AB'nin ortak güvenlik ve savunma politikalarının dönüşümü: Etkiler, zorluklar ve gelecek perspektifleri
Transformation of the EU's common security and defense policies: Impacts, challenges and future perspectives
  1. Tez No: 944567
  2. Yazar: SERVET TOKSÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL ELİF ÖZDİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: OGSP, Soğuk Savaş, zorluklar, işbirliği
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışma, Avrupa Birliği'nin (AB) Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası'nın (OGSP) tarihsel süreç içindeki gelişimini, mevcut dönüşüm dinamiklerini ve gelecekteki yönelimlerini analiz etmektedir. Tezde, OGSP'nin Soğuk Savaş sonrası dönemden itibaren nasıl bir dönüşüm geçirdiği, küresel güvenlik ortamındaki değişimlerin, transatlantik ilişkilerin, teknolojik yeniliklerin ve iklim krizi gibi yeni tehditlerin AB savunma politikalarına nasıl etki ettiği kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. Çalışmada ayrıca Rusya-Ukrayna Savaşı ve ABD'nin Avrupa güvenliğindeki rolündeki değişimler gibi güncel gelişmelerin OGSP üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Tezin içeriği AB'nin güvenlik ve savunma alanındaki özerkliğini artırma yönündeki çabalarının hem kurumsal hem de siyasi açıdan çeşitli zorluklarla karşı karşıya olduğudur. Bu bağlamda, üye devletler arasındaki çıkar farklılıkları, kaynak eksikliği, karar alma süreçlerindeki yavaşlık ve NATO ile olan iş birliği/rekabet dengesi gibi faktörler ele alınmıştır. Diğer taraftan Avrupa Savunma Fonu (EDF), Daimî Yapılandırılmış İşbirliği (PESCO) ve Stratejik Pusula gibi girişimlerin, AB'nin güvenlik aktörü kimliğini güçlendirme potansiyeli olduğu ortaya konulmuştur. Tezin son bölümü ise AB'nin savunma alanındaki kapasite artırımının, sadece geleneksel askeri tehditlere karşı değil, aynı zamanda siber saldırılar, yeşil savunma, dezenformasyonla mücadele ve iklim değişikliği kaynaklı krizler gibi yeni nesil tehditlere karşı da hazırlıklı olmayı gerektirdiğini göstermektedir. OGSP'nin başarısı, birliğin dayanışmasına ve savunma sanayinin derinleştirilmesine bağlıdır. Bu bağlamda tez, OGSP'nin geleceğinde, hem uluslararası sistemdeki güç dengelerinin hem de AB'nin iç dinamiklerinin belirleyicisi olacağına işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the historical development of the Common Security and Defense Policy (CSDP) of the European Union (EU), its current Transformation dynamics and future trends. The thesis comprehensively examines how the CSDP has transformed since the post-Cold War era, how changes in the global Security environment, transatlantic relations, technological innovations and new threats such as the climate crisis have affected EU defense policies. The study also evaluates the impacts of current developments such as the Russo-Ukrainian War and changes in the role of the US in European Security on the CSDP. The content of the thesis is that the EU's efforts to increase its autonomy in the field of Security and defense face various challenges, both institutionally and politically. In this context, factors such as differences in interests among member states, lack of resources, slow decision-making processes and the balance of cooperation/competition with NATO are discussed. On the other hand, it is demonstrated that initiatives such as the European Defense Fund (EDF), Permanent Structured Cooperation (PESCO) and Strategic Compass have the potential to strengthen the EU's Security actor identity. The final section of the thesis shows that the EU's capacity building in the field of defense requires being prepared not only against traditional military threats, but also against new generation threats such as cyber attacks, gren defense, combating disinformation and crises caused by climate change. The success of the CSDP depends on the solidarity of the union and the deepening of the defense industry. In this context, the thesis points out that the future of the CSDP will be a determinant of both the balance of power in the international system and the internal Dynamics of the EU. KeyWords: CSDP, Cold War, EU, challenges, cooperation