Bocce-Volo disiplininde yarışan sporculara uygulanan tekrarlı sprint ve yüksek yoğunluklu ınterval antrenmanlarının fiziksel ve fizyolojik etkilerinin incelenmesi
Investigation of the physical and physiological effects of repeated sprint and high intensity interval training applied to athletes competing in Bocce-Volo discipline
  1. Tez No: 944747
  2. Yazar: MEHMET YÖNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUTLU TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Bocce, volo, HIIT, tekrarlı sprint antrenmanı, Bocce, volo, HITT, repeated sprint training
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Bocce-Volo disiplininde yarışan sporculara uygulanan tekrarlı sprint (RST) ve yüksek yoğunluklu interval antrenmanlarının (HIIT) fiziksel ve fizyolojik etkilerinin incelenmesidir. Belirlenen bu amaç doğrultusunda, kontrollü deneysel araştırma modeli kullanılarak gerçekleştirilen çalışmanın grubu 18 elit volo sporcusundan oluşmaktadır. Araştırma kapsamında 1. Grupta yer alan sporculara normal antrenman (NA), 2. Grupta yer alan sporculara RST, 3. Grupta yer alan sporculara HIIT uygulanmıştır. Bu bağlamda her antrenman grubunda 6 sporcu yer almaktadır. Tüm bunlara ek olarak mevcut araştırma kapsamında veri toplama aracı olarak; sıçrama ve adım frekansı ölçümü, kalp atım hızı sensörü, portatif laktat analizörü, vücut kompozisyon analizöründen yararlanılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen verilerin analizi SPSS 27.0 programında gerçekleştirilirken, analiz yöntemi olarak, non-parametrik test yöntemleri kullanılmıştır. Yapılan analizler neticesinde; HIIT ve tekrarlı sprint antrenman uygulamalarının, sporcuların dinlenik nabız, dinlenik laktat ve antrenman sonrası nabız değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir azalmaya neden olduğunu, buna karşın sıçrama performanslarında anlamlı bir artış sağladığını ortaya koymuştur. Ayrıca, HIIT antrenman uygulayan sporcuların beden kitle indeksi (BKI) değerlerinin diğer gruplara kıyasla daha düşük olduğu belirlenmiştir. NA programına tabi tutulan sporcularla karşılaştırıldığında, HIIT ve RST uygulamalarının sıçrama performansını anlamlı düzeyde iyileştirdiği tespit edilmiştir. Bu bağlamda, araştırma kapsamında elde edilen bu sonuç; yüksek yoğunluklu antrenman modellerinin, özellikle anaerobik performansın artırılması ve vücut kompozisyonunun iyileştirilmesi açısından etkili bir yöntem olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate the physical and physiological effects of repeated sprint training (RST) and high-intensity interval training (HIIT) applied to athletes competing in the Bocce-Volo discipline. In line with this determined purpose, the study group, which was carried out using a controlled experimental research model, consists of 18 elite volo athletes. Within the scope of the research, normal training (NA) was applied to the athletes in Group 1, RST was applied to the athletes in Group 2, and HIIT was applied to the athletes in Group 3. In this context, there are 6 athletes in each training group. In addition to all these, within the scope of the current research, jump and step frequency measurement, heart rate sensor, portable lactate analyzer, body composition analyzer were used as data collection tools. The analysis of the data obtained within the scope of the research was carried out in the SPSS 27.0 program, and non-parametric test methods were used as the analysis method. As a result of the analyses performed; It has been revealed that HIIT and RST applications caused a statistically significant decrease in the resting heart rate, resting lactate and post-training heart rate values of the athletes, while providing a significant increase in their jumping performance. In addition, it was determined that the body mass index (BMI) values of the athletes who applied HIIT training were lower compared to the other groups. When compared to the athletes who were subjected to a normal training program, it was determined that HIIT and interval training applications significantly improved jumping performance. In this context, this result obtained within the scope of the research shows that high intensity training models are an effective method especially in terms of increasing anaerobic performance and improving body composition.