Fen Bilgisi eğitiminde sürdürülebilir kalkınmaya yönelik modül uygulamalarının ortaokul öğrencilerinin farkındalık düzeyine etkisi
The effect of module applications for Sustainable Development in science education on awareness level of secondary school students
- Tez No: 944767
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİMGE KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Kalkınma ve Hedefleri, Modül Uygulama, Fen Eğitimi, Ortaokul Öğrencileri için Sürdürülebilir Kalkınma Farkındalık Ölçeği, Ölçek Geliştirme, Sustainable Development and Goals, Module Application, Science Education, Sustainable Development Awareness Questionnaire for Secondary School Students, Scale Development
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
Fen Bilgisi Eğitiminde Sürdürülebilir Kalkınmaya Yönelik Modül Uygulamalarının Ortaokul Öğrencilerinin Farkındalık Düzeyine Etkisi başlıklı yüksek lisans tezi, Sürdürülebilir Kalkınmanın eğitimde nasıl ele alınabileceğini göstermekle beraber bu süreçte modül uygulamalarının etkilerini incelemektedir. Sürdürülebilir Kalkınma, ekonomik, çevresel ve sosyal boyutları içeren bir yaklaşımı ifade eder. Bu kavramın eğitim yoluyla benimsetilmesi, bireylerde farkındalık, tutum ve davranış değişikliği yaratmayı hedeflemektedir. Araştırmada, ortaokul öğrencilerine yönelik Sürdürülebilir Kalkınmanın 17 hedefi için modüller geliştirilmiş ve bu modüllerin öğrenciler üzerindeki etkileri nicel yöntemlerle değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında geliştirilen farkındalık ölçeği, öğrencilerin Sürdürülebilir Kalkınma hedeflerine yönelik bilgi düzeylerini, çevre bilincini ve bu konulara dair farkındalıklarını ölçmek amacıyla tasarlanmıştır. Geliştirilen Ölçek Sürdürülebilir Kalkınmanın 17 hedef maddesine yönelik olarak oluşturulmuştur. Ölçek 58 maddeden oluşmuştur. Maddelerin hedefe uygunluğu konusunda uzman görüşlerine başvurulmuştur. Açımlayıcı faktör analizi sonucunda 35 madde geçerlilik sağlamıştır. Ardından yapılan doğrulayıcı faktör analizi ile 32 maddenin hem geçerli hem de güvenilir olduğu belirlenmiştir. Araştırmanın sonuçları, Sürdürülebilir Kalkınmaya yönelik modül uygulamalarının öğrencilerin farkındalık düzeylerini anlamlı şekilde artırdığını göstermektedir. Fen Bilgisi derslerinde çevre eğitimi, enerji kullanımı, geri dönüşüm ve ekosistem gibi konuların işlenmesi, öğrencilerin Sürdürülebilir Kalkınma kavramlarını daha iyi anlamalarını sağlamaktadır. Fen Bilimleri Öğretim Programı ve modül uygulama yöntemi kullanılarak, öğrenciler arasındaki farkındalık düzeyleri sınıf düzeyi ve cinsiyet gibi değişkenler dikkate alınarak incelenmiştir. Araştırma sonucunda, öğrencilerin farkındalık düzeylerinin sınıf düzeyi ve cinsiyet gibi değişkenlere bağlı olarak farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Araştırma, aynı zamanda, Sürdürülebilir Kalkınmanın Fen Bilimleri müfredatına entegrasyonu konusunda öğretmenlere rehberlik edecek uygulama örnekleri sunmaktadır. Bu modüller, öğrencilerin iş birliği, problem çözme ve yaratıcı düşünme becerilerini geliştirirken, çevresel ve toplumsal sorumluluk bilincini artırmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, Sürdürülebilir Kalkınma kavramının yalnızca çevresel değil, sosyal ve ekonomik boyutlarıyla da ele alınması gerektiği vurgulanmıştır. Çalışma hem güncel literatüre hem de Fen Bilgisi öğretmenleri için geliştirilecek materyallere katkı sağlayacak özgün veriler sunmaktadır. Araştırmanın bulguları, eğitimde yenilikçi yaklaşımların Sürdürülebilir Kalkınma hedeflerine ulaşmada kritik bir rol oynadığını ortaya koymaktadır Sonuç olarak Fen Bilgisi eğitiminde kullanılan modüller öğrencilerin bu konudaki farkındalıklarını artırarak yaşam boyu öğrenme sağlamaktadır. Buda sürdürülebilir bir yaşamın temelinin okulda atılmasını elzem hale getirmektedir.
Özet (Çeviri)
The master's thesis titled The Effect of Module Applications for Sustainable Development in Science Education on the Awareness Level of Secondary School Students shows how Sustainable Development can be addressed in education and examines the effects of module applications in this process. Sustainable Development refers to an approach that includes economic, environmental and social dimensions. Adopting this concept through education aims to create awareness, attitude and behavior change in individuals. In the study, modules were developed for 17 goals of Sustainable Development for middle school students and the effects of these modules on students were evaluated with quantitative methods. The awareness scale developed within the scope of the study was designed to measure students' level of knowledge about Sustainable Development goals, environmental awareness and awareness of these issues. The developed scale was created for 17 target items of Sustainable Development. The scale consisted of 58 items. Expert opinions were consulted on the suitability of the items for the target. As a result of exploratory factor analysis, 35 items provided validity. Subsequently, confirmatory factor analysis revealed that 32 items were both valid and reliable. The results of the study show that module practices on Sustainable Development significantly increased students' awareness levels. Covering topics such as environmental education, energy use, recycling and ecosystems in science courses helps students to better understand the concepts of Sustainable Development. Using the Science Curriculum and module implementation method, the awareness levels among students were examined by taking into account variables such as grade level and gender. As a result of the research, it was determined that students' awareness levels differed depending on variables such as grade level and gender. The research also provides practical examples to guide teachers in the integration of Sustainable Development into the Science curriculum. These modules aim to increase students' awareness of environmental and social responsibility while developing their collaboration, problem solving and creative thinking skills. In addition, it is emphasized that the concept of Sustainable Development should be addressed not only with its environmental but also with its social and economic dimensions. The study provides original data that will contribute both to the current literature and to the materials to be developed for science teachers. The findings of the study reveal that innovative approaches in education play a critical role in achieving Sustainable Development goals. As a result, the modules used in science education provide lifelong learning by increasing students' awareness of this issue. This makes it essential to lay the foundation for a sustainable life at school.