İki ve üç implant destekli overdenture protezlerin implant çevresi kemik ve mandibular trabeküler kemiğe olan etkisinin panoramik radyograf kullanılarak fraktal analiz ve radyomorfometrik yöntemlerle incelenmesi
Investigation of the effects of two and three implant supported overdenture prostheses on periimplant bone and mandibular trabecular bone using fractal analysis and radiomorphometric methods on panoramic radiographs
  1. Tez No: 944533
  2. Yazar: FURKAN ÖZGÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM ZİHNİ KORKMAZ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fraktal Analiz, İmplant, Overdenture Protez, Radyomorfometrik Analiz, Fractal Analysis, Implant, Overdenture Prosthesis, Radiomorphometric Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, 2 ve 3 implant destekli overdenture protez kullanan hastalarda fraktal ve radyomorfometrik analiz ölçümlerinin ortalama değerleri arasındaki farklılıkları incelemektir. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak tasarlanan bu çalışmada, 40-90 yaş aralığındaki 40 hastanın panoramik radyografileri değerlendirilmiştir. Hastaların 20'si 2 implant destekli, 20'si ise 3 implant destekli hareketli protez kullanmaktadır. Analizlerde operasyon sırasındaki panoramik radyograflar ile operasyon sonrası 1-2 yıl içinde çekilen kontrol radyografileri kullanılmıştır. İmplantların mezial, distal ve apikal çevresi ROI alanı olarak belirlenmiştir. Mandibulada bilateral olarak MKİ, MKG, PMİ, Aİ ve Gİ ölçümleri yapılmıştır. Bulgular: 2 implant destekli grupta zaman içinde sadece sağ implant distalinde fraktal ölçümlerde anlamlı fark görülmüş, t1 değerleri daha yüksek bulunmuştur. Gruplar arası karşılaştırmada da yalnızca sağ distal ölçümlerde istatistiksel fark saptanmış, 2 implant grubunun değerleri daha yüksek bulunmuştur. T1 döneminde antegonial indeks ve mandibular kortikal genişlik ölçümleri açısından 3 implant grubunun değerleri daha yüksek ve anlamlı çıkmıştır. PMİ ve MKK ölçümleri arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Sonuç: Fraktal analizde, sağ distal bölge dışında anlamlı fark bulunmaması, 2 ya da 3 implant kullanımının trabeküler kemikte büyük bir fark oluşturmadığını göstermektedir. Ancak, radyomorfometrik veriler 3 implantın mandibular yapı üzerinde daha olumlu etki yaratabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to compare the average values of fractal and radiomorphometric analysis measurements in patients using overdenture prostheses supported by 2 and 3 implants. Materials and Methods: This retrospective study evaluated panoramic radiographs of 40 patients aged between 40 and 90 years. Twenty patients were using overdentures supported by 2 implants, and the other twenty by 3 implants. Panoramic radiographs taken during the operation and 1–2 years postoperatively during routine follow-up were analyzed. The regions of interest (ROI) were defined as the mesial, distal, and apical areas surrounding the implants. On panoramic radiographs, bilateral measurements of MI (Mandibular Index), MCI (Mandibular Cortical Index), PMI (Panoramic Mandibular Index), AI (Antegonial Index), and GI (Gonial Index) were performed. Results: In the 2-implant group, a statistically significant difference over time was found only in the distal area of the right implant, with higher t1 values. When comparing both groups, only the distal right implant measurements showed a significant difference, with higher values in the 2-implant group. In the t1 period, the antegonial index and mandibular cortical width values were significantly higher in the 3-implant group. No significant difference was found in PMI and MCI measurements between the groups. Conclusion: Apart from the right distal region, the absence of significant differences in fractal analysis suggests that using 2 or 3 implants does not cause notable changes in trabecular bone. However, radiomorphometric findings indicate that using 3 implants may lead to more favorable structural changes in the mandible over time.