı deformasyonları, kuvvet dağılımı ve gerilme değerleri sayısal olarak analiz edilmiştir. Bu sayede, simetrik kat metodunun mekanik performans üzerindeki etkileri hem deneysel hem de sayısal olarak doğrulanmıştır. Üretim sürecinde verimliliği artırmak amacıyla, iki farklı ölçüde kord bezi bobini taşıyabilen“double kat serviser”adlı yeni bir sistem tasarlanmış ve bu sistemin imalat süreçleri ile fizibilite analizleri gerçekleştirilmiştir. Bu tasarım, üretim hattında esneklik ve kapasite artışı sağlamış, üretim süreçlerinin optimize edilmesine katkıda bulunmuştur. Araştırma sonuçları, simetrik kat metodunun hem ürün performansında hem de üretim süreçlerinde belirgin iyileşmeler sağladığını göstermektedir. Bu yöntem, katmanlar arası hava boşluklarını azaltarak körüklerin mekanik dayanıklılığını artırmakta, üretim verimliliğini yükseltmekte ve Türkiye otomotiv sektörünün rekabet gücünü desteklemektedir. Çalışma, yerli kaynaklarla geliştirilen yenilikçi üretim tekniklerinin sektörel uygulamalara entegrasyonu açısından önemli bir referans niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to develop an innovative approach called the“Symmetric Ply Method”for the manufacturing process of air suspension bellows used in vehicles and to comprehensively evaluate the effects of this method on mechanical performance. Air voids frequently encountered between layers in conventional tire winding processes negatively affect product quality, reducing the durability and lifespan of the bellows. To address this issue, the symmetric ply method involves cutting the second and third layers of rubber-coated cord fabric into different widths to create a stepped structure, thereby minimizing air gaps between layers. In the study, multi-faceted experimental tests such as tensile, rupture, burst, load, and growth tests were conducted on bellows produced by the symmetric ply method and those produced by the conventional method. Additionally, dynamic mechanical analysis (DMA) tests were performed to reveal the viscoelastic properties of the material. Parallel to the experimental data, numerical analyses of pressure-dependent deformations, force distribution, and stress values of the bellows were carried out using the finite element method (FEM) with Abaqus software. Thus, the effects of the symmetric ply method on mechanical performance were validated both experimentally and numerically. To increase efficiency in the production line, a new system called the“double ply servicer,”capable of carrying two different sizes of cord fabric bobbins, was designed, and its manufacturing processes and feasibility analyses were conducted. This design provided flexibility and capacity increase in the production line, contributing to the optimization of manufacturing processes. The research results demonstrate that the symmetric ply method provides significant improvements in both product performance and production processes. This method reduces air voids between layers, enhances the mechanical durability of the bellows, increases production efficiency, and supports the competitiveness of the Turkish automotive sector. The study serves as an important reference for the integration of innovative manufacturing techniques developed with domestic resources into sectoral applications.