Turizm öğrencilerinin sosyal zekâ seviyelerinin sektöre bakış açılarına etkisi: Kültürel zekânın aracı değişken rolü
The effect of tourism students' social intelligence levels on their perspectives toward the sector: The mediating role of cultural intelligence
- Tez No: 944343
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY ÖZALTIN TÜRKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm Öğrencileri, Turizm Eğitimi, Sosyal Zekâ, Kültürel Zekâ, Tourism Students, Tourism Education, Social Intelligence, Cultural Intelligence
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Küresel rekabetin yoğun olarak yaşandığı turizm endüstrisinde kalifiye iş gücüne olan talep artarak devam etmektedir. Turizm sektöründe hizmet üretimi yapan işletmeler diğerleriyle rekabet edebilmek, konuklarına daha nitelikli hizmetler sunabilmek için iletişim becerisi yüksek, farklı sosyal çevreler ve kültürler karşısında nasıl davranacağını bilen çalışanlara gereksinim duymaktadır. Bundan dolayı turizm eğitiminde önemli yeri olan Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde, üniversitelerin Meslek Yüksek Okulları ile Turizm Fakültelerinde teorik ve uygulamalı eğitim gören öğrencilerin, işletmelerin gereksinim duyduğu sosyal ve kültürel zekâ düzeyi yüksek bireyler olarak yetiştirilmesi önem taşımaktadır. Bu araştırmanın temel amacını turizm öğrencilerinin sosyal zekâ düzeylerinin sektöre bakış açıları üzerindeki olası etkilerini incelemek ve bu etkide kültürel zekânın aracı değişken rolünü tespit etmek oluşturmaktadır. Araştırmanın evrenini Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli illerinde bulunan Namık Kemal Üniversitesi, Trakya Üniversitesi ve Kırklareli Üniversitesinde öğrenim faaliyetlerini sürdüren lisans ve ön lisans öğrencileri ile Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli'nde bulunan Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin Konaklama ve Seyahat Hizmetleri alanı ile Yiyecek ve İçecek Hizmetleri alanlarında öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmada olasılıklı olmayan örnekleme yöntemlerinden kolayda örnekleme yöntemi ile 679 öğrenciye ulaşılmıştır. Öğrencilerden nicel araştırmalarda veri toplama yöntemlerinden biri olan yüz yüze anket yöntemi kullanılarak veri elde edilmiştir. Elde edilen verilerin analiz edilmesinde IBM SPSS 27 programı kullanılarak Doğrulayıcı faktör analizi, Korelasyon analizi, Regresyon analizi, Anova testi, T-testi, KMO testi, Barlett küresellik testi, Scheffe testi, Güvenirlik analizi ve Aracı değişken analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda turizm öğrencilerinin sosyal zekâ seviyelerinin sektöre bakış açıları üzerindeki etkisinde kültürel zekanın aracı değişken rolü olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the tourism industry, where global competition is highly intense, the demand for a qualified workforce continues to increase. Businesses engaged in service production within the tourism sector need employees with strong communication skills who understand how to behave in diverse social and cultural environments, in order to remain competitive and provide higher-quality services to their guests. Accordingly, it is essential to educate students enrolled in Tourism Vocational and Technical Anatolian High Schools—as well as those studying at vocational schools and faculties of tourism at universities—both theoretically and practically, so that they can become individuals with high levels of social and cultural intelligence, which aligns with the industry's needs. The primary aim of this study is to examine the potential impact of tourism students' social intelligence levels on their perspectives toward the tourism sector, and to identify the mediating role of cultural intelligence in this relationship. The study population comprises undergraduate and associate degree students enrolled at Namık Kemal University, Trakya University and Kırklareli University located in the provinces of Tekirdağ, Edirne and Kırklareli. It also includes students studying in the Accommodation and Travel Services and Food and Beverage Services programs at Tourism Vocational and Technical Anatolian High Schools in the same provinces. Using a non-probability sampling method, specifically convenience sampling, data were collected from 679 students through face-to-face surveys—a widely used quantitative data collection method. The collected data were analyzed using IBM SPSS 27 software employing confirmatory factor analysis, correlation analysis, regression analysis, ANOVA, t-tests, the KMO test, Bartlett's test of sphericity, the Scheffé test, reliability analysis and mediation analysis. The results of the study revealed that cultural intelligence plays a mediating role in the effect of tourism students' social intelligence levels on their perspectives toward the tourism sector.