Sanat eğitiminde eleştirel pedagoji yaklaşımı ile dokuzuncu sınıf öğrencilerinde sosyo-politik bilinç farkındalığını geliştirmeye yönelik katılımcı eylem araştırması
The effect of drama on understanding artistic work in 6th grade students
- Tez No: 944624
- Danışmanlar: PROF. SUAT KARAASLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Eleştirel pedagoji, sanat eğitimi, sosyo-politik bilinç, katılımcı eylem araştırması, eleştirel düşünme, Critical Pedagogy, Art Education, Socio-Political Awareness, Participatory Action Research, Critical Thinking
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 281
Özet
Bu araştırma, eleştirel pedagoji yaklaşımı ile dokuzuncu sınıf öğrencilerinde sosyo-politik bilinç farkındalığını geliştirmeyi amaçlamıştır. Nitel araştırma desenlerinden katılımcı eylem araştırması yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen çalışmada, öğrencilerin toplumsal meseleleri eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirmeleri hedeflenmiştir. Çalışmaya, Adana'da bir ortaöğretim kurumunda öğrenim gören 15 öğrenci katılmıştır. Veriler, gözlem, yarı yapılandırılmış görüşmeler, doküman incelemeleri ve yaratıcı drama etkinliklerinin ürünleri yoluyla toplanmıştır. Araştırmada“Gelir Dağılımındaki Adaletsizlik, Savaş, İklim Krizi ve Şiddet”gibi konular sanat eserleri aracılığıyla ele alınmış, katılımcıların eleştirel düşünme süreçleri desteklenmiştir. Verilerin analizi betimsel ve içerik analizi yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular, sanat eğitiminin eleştirel pedagojik bir yaklaşımla yürütüldüğünde öğrencilerin sosyo-politik farkındalığını geliştirebileceğini göstermiştir. Özellikle katılımcılar, toplumsal olayları daha geniş bir perspektiften değerlendirme, adalet ve eşitlik gibi kavramları daha derinlemesine anlama ve günlük hayattaki sosyal adaletsizlikleri fark etme becerilerini geliştirmiştir. Çalışma sürecinde katılımcıların eleştirel düşünme becerileri güçlenmiş, sanat aracılığıyla sosyal sorunlara yönelik sorgulama ve farkındalık kazanma süreçlerinde ilerleme kaydedilmiştir. Bu araştırma, sanat eğitimi ve eleştirel pedagojinin birleşiminin, öğrencilerin yalnızca akademik gelişimine değil, aynı zamanda toplumsal bilinç kazanımlarına da katkıda bulunduğunu göstermektedir. Sonuçlar, eğitimde eleştirel pedagoji yaklaşımlarının yaygınlaştırılmasının, bireylerin toplumsal değişimde aktif bir rol oynamalarına olanak sağlayabileceğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to foster socio-political awareness among ninth-grade students by employing a critical pedagogy approach. Conducted as a qualitative participatory action research project, it sought to encourage students to critically evaluate social issues. Fifteen students from a secondary school in Adana participated in the study. Data were collected through observations, semi-structured interviews, document analysis, and creative drama techniques. The research addressed topics such as“Income Inequality, War, Climate Crisis, and Violence”through the analysis of artistic works, supporting the participants' critical thinking processes. The data were analyzed using descriptive and content analysis methods. The findings demonstrated that when art education is conducted with a critical pedagogical approach, it can effectively enhance students' socio-political awareness. In particular, participants developed the ability to assess social events from a broader perspective, to understand concepts such as justice and equality more deeply, and to recognize social injustices in daily life. Throughout the study, the participants' critical thinking skills strengthened, and they made progress in questioning and developing awareness of social issues through artistic expression. This research shows that the integration of art education and critical pedagogy contributes not only to students' academic development but also to their growth in social consciousness. The results highlight that the widespread adoption of critical pedagogy in education can enable individuals to take a more active role in social change.