Gerçekçi matematik eğitiminin ilkokul matematik dersinde veri işleme öğrenme alanına etkisinin başarı ve matematiksel merak açısından incelenmesi
The effect of realistic mathematics education on data processing learning domain in primary school mathematics course in terms of achievement and mathematical curiosity
  1. Tez No: 944625
  2. Yazar: DOĞAN YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT BAŞAR, DOÇ. DR. EMEL ÇİLİNGİR ALTINER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Gerçekçi Matematik Eğitimi Yaklaşımı, İlkokul Düzeyi, Başarı, Matematiksel Merak, Öğrenci Görüşleri, Realistic Mathematics Education Approach, Primary School Level, Achievement, Mathematical Curiosity, Student Views
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
Çalışmada gerçekçi matematik eğitimi yaklaşımına dayalı öğretimin“Veri işleme”öğrenme alanında ilkokul öğrencilerinin matematik başarılarına ve matematiksel merakına etkisini incelemek amaçlanmıştır. Çalışma, karma yöntem desenlerinden sıralı açımlayıcı desene göre tasarlanmıştır. Çalışmanın nicel kısmında gerçekçi matematik eğitimine göre sürdürülen öğretim faaliyetlerinin etkisini belirleyebilmek için yarı deneysel desenlerden biri olan ön test-son test kontrol gruplu desen kullanılmıştır. Çalışmanın nitel verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilmiştir. Araştırmaya ilkokulun farklı sınıf seviyelerinden 195 öğrenci katılmıştır. Öğrenciler, kolay ulaşılabilir örneklem seçimiyle belirlenmiştir. Araştırmacı tarafından hazırlanan başarı testlerinin güvenirliğini tespit etmek için KR-21 iç tutarlılık katsayısından yararlanılmıştır ve katsayılar 0,93 ile 0,97 aralığında değişmektedir. Nicel verilerin analizinde parametrik olmayan testlerden yararlanılmıştır. Nitel veriler ise betimsel analiz tekniği ile analiz edilmiştir. Nitel verilerin güvenirliği Miles & Huberman'ın güvenirlik formülüyle hesaplanmıştır. Uzmanların uyuşum oranı %87 olarak tespit edilmiştir. Birinci, ikinci ve dördüncü sınıflarda GME yaklaşımının, başarıyı anlamlı düzeyde artırdığı belirlenmiştir. Matematiksel merak ölçeği analiz sonuçları incelendiğinde, birinci sınıflarda hem ön testler hem de son testler karşılaştırıldığında iki testte de deney grubu lehine anlamlı fark tespit edilmiştir. İkinci sınıflarda anlamlı fark sadece ön testler arasında olup kontrol grubu lehine tespit edilirken; üçüncü sınıflar için her iki testte de anlamlı fark gözlemlenmemiştir. Dördüncü sınıflarda ise sadece son testte deney grubu lehine matematiksel merak açısından anlamlı fark tespit edilmiştir. GME'ye ve matematiksel meraka yönelik öğrenci görüşleri incelendiğinde ise öğrencilerin büyük bölümü GME sayesinde matematiksel merakının arttığını, dersi daha eğlenceli bulduklarını, dersi sevdiklerini, matematiğin günlük hayattan etkinlikler ile iç içe olabildiğini gördüklerini, problem çözme ve dört işlem becerilerinin arttığını belirtmiştir. Öğrencilerin üst bilişleri de gelişmiştir. Ayrıca öğrencilerin kitap okumanın matematik dersinde problemleri çözmeyi, soruları anlamayı kolaylaştırdığını düşündüğü görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the effect of teaching based on realistic mathematics education approach on mathematics achievement and mathematical curiosity of primary school students in the learning domain of 'Data processing'. The study was designed according to the sequential explanatory design, one of the mixed method designs. In the quantitative part of the study, one of the quasi-experimental designs, pre-test-post-test control group design, was used to determine the effect of teaching activities carried out according to realistic mathematics education. The qualitative data of the study were obtained through a semi-structured interview form. 195 students from different grade levels of primary school participated in the study. The students were selected by convenience sampling. KR-21 internal consistency coefficient was used to determine the reliability of the achievement tests prepared by the researcher and the coefficients ranged between 0.93 and 0.97. Non-parametric tests were used to analyze quantitative data. Qualitative data were analyzed with descriptive analysis technique. The reliability of the qualitative data was calculated using Miles & Huberman's reliability formula and was found to be 87%. It was determined that the RME approach significantly increased achievement in the first, second and fourth grades. When the results of the mathematical curiosity scale analysis were examined, a significant difference was found in favour of the experiment algroup in both tests when both pre-tests and post-tests were compared in the first grades. In the second grades, the significant difference was found only between the pre-tests and in favour of the control group, while no significant difference was observed in both tests for the third grades. In the fourth grades, a significant difference was found in terms of mathematical curiosity in favour of the experimental group only in the post-test. When student views on RME and mathematical curiosity were analyzed, most of the students stated that their mathematical curiosity increased thanks to RME, they found the lesson more fun, they liked the lesson, they saw that mathematics can be intertwined with activities from daily life, and their problem solving and four operations skills increased. Students' meta-cognition skills also developed. It was also observed that students thought that reading books made it easier to solve problems and understand questions in mathematics lessons.