Öğretmen adaylarının çocuk haklarına ve çokkültürlü eğitime yönelik tutumları ile hoşgörü düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination of the relationship between pre-service teachers' attitudes towards children's rights and multicultural education and their levels of tolerance
  1. Tez No: 944726
  2. Yazar: GİZEM YOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen adayları, çocuk hakları, çokkültürlü eğitim, hoşgörü düzeyi, değeri, tutum
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Dünyada yaşanan değişimler ve göç hareketleri sonucunda çocukların; haklarını bilen, çokkültürlü eğitim ortamlarına uyum sağlayan ve hoşgörü değerine sahip bireyler olarak yetişmesi son derece önemlidir. Bu noktada ise öğretmenler büyük bir rol üstlenmektedir. Öğretmenlerin meslek hayatları boyunca çocuklara bunları kazandırabilmesi için öğretmen adayı iken çocuk hakları, çokkültürlü eğitim ve hoşgörü değerinin ne düzeyde olduğu büyük bir öneme sahiptir. Bu araştırmada öğretmen adaylarının çocuk haklarına yönelik tutumları, çokkültürlü eğitim tutumları ile hoşgörü düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu doğrultuda araştırmada nicel yöntemlerden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evren ve örneklemini 2023- 2024 eğitim öğretim yılında İstanbul'daki Eğitim Fakültelerinde öğrenim görmekte olan 412 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri; Çocuk Haklarına İlişkin Tutum Ölçeği Çokkültürlü Eğitim Ölçeği ve Öğretmen Adayları Hoşgörü Ölçeği kullanılarak öğretmen adaylarından toplanılmıştır. Araştırmanın buguları sonucunda, öğretmen adaylarının çocuk haklarına yönelik tutumlarının çok yüksek düzeyde ve olumlu olduğu, çokkültürlü eğitim tutumlarının yüksek düzeyde ve olumlu olduğu, hoşgörü düzeylerinin de çok yüksek düzeyde ve olumlu olduğu görülmüştür. Bu bağlamda, öğretmen adaylarının çocuk haklarına ilişkin tutum ölçeği, çokkültürlü eğitim tutum ölçeği ve ve öğretmen adayları hoşgörü ölçeği arasında orta düzeyde pozitif ve anlamlı yönde bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of the changes and migration movements in the world, it is extremely important that children grow up as individuals who know their rights, adapt to multicultural educational environments and have the value of tolerance. At this point, teachers play a major role. In order for teachers to be able to equip children with these values during their their professional life, the level of children's rights, multicultural education and tolerance values that they adopt when they are pre- service is of great importance. In this study, the relationship between pre-service teachers' attitudes towards children's rights, multicultural education attitudes with their tolerance levels was examined. In this regard, the relational survey model, one of quantitative methods, was used in the research. The population and sample of the study consisted of 412 pre-service teachers studying at the Faculties of Education in Istanbul in the 2023- 2024 academic year. The data of the study were collected from pre-service teachers using the Attitudes Towards Children's Rights Scale, Multicultural Education Scale and Pre-service Teachers' Tolerance Scale. As a result of the findings of the research, it was seen that pre-service teachers' attitudes towards children's rights were very high and positive, their attitudes towards multicultural education were high and positive, and their tolerance levels were very high and positive. In this context, it was concluded that there is a moderate, positive and significant relationship between pre-service teachers' attitudes towards children's rights scale, multicultural education attitude scale and pre-service teachers' tolerance scale.