Resimde kendine ait nesne ve mekân deneyimleri
Own object and space experiences in painting
- Tez No: 944768
- Danışmanlar: DOÇ. ZUHAL BOERESCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Resim, Plastik Sanatlar, Gündelik nesne, mekân deneyimi, sanatta aidiyet, hazır nesne, çağdaş sanat pratikleri, Painting, Plastic Arts, Everyday object, space experience, belonging in art, ready object, contemporary art practices
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
20. yüzyılın başından itibaren endüstri ve teknolojinin gelişmesine paralel olarak seri üretimin hız kazandığı açıkça gözlemlenmektedir. Bu süreçte, insanın yaşadığı çevreyi kuşatan gündelik kullanım nesneleri, sanatçılar tarafından eserlerinde giderek daha fazla ele alınan bir konu ve malzeme haline gelmiştir. Sanatçılar, bu nesneleri üretim amaçları dışında yeniden düzenleyerek, onları sanatsal bağlamda yeni anlamlarla donatmış ve böylece sanat nesnesine dönüştürmüştür. Bu araştırma, gündelik nesnelerin sanatsal bir araca dönüşüm sürecini incelemekte ve bu nesnelerin bireysel ve mekânsal deneyimlerle kurduğu ilişkileri analiz etmektedir.“Resimde Kendine Ait Nesne ve Mekân Deneyimleri”başlığı altında gerçekleştirilen bu çalışma, nesne ve mekân kavramlarının sanat pratiğindeki değişimini tarihsel, kuramsal ve sanatsal bağlamda ele almaktadır. Çalışmanın temel amacı, bireyin gündelik nesne ve mekânlarla kurduğu öznel deneyimlerin sanat pratiğine nasıl yansıdığını ortaya koymaktır. Araştırma, fenomenoloji, sanat felsefesi ve mekân kuramları çerçevesinde ele alınmış, sanat tarihinde özellikle resim alanında nesne ve mekânın kullanımına yönelik tarihsel süreç içindeki değişimler değerlendirilmiştir. Ayrıca, sanatçılar tarafından gündelik nesnelerin ve mekânların sanatsal bir araç olarak nasıl yeniden üretildiği ve dönüştürüldüğü analiz edilmiştir. Bu kapsamda, sanat eserlerinde kullanılan gündelik nesnelerin bireysel ve toplumsal bellekle nasıl ilişkilendiği de tartışılmıştır. Bu çalışma, gündelik nesne ve mekânın resim sanatındaki rolünü irdeleyerek, sanatçının mekânsal deneyimlerini ve bireysel algısını sanat eserlerine nasıl aktardığını göstermektedir. Araştırma sonucunda, sanatın, gündelik nesneleri ve mekânları sadece birer temsil aracı olarak kullanmadığı, aynı zamanda onları bireysel hafıza, kimlik ve deneyim bağlamında yeniden anlamlandırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu bağlamda, nesne ve mekânın sanatsal üretimdeki kaçınılmaz rolü bir kez daha ortaya konmaktadır.
Özet (Çeviri)
Since the early 20th century, it has been clearly observed that mass production has accelerated in parallel with the development of industry and technology. In this process, everyday objects surrounding human life have increasingly become a subject and material frequently addressed by artists in their works. Artists have reorganized these objects beyond their intended purposes, imbuing them with new meanings in an artistic context and thus transforming them into art objects. This research examines the process by which everyday objects transform into artistic tools and analyzes the relationships these objects establish with individual and spatial experiences. Conducted under the title“Experiences of Personal Objects and Space in Painting,”this study addresses the transformation of the concepts of objects and space in artistic practice from historical, theoretical, and artistic perspectives. The primary aim of this study is to reveal how an individual's subjective experiences with everyday objects and spaces are reflected in artistic practice. The research is conducted within the framework of phenomenology, art philosophy, and spatial theories. A chronological approach is followed to evaluate the historical changes in the use of objects and space, particularly in the field of painting. Additionally, the study analyzes how artists have reinterpreted and transformed everyday objects and spaces as artistic tools. In this context, the relationship between everyday objects used in artworks and individual and collective memory is also discussed. By examining the role of everyday objects and space in painting, this study demonstrates how artists convey their spatial experiences and personal perceptions into their works. The findings indicate that art does not merely use everyday objects and spaces as representational tools but also recontextualizes them within the framework of personal memory, identity, and experience. In this regard, the indispensable role of objects and space in artistic production is reaffirmed.