Otizm spektrum bozukluğu olan bireylerde temporomandibular eklem disfonksiyonu, denge, servikal postür, dual task ve sosyal uyumun değerlendirilmesi
Evaluation of temporomandibular joint dysfunction, balance, cervical posture, dual task performance, and social adjustment in individuals with autism spectrum disorder
  1. Tez No: 944381
  2. Yazar: SİMAY TEPİK GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL SERTEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozukluğu, Temporomandibular Eklem Bozuklukları, Postür, Sosyal Uyum, Autism Spectrum Disorder, Temporomandibular Joint Disorders, Posture, Social Adjustment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Otizm spektrum bozukluğu (OSB), sosyal iletişim ve etkileşimde yetersizlikler ile sınırlı, tekrarlayıcı davranışlarla karakterize nörogelişimsel bir bozukluktur. Otizm spektrum bozukluğu olan bireylerde motor beceri yetersizlikleri, postüral kontrol bozuklukları, denge problemleri ve oral-motor disfonksiyonlar gibi fiziksel belirtiler yaygın şekilde gözlenmektedir. Bu bireylerde sıkça rastlanan bruksizm davranışı, temporomandibular eklem (TME) problemlerine yol açabilirken; TME disfonksiyonunun servikal postür ve denge ile ilişkisini inceleyen çalışma sayısı çok azdır. Bu çalışmanın amacı, OSB'li bireylerde temporomandibular eklem disfonksiyonu (TMD) servikal postür, fonksiyonel denge, dual task performansı ve sosyal uyum becerileri arasındaki ilişkiyi çok yönlü olarak değerlendirmektir. Literatürde bu parametrelerin bütüncül olarak incelendiği çalışmaların sınırlı olması, araştırmamızın OSB'li bireylerin motor ve postüral kontrol kapasitelerinin kapsamlı bir şekilde anlaşılmasına önemli bir katkı sunmasını hedeflemektedir. Bu çalışma, 4– 17 yaş aralığında, tanılı 23 OSB'li birey ve yaş-cinsiyet açısından eşleştirilmiş 23 sağlıklı birey ile yürütülmüştür. Bireylerin sosyodemografik bilgileri olgu değerlendirme formu kullanılarak toplandı. Temporomandibular eklem disfonksiyonu Helkimo İndeksi ile, servikal postür PostureScreen uygulamasıyla, denge zamanlı kalk yürü testi (ZKYT) ile değerlendirilmiştir. Dual task performansı motor ve bilişsel görevlerle, sosyal uyum ise Vineland Uyum Davranış Ölçeği ile ölçülmüştür. Zamanlı kalk yürü testi sonuçlarına göre, OSB grubunun test süresi kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede daha yüksektir (p 0.05). Vineland Uyum Davranış Ölçeği (VUDÖ) toplam skoru ile kişilerarası ilişki, oyun/boş zaman ve baş etme becerileri alt ölçeklerinde OSB grubunun puanları, kontrol grubuna göre istatistiksel olarak daha düşüktür (p< 0.05). Postür analizlerinde, OSB grubunun anterior omuz, sağ-sol lateral omuz, sol lateral baş ve posterior baş yer değiştirme mesafeleri ile sağ-sol lateral baş, sol lateral omuz, posterior baş ve posterior omuz açı değerlerinde kontrol grubuna kıyasla anlamlı fark gözlenmiştir (p< 0.05). İlişki analizleri sonucunda, ZKYT süresi ve VUDÖ toplam puanı ile Helkimo İndeksi skoru arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p>0.05). Ancak, On Metre Motor Testi ve alt boyutları olan Motor-Motor, Motor-Kognitif Mental ve Motor-Kognitif Hafıza süresi ile Helkimo indeksi skoru arasında orta düzeyde, pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu (r = 0.538, p = 0.008; r = 0.509, p = 0.013; r = 0.496, p = 0.016; r = 0.481, p = 0.020). Postüral açı ve yer değiştirme ölçümleri ile Helkimo indeksi skoru arasında genel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p> 0.05). Bu çalışma, OSB tanılı bireylerde TMD ile birlikte denge ve servikal postür bozuklukları, dual task performansında azalma ve sosyal uyum becerilerinde sınırlılıklar olduğunu ortaya koymuştur. Elde edilen bulgular, OSB'nin yalnızca sosyal iletişim ve davranışsal alanlarla sınırlı kalmayıp, fiziksel, nöromüsküler ve postüral sistemleri de etkilediğini göstermektedir. Bu doğrultuda, OSB'li bireylerin değerlendirilmesinde motor, kognitif ve postüral fonksiyonların birlikte ele alındığı çok yönlü bir yaklaşım benimsenmelidir.
Özet (Çeviri)
Autism Spectrum Disorder (ASD) is a neurodevelopmental disorder characterized by deficits in social communication and interaction, along with restricted and repetitive behaviors. Individuals with ASD commonly exhibit physical manifestations such as motor skill impairments, postural control deficits, balance problems, and oral-motor dysfunctions. One frequently observed behavior in this population is bruxism, which may lead to temporomandibular joint (TMJ) disorders; however, there are limited studies investigating the relationship between TMJ dysfunction, cervical posture, and balance. This study aims to comprehensively evaluate the relationship between TMJ dysfunction, cervical posture, functional balance, dual-task performance, and social adaptive skills in individuals with ASD. The scarcity of studies examining these parameters holistically in the literature highlights the importance of this research in contributing to a better understanding of motor and postural control capacities in individuals with ASD. The study was conducted with 23 individuals diagnosed with ASD, aged between 4 and 17 years, and 23 age- and gender-matched healthy controls. Participant information was collected using a case evaluation form. TMJ dysfunction was assessed with the Helkimo Index, cervical posture with the PostureScreen application, and balance with the Timed Up and Go (TUG) test. Dualtask performance was measured through motor and cognitive tasks, and social adaptation was evaluated using the Vineland Adaptive Behavior Scale. According to TUG test results, the ASD group had significantly longer test durations compared to the control group (p0.05). The ASD group scored significantly lower than the control group in the total score and subscales of interpersonal relationships, play/leisure, and coping skills of the Vineland Adaptive Behavior Scale (p0.05) A moderate, positive, and statistically significant correlation was found between the Ten-Meter Motor Test and its sub-dimensions— Motor-Motor, Motor-Cognitive Mental, and Motor-Cognitive Memory—and the Helkimo score (r = 0.538, p = 0.008; r = 0.509, p = 0.013; r = 0.496, p = 0.016; r = 0.481, p = 0.020).. No significant correlations were found between postural angle/displacement measurements and the Helkimo score (p>0.05). This study demonstrates that individuals with ASD experience TMJ dysfunctions along with balance and cervical posture disorders, decreased dual-task performance, and limitations in social adaptation skills. These findings indicate that ASD affects not only social communication and behavioral domains but also physical, neuromuscular, and postural systems. Accordingly, a multidimensional approach that integrates motor, cognitive, and postural functions should be adopted in the assessment of individuals with ASD.