Tatbikat ve operasyonlar bağlamında Atatürk dönemi Türk Silahlı Kuvvetlerinin örgüt yapısı
Organizational structure of Ataturk period Turkish Armed Forces in the context of exercises and operations
- Tez No: 944464
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENVER EMRE ÖCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Nizam-ı Cedid, Kuvayı Milliye, Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri, Askeri Misyon, Tatbikat, Manevra, Operasyon, Ayaklanma, Nizam-ı Cedid, Kuvayı Milliye, Land, Naval, Air Force, Military Mission, Exercise, Maneuver, Operation, Uprising
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
III.Selim döneminde sistemli bir hal olan Türk modernleşmesi askeri alanda da kendisini göstermeye başlamış Nizam-ı Cedid adıyla bir ordu kurularak ilk defa batı tarzı bir kuvvet oluşturulmuştur. Ömrü kısa olsa da Nizam-ı Cedid hareketi askeri modernleşmede bir kimlik oluşturulması bakımından önem arz etmiştir. III. Selim'in ardından tahta çıkan II. Mahmud bu yolu devam ettirmiş önce batılı tarz da yeni kuvvetler kurmuş ardından büyük bir devrimle Yeniçeri ocağını kaldırılarak Asakir-i Mansure-i Muhammediye adıyla yeni bir ordu kurulmuştur. Yine onun döneminde Avrupalı subayların Osmanlı ordusunda görev almaları sağlanmış yenileşme çabaları hızla devam etmiştir. II. Abdülhamid dönemi ise Osmanlı ordusu için ayrı bir önem arz eder. Rus ordusuna karşı alınan 93 Harbi mağlubiyetinin ardından Osmanlı ordusunda Alman askeri ekolü benimsenmiş Alman subayları Osmanlı ordusunda kritik görevlere getirilmişlerdir. Bilhassa Goltz Paşa'nın kara ordusundaki çalışmaları önemli olup onun başlattığı ekolden yetişen subaylar cumhuriyeti kurarak cumhuriyet ordusunu da bu minvalde oluşturmuşlardır. Bunun yanında Alman ekolü Meşrutiyet döneminde de devam etmiş I. Dünya Savaşı'nda da Alman misyonu Türk ordusunda etkisini sürdürmüştür. Mondros Mütarekesinin uygulamaya girmesi ile Alman subayları Türk ordusundaki görevlerini bırakmak durumunda kalmışlardır. I. Dünya Savaşı'ndan sonra başlayan Millî Mücadele döneminde ise önce Kuvayı Milliye sonrasında düzenli ordu görev almış düşmanın yurttan atılması ile Türk ordusu hem barış pozisyonuna dönmüş hem de ordunun güçlendirilmesi için teknik taktiksel çalışmalar başlamıştır. Ayrıca Millî Mücadele döneminin en önemli operasyonlarından biri kabul edilen ve gayrinizami harp tarihimizin de mühim bir tecrübesi olan Özdemir Bey'in Musul harekâtına da yer verilmiştir. Çalışmanın ana eksenini ise Kara, Deniz, Hava ve Jandarma kuvvetlerinin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Atatürk döneminde omurgasını oluşturması olarak verilmiştir. Bu çalışmada temel olarak hem kuvvetlerin yapısı ve modernizasyonu üzerinde durulmuş hem de kara ve deniz kuvvetlerinin tatbikatlarına bakılarak ordunun harbe hazırlık seviyesi incelenmiştir. Son bölümde ise rejime ve ülke bütünlüğüne yönelik isyanlara karşı Türk ordusunun düzenlediği operasyonlar incelenerek Atatürk döneminde Türk ordusunun rejimi ve toprak bütünlüğünü korumak için aldığı reaksiyon üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
During the reign of Selim III, Turkish modernization, which was a systematic state, began to show itself in the military field as well. An army named Nizam-ı Cedid was established and a western-style force was created for the first time. Although it was short-lived, the Nizam-ı Cedid movement was important in terms of creating an identity in military modernization. Mahmud II, who ascended to the throne after Selim III, continued this path and first established new forces in the western style, then with a great revolution, the Janissary Corps was abolished and a new army named Asakir-i Mansure-i Muhammediye was established. Again during his period, European officers were allowed to serve in the Ottoman army and modernization efforts continued rapidly. The period of Abdulhamid II is of particular importance for the Ottoman army. After the defeat against the Russian army in the 93 War, the German military school was adopted in the Ottoman army and German officers were assigned to critical positions in the Ottoman army. Goltz Pasha's work in the land army is especially important and the officers who were trained in the school he started established the republic and formed the republican army in this manner. In addition, the German school continued during the Constitutional Monarchy period, and the German mission continued its influence in the Turkish army during World War I. With the implementation of the Armistice of Mudros, German officers were forced to leave their duties in the Turkish army. In the National Struggle period that started after World War I, first the National Forces and then the regular army took part, and with the expulsion of the enemy from the country, the Turkish army returned to a peace position and technical tactical studies were started to strengthen the army. In addition, Özdemir Bey's Mosul operation, which is considered one of the most important operations of the National Struggle period and an important experience in our irregular war history, is also included. The main axis of the study is given as the backbone of the Turkish Armed Forces during the Atatürk period by the Land, Naval, Air and Gendarmerie forces. In this study, both the structure and modernization of the forces are emphasized and the level of the army's war preparedness is examined by looking at the exercises of the land and naval forces. In the last section, the operations organized by the Turkish army against the rebellions against the regime and the unity of the country are examined and the reaction taken by the Turkish army during the Atatürk period to protect the regime and territorial integrity is emphasized.