Laparoskopik kolesistektomilerde preoksijenizasyonun gastrik dekompresyon üzerine etkisi
- Tez No: 944685
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP NUR AKÇABOY, DR. BEHİÇ GİRGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: laparoskopik kolesistektomi, preoksijenasyon, gastrik dekompresyon, orogastrik sonda, boğaz ağrısı, laparoscopic cholecystectomy, preoxygenation, gastric decompression, orogastric tube, sore throat
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Giriş ve Amaç: Laparoskopik ameliyatlar sırasında maske ventilasyonun yol açtığı gastrik insüflasyon cerrahi görme alanını etkileyebilir, mide içeriğinin regürjitasyonuna ve dolayısıyla aspirasyon pnömonisine neden olabilir. Bu çalışmada laparoskopik kolesistektomilerde (LK) maske ventilasyonu yerine hastaların preoksijenize edilmesinin, gastrik insüflasyon nedeniyle dekompresyon ihtiyacı üzerine etkisini ve bu amaçla orogastrik (OG) sonda takılan hastalarda postoperatif boğaz ağrısı ve aspirasyonda kanama varlığı üzerine etkilerini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu tek merkezli, prospektif, gözlemsel çalışmaya ASA I- III ve 18-65 yaş arası olan LK cerrahisi yapılacak 128 hasta dahil edildi. Hastalar anestezi indüksiyonu yapıldıktan sonra maske ile ventile edilen (Grup A, n=64) ve end- tidal oksijen değeri (EtO₂) >%85 olana kadar indüksiyon öncesi preoksijenize edilip, maske ile ventile edilmeyen (Grup B, n=64) olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Anestezi indüksiyonu her hastaya uygun dozlarda ve standart şekilde uygulandı. Kas gevşetici yapıldıktan sonra 2 dk beklenerek hastalar aynı anestezist tarafından entübe edildi. Gastrik insuflasyon gelişimi, OG sonda takılma ihtiyacı, boğaz ağrısı ve aspirasyonda kanama mevcudiyeti gruplar arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Grup A'da gastrik insüflasyon nedeniyle OG sonda takılan hastaların oranı (%21,9) Grup B'de OG sonda takılan hastaların oranından (%3,1) anlamlı derecede yüksek ve istatistiksel olarak farklı bulundu (p=0.001). Grup A'da boğaz ağrısı daha fazla görüldü ve istatiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,049). OG sonda takılan hastalarda boğaz ağrısı skorlaması ve aspirasyonda kanama gözlenmesi arasında istatistiksel olarak yüksek oranda anlamlı bir ilişki bulundu.(p=0.0005, p=0.0001) Sonuç: Bu çalışma sonucunda, LK vakalarında maske ventilasyonu yerine hastaların preoksijenize edilmesiyle, gastrik insüflasyon gelişimi ve dekompresyon ihtiyacının azaldığı, aynı zamanda boğaz ağrısının daha az görüldüğünü tespit ettik.
Özet (Çeviri)
Aim: Gastric insufflation caused by mask ventilation during laparoscopic surgeries may affect the surgical field, lead to regurgitation of gastric contents, and consequently cause aspiration pneumonia. In this study, we aimed to investigate the effect of preoxygenation instead of mask ventilation in laparoscopic cholecystectomies (LC) on the need for decompression due to gastric insufflation, as well as its impact on postoperative sore throat and the presence of bleeding in aspiration in patients requiring an orogastric (OG) tube. Materials and Methods: This single-center, prospective, observational study included 128 patients aged 18-65 years with ASA I-III undergoing LC surgery. After anesthesia induction, patients were divided into two groups: those ventilated with a mask (Group A, n=64) and those preoxygenated until their end-tidal oxygen (EtO₂) level exceeded 85% and not ventilated with a mask before induction (Group B, n=64). Anesthesia induction was performed in a standardized manner with appropriate doses for each patient. After administration of a muscle relaxant, patients were intubated by the same anesthesiologist following a 2-minute waiting period. The development of gastric insufflation, the need for OG tube placement, sore throat, and the presence of bleeding in aspiration were compared between the groups. Results: The rate of OG tube placement due to gastric insufflation in Group A (21.9%) was significantly higher than in Group B (3.1%) (p=0.001). Sore throat was more frequent in Group A and was found to be statistically significant (p=0.049). In patients with OG tube placement, there was a statistically significant relationship between sore throat scores and the presence of bleeding in aspiration (p=0.0005, p=0.0001). Conclusion: In this study, we found that preoxygenation instead of mask ventilation in LC cases reduces the occurrence of gastric insufflation and the need for decompression, while also leading to a lower incidence of sore throat.