Koyunda intrasisternal bioglue ile oluşturulmuş fetal hidrosefali modelinde, konjenital hidrosefalinin nörogenez üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of congenital hydrocephalus on neurogenesis in an intracisternal bioglue-induced fetal lamb hydrocephalus model
  1. Tez No: 944734
  2. Yazar: DİCLE KARAKAYA SARIKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL KAMİL ÖGE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Konjenital hidrosefali, Gliogenez, Nörogenez, Nöral progenitör hücreler, Prenatal cerrahi, Congenital hydrocephalus, Gliogenesis, Neurogenesis, Neural progenitor cells, Prenatal surgery
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Nörolojik Bilimler ve Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İleri Nörolojik Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Konjenital hidrosefali (HCP), fetal beyin ventriküllerinin genişlemesine ve artmış kafa içi basınca yol açan yaygın bir hastalıktır. Bu durum, nörogenez ve gliogenezdeki bozulmalar nedeniyle ciddi nörolojik bozukluklara yol açabilmektedir. Bu araştırmada, intrasisternal BioGlue enjeksiyonu ile indüklenen obstrüktif hidrosefalili fetal kuzu modelinde nöral progenitör hücrelerin (NPH'lerin) proliferasyon ve differansiasyonundaki değişiklikler incelenmiş, prenatal cerrahi için en uygun müdahale zamanı belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmaya toplam 22 fetal kuzu dahil edilmiş ve hayvanlar kontrol (n=10) ve HCP (n=12) gruplarına ayrılmıştır. Hidrosefali, gebeliğin yaklaşık 85-90. günlerinde indüklenmiştir. NPH'ler, astrositler ve oligodendrositlerde meydana gelen değişiklikleri değerlendirmek için hematoksilen-eozin boyama, üçlü immünofloresan, Western blot analizi ve RT-qPCR yöntemleri kullanılmıştır ve değişiklikler üç farklı gebelik döneminde (E105, E125 ve E140) değerlendirilmiştir. Veriler, çoklu (eşleşmemiş) iki örneklem t-testi ile analiz edilerek ortalama ± standart sapma şeklinde sunulmuştur. Hidrosefaliye bağlı olarak ventriküler zon (VZ) ciddi şekilde bozulmuş, NPH'lerin intraventriküler beyin-omurilik sıvısına (BOS) transloke olduğu ve periventriküler heterotopilerin oluştuğu gözlenmiştir. NPH belirteçleri Pax6 ve Sox2, başlangıçta artış gösterirken, hidrosefali progresyonuyla bu transkripsiyon faktörlerinin ekspresyonu azalmıştır. Hidrosefaliye bağlı astrositik reaksiyon, GFAP, vimentin ve Aquaporin 4 ekspresyonundaki artışla belirginleşmiştir. Miyelin oluşumu da olumsuz etkilenmiş, Olig2 ve Sox10 gibi oligodendrosit belirteçlerinin ekspresyonu azalmıştır. Ayrıca, miyelin proteinleri MOBP, MOG ve MBP seviyelerinde de anlamlı bir azalma saptanmıştır. Sonuç olarak elde edilen bulgular, konjenital hidrosefalinin nörogenez ve gliogenez üzerindeki etkilerini deneysel bir fetal kuzu modelinde ortaya koymuştur. VZ'deki yapısal bozulma ve nörojenik ve glial belirteçlerdeki değişiklikler, nörogelişimsel anormalliklerin altında yatan önemli bir patolojik süreci işaret etmektedir. Bu bulgular, koyun modelinde E105 ve E125 arasındaki dönemin prenatal cerrahi müdahale için potansiyel bir zaman aralığı sunduğunu göstermekte ve prenatal terapötik yaklaşımlar ve etkilenen fetuslar ve yenidoğanlarda cerrahi sonuçların iyileştirilmesi açısından önemli bir potansiyel taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Congenital hydrocephalus (HCP) is a prevalent condition, that leads to fetal cerebral ventricle dilation and increased intracranial pressure. It is associated with significant neurological impairments, partly due to the disruption of neurogenesis and gliogenesis. This study aims to investigate alterations in the proliferation and differentiation of neural progenitor cells (NPCs) in a fetal lamb model of obstructive HCP induced by intracisternal BioGlue injection, to identify the potential optimal intervention time for prenatal surgery. This study involved 22 fetal lambs, divided into control (n=10) and HCP (n=12) groups with hydrocephalus induced at approximately 85-90 gestational days. Histological and molecular techniques, including hematoxylin and eosin staining, triple immunofluorescence, Western blot analysis, and RT-qPCR, were utilized to assess changes in NPCs, astrocytes, and oligodendrocytes across three different gestational stages (E105, E125, and E140). The analysis of data was done by using multiple (unpaired) two-sample t-test and was represented as mean and standard deviation. HCP led to significant disruptions in the ventricular zone (VZ), with the translocation of NPCs into the intraventricular CSF and formation of periventricular heterotopias. This study revealed an initial surge in the expression of NPC markers (Pax6 and Sox2), which decreased as HCP progressed. Astroglia reaction intensified, as indicated by increased expression of GFAP, vimentin, and aquaporin 4, particularly at later stages of pregnancy. Myelin formation was also adversely affected, with reduced expression of oligodendrocyte markers (Olig2 and Sox10) and myelin proteins (MOBP, MOG and MBP). This study contributed to clarify the profound impact of congenital HCP on neurogenesis and gliogenesis in an experimental fetal lamb model. The VZ disruption and altered expression of key neurogenic and glial markers suggested a significant pathological process underlying neurodevelopmental abnormalities. The findings suggested a potential window for prenatal surgical intervention between E105 and E125 in the sheep model, offering new avenues for prenatal therapeutic approaches and improving surgical outcomes in affected fetuses and neonates.