Okuma tiyatrosu yönteminin ilkokul 2. sınıf öğrencilerinin akıcı okuma becerilerine, okuduğunu anlama becerilerine, okumaya yönelik tutum ve motivasyonuna etkisi
The effect of the reader's theater method on the fluent reading skills, reading comprehension skills, reading attitudes, and motivation of second grade primary school students
  1. Tez No: 944639
  2. Yazar: EDANUR ATEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İCLAL GÖKKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okuma tiyatrosu, akıcı okuma, okuduğunu anlama, okuma tutumu, motivasyon, öğrenci görüşleri, Reader's theater, fluent reading, reading comprehension, reading attitude, student opinions, motivation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu araştırmada, okuma tiyatrosu yönteminin ilkokul ikinci sınıf öğrencilerinin akıcı okuma, okuduğunu anlama, okumaya yönelik tutum ve motivasyon düzeylerine etkisi incelenmiştir. Araştırma karma yöntem deseninde yürütülmüştür. Nicel veriler Okuma-Yazma Değerlendirme Bataryası (OYAB), Yanlış Analiz Envanteri (YAE), Prozodik Okuma Ölçeği (POÖ), Okumaya Yönelik Tutum Ölçeği (OYTÖ) ve Başlangıç Düzeyi Okuyucuları Okuma Motivasyonu Ölçeği (BDOOMÖ) aracılığıyla toplanmış; nitel veriler ise yarı yapılandırılmış görüşme formlarıyla elde edilmiştir. Nicel veriler, SPSS 21 programı aracılığıyla analiz edilmiş; gruplar arası ve grup içi farklılıkları belirlemek amacıyla bağımlı ve bağımsız örneklem t-testleri, Wilcoxon İşaretli Sıralar testi ve Man-Whitney U testi ile kovaryans analizi (ANCOVA) uygulanmıştır. Ayrıca, elde edilen farkların büyüklüğünü ortaya koymak için etki büyüklükleri hesaplanmıştır. Araştırma, İstanbul'da bir devlet okulunda öğrenim gören 52 ikinci sınıf öğrencisiyle gerçekleştirilmiştir. Deney grubuna 10 hafta süresince okuma tiyatrosu etkinlikleri uygulanmıştır. Nicel bulgular, yöntemin öğrencilerin okuma hızı, doğru okuma, okuduğunu anlama becerilerinde ve okumaya yönelik tutumlarında istatistiksel olarak anlamlı olduğu; prozodik okuma becerisi ve motivasyon düzeyleri açısından ise istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı bulunmuştur. Nitel bulgular doğrultusunda, öğrencilerin büyük çoğunluğu okuma tiyatrosu sürecini eğlenceli, öğretici ve katılımcı bir yöntem olarak değerlendirmiştir. Öğrenciler, roller üstlenerek yapılan okumaların okuduklarını daha iyi anlamalarını sağladığını, akıcı okumaya katkı sunduğunu ve sesli okuma becerilerini geliştirdiğini ifade etmişlerdir. Bazı öğrenciler grup çalışmalarında zaman zaman uyum sorunu yaşadıklarını ve sırayla okuma sürecinde dikkatlerinin dağıldığını belirtmiştir. Bu bulgular, yöntemin öğrencilerin dilsel ve sosyal becerilerine olumlu katkı sunduğunu, ancak uygulama sürecinde bireysel farklılıklara dikkat edilmesi gerektiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study examined the effects of the reader's theater method on second-grade primary school students' reading fluency, reading comprehension, attitudes toward reading, and motivation levels. The research was conducted using a mixed-methods design. Quantitative data were collected through the Reading-Writing Assessment Battery (OYAB), Error Analysis Inventory (YAE), Prosodic Reading Scale (POÖ), Reading Attitude Scale (OYTÖ), and the Beginning Reader Motivation Scale (BDOOMÖ); qualitative data were obtained through semi-structured interview forms.Quantitative data were analyzed using the SPSS 21 software. In order to determine differences between and within groups, dependent and independent samples t-tests, the Wilcoxon Signed-Rank Test, the Mann-Whitney U Test, and Analysis of Covariance (ANCOVA) were employed. Additionally, effect sizes were calculated to indicate the magnitude of the observed differences.The study was conducted with 52 second-grade students enrolled in a public school in Istanbul. The experimental group participated in reader's theater activities for ten weeks. Quantitative findings revealed that the method had a statistically significant effect on students' reading speed, reading accuracy, reading comprehension skills, and attitudes toward reading. However, no statistically significant difference was found in prosodic reading skills and motivation levels.In line with the qualitative findings, the majority of students described the reader's theater process as enjoyable, instructive, and engaging. They stated that reading through role-play helped them understand texts better, contributed to their reading fluency, and improved their oral reading skills. Some students mentioned occasional difficulties in group work and reported losing focus during turn-taking in reading. These findings indicate that the method positively contributes to students' linguistic and social skills, though attention should be paid to individual differences during implementation.