Hibrit araçlarda krank mili marş jeneratörü sisteminin aktif ve pasif modlardaki performansının simülasyon ve saha verileriyle karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of the active and passive modes of the crankshaft starter generator system in hybrid vehicles based on simulation and field data
  1. Tez No: 944575
  2. Yazar: AYSİMA PIÇAK ADAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN AYÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hibrit araçlar, KSG, enerji verimliligi, rejeneratif frenleme, performans analizi, Hybrid vehicles, KSG, energy efficiency, regenerative braking, performance analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Makinaları ve Güç Elektroniği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Günümüzde sürdürülebilir ulaşım ve enerji verimliliği hedefleri doğrultusunda hibrit araç teknolojileri, otomotiv sektöründe önemli bir dönüşüm alanı haline gelmiştir. Bu teknolojiler, içten yanmalı motorlar ile elektrikli tahrik sistemlerinin birlikte çalıştığı yapılar sayesinde hem yakıt tüketimini hem de çevresel etkileri azaltma potansiyeli sunmaktadır. Bu bağlamda, hibrit sistemlerde kullanılan Krank Mili Marş Jeneratörü (KSG), araç motoruna ek tork sağlayan, elektrik enerjisi üreten ve motoru çalıştıran çok işlevli bir bileşen olarak öne çıkmaktadır. Bu tez çalışmasında, KSG sisteminin aktif ve pasif modlardaki performansı, hibrit bir otobüs üzerinde gerçekleştirilen gerçek saha testleri ve araçtan alınan yüksek çözünürlüklü CAN verileri aracılığıyla analiz edilmiştir. İnceleme kapsamında motor yükü, tork rezervi, anlık yakıt tüketimi ve motor verimliliği gibi parametreler dikkate alınmış; elde edilen veriler grafiksel ve istatistiksel yöntemlerle değerlendirilmiştir. Ayrıca, KSG sistemine ait temel bileşenler (DC/DC dönüştürücü, inverter, ultra kapasitör vb.) detaylı şekilde açıklanmış, sistemin enerji yönetim stratejilerine katkısı teknik olarak ortaya konmuştur. Çalışma sonuçları, KSG sisteminin aktif modda çalıştığı durumlarda motor üzerindeki yükü azalttığını, yakıt tüketimini optimize ettiğini ve rejeneratif frenleme sayesinde enerji geri kazanımını mümkün kıldığını göstermektedir. Buna ek olarak, Avrupa Birliği ve diğer ülkelerde hibrit araçlara yönelik uygulanan teşvik mekanizmaları incelenmiş; hibrit teknolojilerin gelecekteki enerji politikalarındaki stratejik konumu vurgulanmıştır. Bu tez, hibrit sistemlerin performansını artırmak için KSG entegrasyonunun teknik etkilerini somut verilerle ortaya koymakta ve akademik literatürde bu alandaki saha verisine dayalı çalışmalara katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Hybrid vehicle technologies have become a major area of transformation in the automotive sector, driven by the goals of sustainable mobility and energy efficiency. These systems, which combine internal combustion engines with electric drive units, offer the potential to reduce both fuel consumption and environmental impact. In this context, the Crankshaft Starter Generator (KSG) used in hybrid systems stands out as a multifunctional component that provides additional torque to the engine, generates electrical energy, and enables engine start-up. In this thesis, the performance of the KSG system in active and passive modes was analyzed through real-world test scenarios on a hybrid bus platform using high-resolution CAN data. Parameters such as engine load, torque reserve, instantaneous fuel consumption, and engine efficiency were evaluated using graphical and statistical methods. Furthermore, the key components of the KSG system (DC/DC converter, inverter, ultracapacitor, etc.) were explained in detail, and their contribution to energy management strategies was technically demonstrated. The results indicate that when operating in active mode, the KSG system reduces engine load, optimizes fuel consumption, and enables energy recovery through regenerative braking. In addition, governmental incentive mechanisms for hybrid vehicles in the European Union and other countries were examined, and the strategic role of hybrid technologies in future energy policies was emphasized. This thesis provides a data-driven evaluation of the technical impact of KSG integration on hybrid vehicle performance and contributes to the academic literature by presenting a rare field-data-based analysis in this area.