Serbest ve zenginleştirilmiş kafes sisteminin yumurta mineral madde ve yağ asitleri içeriğine etkisi
Effect of free and enriched cage systems on egg mineral and fatty acid content
  1. Tez No: 944368
  2. Yazar: MEHMET ZAHİT DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ELEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Yumurta kalitesi, serbest yumurta tavukçuluğu, kafeste tavukçuluğu, Yumurta İçeriği, Mineral Madde
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu araştırmada serbest ve zenginleştirilmiş kafes sisteminin yumurta mineral madde içeriğine etkisi üzerinde durulmuştur. Çalışma, zenginleştirilmiş kafes sistemi ve altlıklı yer sisteminde yetiştirilen Atak-S kahverengi yumurtacı hibritlerden elde edilen yumurtalar üzerinde yürütülmüştür. Toplanan yumurtaların Palmitik Asit (PA), Stearik Asit (SA), Oleik Asit (OA), Linoleik Asit (LA), α-Linoleik Asit (ALA) ve Miristik Asit (MA) içerikleri analiz edilmiş, yetiştirme sistemlerinin bu özellikler üzerine etkisi bulunmamıştır (p>0,05). Toplanan yumurtaların ağır metal içeriklerini belirlemek amacıyla Demir (FE), Bakır (CU), Çinko (ZN), Kurşun (PB), Kadmiyum (CD) ve Krom (CR) analizleri yapılmıştır. Yetiştirme sistemlerinin toplanan yumurtaların ağır metal içeriği üzerine etkisi bulunmamıştır (p>0,05). Yumurta kalitesinin artırılması yönünde yapılacak çalışmalara kaynak oluşturacak bu araştırma sonuçları dikkate alındığında, serbest gezinmeli sistem ve zenginleştirilmiş kafes sisteminde barındırmanın yumurta iç kalitesi üzerine farklılık meydana getirmediği dikkate alındığında, zenginleştirilmiş kafes sisteminin açık sisteme benzer yumurta iç kalitesine etkide bulunduğu sonucuna varılmaktadır. Ancak, bu araştırmada tek bir genotip dikkate alınmış olup, ileri çalışmalarda genotip farklılığının yetiştirme sistemleri ile birlikte alınmasında yarar vardır.
Özet (Çeviri)
This study focused on the effects of free and enriched cage systems on egg mineral content. The study was carried out on eggs obtained from Atak-S brown layer hybrids reared in the enriched cage system and floor litter system. Palmitic Acid (PA), Stearic Acid (SA), Oleic Acid (OA), Linoleic Acid (LA), α-Linoleic Acid (ALA) and Myristic Acid (MA) contents of the collected eggs were analysed and rearing systems were found to have no effect on these characteristics (p>0.05). In order to determine the heavy metal contents of the collected eggs, Iron (FE), Copper (CU), Zinc (ZN), Lead (PB), Cadmium (CD) and Chromium (CR) analyses were carried out. Rearing systems were found to have no effect on the heavy metal content of the collected eggs (p>0.05). Considering the results of this research, which will be a resource for studies to be carried out to increase egg quality, and considering that keeping in free-range and enriched cage systems does not cause any difference in internal egg quality, it is concluded that the enriched cage system has a similar effect on internal egg quality as the open system. However, a single genotype was considered in this study, and it would be beneficial to consider genotype differences together with breeding systems in further studies. Keywords Egg quality, Free-range poultry, cage poultry, Egg Content, Mineral Substance