Rusya Federasyonu ve Ukrayna Savaşı'nın çevre denizlerin statülerine etkisi
The effect of tension between the Russian Federation and Ukraine on the status of the surrounding sea
- Tez No: 944763
- Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY FIRAT TANRISEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türk Boğazları, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Karadeniz, Azak Denizi, Turkish Straits, Russian Federation, Ukraine, Black Sea, Sea Of Azov
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Deniz Hukuku ve Güvenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma kapsamında Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasında 2022 yılında başlayan hala devam eden ve etkileri tüm Dünya'yı etkileyen savaşın çevre denizler için olan etkilerinin güvenlik ve hukuk boyutunda ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu bağlamda Karadeniz, Azak Denizi, Türk Boğazları ve Kerç Boğazı'nın statüleri irdelenmiştir. Bahse konu denizlerin statülerinin irdelenmesine bölgenin jeopolitiği incelenerek başlanmıştır. Bölgede halihazırda süren savaşın evveliyatı ortaya konularak denizlerdeki statülerin değişimi adım adım izlenmeye çalışılmıştır. Çalışma kapsamında güvenlik değerlendirmesinin yanında hukuki değerlendirmenin de sağlanması maksadıyla ulusal/uluslararası boğazlar ve açık deniz/iç deniz kavramları ele alınmıştır. Çalışmanın sonucunda kırılgan güvenlik ortamına sahip Karadeniz'in güvenliği için Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin esaslı rolü, Azak Denizi ve Kerç Boğazı'ndaki hakkaniyete aykırı tek taraflı uygulamaların etkileri ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the security and legal implications of the ongoing war between the Russian Federation and Ukraine, which began in 2022 and continues to have global repercussions, particularly on the surrounding seas. In this context, the legal status of the Black Sea, the Sea of Azov, the Turkish Straits, and the Kerch Strait has been analyzed. The research begins by assessing the geopolitical significance of the region, followed by a historical overview of the conflict, tracing how the status of these maritime areas has evolved step by step throughout the war. To provide a comprehensive analysis, the study addresses both security and legal dimensions by exploring key concepts such as national/international straits, high seas, and internal waters. The findings underscore the critical role of the Montreux Convention in ensuring security in the strategically vulnerable Black Sea. Additionally, the study highlights the impact of unilateral actions that undermine equity in the Sea of Azov and the Kerch Strait, emphasizing the legal and geopolitical consequences of such practices.