Safvân b. Ümeyye'nin hayatı ve İslâm tarihindeki yeri
The life of Safvan Ibn Umayya and his place in Islamic history
  1. Tez No: 944777
  2. Yazar: EYYÜP ERTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ACARLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kabile, Cumah, müşrik, Ümeyye b. Halef, Safvân b. Ümeyye, Tribe, Jumah, polytheist, Umayya b. Khalaf, Safwan b. Umayya
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Çalışmamızda Safvân b. Ümeyye'nin hayatı, İslâm tarihindeki yeri ve sosyal konumu ele alınmıştır. Safvân, Mekke müşriklerinin liderlerinden ve hayatı İslâm ile mücadele ile geçen, mazlum Müslümanlara eziyet eden Ümeyye b. Halef'in oğludur. Başlangıçta babası gibi İslâm'a karşı sert bir tutum sergilemiş, özellikle Bedir ve Uhud savaşlarında müşrik ordusu içinde yer almıştır. Babasının Bedir savaşında öldürülmesi onu hem kavminin lideri hem de Müslümanlara karşı daha sert ve daha acımasız hale. Ancak Mekke'nin fethinden sonra Hz. Peygamber'in hoşgörüsü ve stratejik affı sayesinde İslâm'ı kabul etmiş ve Müslümanların halkasına katılmıştır. Biyografik türden olan bu çalışmada, Safvân b. Ümeyye'nin hayatı kronolojik sıraya uygun olarak incelenmiş; ailesi, ticari faaliyetleri, savaşlardaki rolü ve Mekke'deki konumu detaylandırılmıştır. Ayrıca onun Müslüman olduktan sonraki tavrı ve duruşu, Hz. Peygamber ile olan ilişkileri, özellikle Huneyn gazvesindeki tutumu değerlendirilmiştir. Bu çalışmadaki gayemiz, Hz. Peygamber'in tebliğinin metodunu aktarmak ve bu döneme ışık tutmaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the life of Safwān b. Umayya, his place in Islamic history, and his social status are examined. Safwān was the son of Umayya b. Khalaf, one of the leading figures of the polytheists of Mecca, whose life was marked by his opposition to Islam and his persecution of oppressed Muslims. Initially, like his father, he adopted a harsh stance against Islam and took part in the polytheist army during the Battles of Badr and Uhud. The death of his father at Badr further entrenched his leadership among his tribe and intensified his hostility and cruelty toward Muslims. However, following the conquest of Mecca, he embraced Islam thanks to the Prophet Muhammad's clemency and strategic pardon, thereby joining the Muslim community. This biographical study explores the life of Safwān b. Umayya in chronological order, detailing his family background, commercial activities, role in military conflicts, and his position within Meccan society. Furthermore, his attitude and conduct after converting to Islam, his relationship with the Prophet—particularly his behavior during the Battle of Hunayn—are assessed. The aim of this study is to shed light on the era in question and to convey the method employed by the Prophet in his mission of conveying the message of Islam.