Cehm b. Safvan'ın itikadî görüşleri ve tesirleri
Jahm b. Safwan and his views on creed
  1. Tez No: 469755
  2. Yazar: OSMAN ÇAMUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF BENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Cehm, Cehm b. Safvan, Cehmiyye, Cebriyye, Ca'd b. Dirhem, Cebir, Halk'ul-Kur'an, Jahm, Jahm b. Safwan, al-Jahmiyah, al-Jabriyah, Ja'd b. Dirham, Jabr, Khalq al Holy Qur'an
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mezhepler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
İnsanlar yaşamları boyunca etrafında gelişen olaylarla ilgilenmişler, kendilerine göre çözümlemelerde bulunmuşlardır. Bu husus dünyevi işler açısından da uhrevi işler açısından da geçerliliğini korumuş ve insanları meşgul etmeye devam etmiştir. Müslümanlar Peygamber efendimizin vefatıyla, dini otorite ve başvuru mercii olan kutlu elçiden yoksun kalmışlardır. Dolayısıyla ictihada imkan verebilecek hususlarda birçok farklı çıkarımlarda bulunulmuş, farklı sonuçlar elde edilmiştir. Cehmiyye ekolünün kurucusu Cehm b. Safvan da İslam'ın ilk dönemlerinde birçok meselede o kadar farklı görüşler ileri sürmüştür ki, ehl-i sünnet'in ekseri uleması onu (Cehm b. Safvan'ı)“Zındık”olarak vasıflandırmışlardır. Biz bu çalışmamızda; hemen hemen bütün ilk itikadî/siyasî oluşumlara bir şekilde tesir etmiş ve bazı hususlarda etkisi altına almış olan“Cehm b. Safvan'ın İtikadî Görüşleri ve Tesirleri”üzerinde durarak, mümkün olduğunca ilk kaynaklardan ve güncel kaynaklardan da yararlanarak“aydınlatılması gereken tarihi bir kişilik olan Cehm b. Safvan ve kurucusu olduğu belirtilen Cehmiyye'nin temel görüşlerini”ortaya koymaya çalışacağız.
Özet (Çeviri)
People have been interested in events that have developed around them throughout their lives and they have been analyzing according to their own. This issue has maintained its validity that is not only in terms of secular affairs but also aethereal affairs and people have continued deal with it. After the death of the Prophet, Muslims were deprived of holy Messenger who was religious authority and designated authority to apply. Hence many different inferences were made and different results were obtained from issue that could allow al-ijtihad. As Jahm b. Safwan, founder of al-Jahmiyah, was put forward such different opinions that he was called as zindiq by most scholars of Ahlu as-Sunnah. In this thesis we will try to put forth that Jahm b. Safwan and his opinions of Islamic Theology that affect on and penetrate into some points of almost all the first theological and political groups somehow. In addition we will use as far as possible primary and modern sources about Jahm b. Safwan with a historical figure that need to be clarification and al-Jahmiyah which is founded by him.