Düzce ili türbelerinin inanç turizmi kapsamında değerlendirilmesi
An evaluation of the tombs in Düzce Province within the scope of faith tourism
- Tez No: 944342
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA TORUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Türbe, İnanç Turizmi, Düzce İli Türbeleri, Tomb, Faith Tourism, Tombs of Düzce Province
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Ekoturizm Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı, Düzce ili türbelerinin İnanç turizmi kapsamında potansiyelini belirlemek ve bu türbelerin inanç turizmi açısından ilgi çekici hale gelmesi için neler yapılması gerektiğini ortaya koymaktır. Düzce'de bulunan türbelerin bu doğrultuda değerlendirilmesi ve önerilerde bulunulması turizm açısından Düzce iline katkı sağlayacaktır. Düzce'de inanç turizmi başlığı altında birçok tarihi yapı, cami, mezar ve mezar taşı mevcuttur. Bu kapsam da çalışma, Düzce ili ve ilçelerinde bulunan türbeler ile sınırlandırılarak hazırlanmıştır. Çalışma da turizm, inanç ve inanç turizmi üzerine kuramsal çerçeve oluşturulmuş, turizm ile bağlantısı olan kavramların açıklamalarına yer verilmiştir. Ardından çalışmanın bölümlerinden biri Düzce'nin genel özelliklerine ayrılmıştır ve türbeler konumlarına göre sıralanmıştır. Gözlem, görüşme ve doküman analizi teknikleri kullanılmış ve elde edilen veriler betimsel analiz yoluyla değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre türbelerin çoğunun unutulmaya yüz tutmuş şekilde olduğu görülmüştür. Yöre halkının inanç turizmi konusuna olumlu baktıkları ve türbelere değer vermektedirler. Ancak tarihi, şahsi ve manevi yönden çok fazla fikir sahibi olmadıkları, güvenlik tedbirlerinin batıl inançlar sebebiyle artırıldığı, çevre ve yapı düzenlemesi ihtiyacı yanı sıra ulaşım ihtiyacının da giderilmesi gerektiği ve tanıtım açısından büyük eksikliklerin olduğu belirlenmiştir. Tüm bunlar neticesinde çalışmanın son bölümünde Düzce ilindeki türbelerin inanç turizmi kapsamında ilerleme kaydedilmesi için potansiyelin geliştirilmesine yönelik stratejik öneriler sunulmuştur. Düzce'deki turizm veriminin artırılması için nelerin eksik olduğu konusunda öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify the potential of the tombs in Düzce Province within the scope of faith tourism and to determine what measures need to be taken to make these tombs more attractive for faith-based tourism. Evaluating the tombs located in Düzce in this context and providing recommendations are expected to contribute to the tourism development of the province. Düzce hosts numerous historical structures, mosques, graves, and gravestones under the umbrella of faith tourism. In this regard, the study is limited to the tombs located in the city center and districts of Düzce. In the study, a theoretical framework has been constructed on tourism, faith, and faith tourism, and definitions of related concepts have been included. One section of the study is devoted to the general characteristics of Düzce, and the tombs are listed according to their locations. Observation, interview, and document analysis techniques were employed, and the data obtained were analyzed through descriptive analysis. According to the findings, most of the tombs are on the verge of being forgotten. While the local people have a positive attitude toward faith tourism and place value on the tombs, they lack sufficient knowledge about their historical, personal, and spiritual significance. It was also determined that security measures have been increased due to superstitions, that there is a need for environmental and structural improvements, that transportation issues need to be resolved, and that there are significant deficiencies in promotional efforts. In the final part of the study, strategic suggestions are presented to develop the potential of the tombs in Düzce within the context of faith tourism. Additionally, recommendations are made regarding what is lacking in order to increase tourism efficiency in Düzce.