Bal arısı zararlısı Varroa destructor'a karşı potansiyel biyokontrol ajanı olarak entomopatojenik fungusların araştırılması
Investigation of entomopathogenic fungi as a potential biocontrol agents against honeybee pest Varroa destructor
- Tez No: 944781
- Danışmanlar: PROF. DR. ATAÇ UZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Apis mellifera, Varroa destructor, Biyolojik kontrol, Entomopatojenik funguslar, Biyopestisit, Apis mellifera, Varroa destructor, Biological control, Entomopathogenic fungi, Biopesticide
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu tez çalışmasında, bal arısı zararlısı Varroa destructor'a karşı entomopatojenik fungusların potansiyel biyokontrol ajanı olarak kullanılabilirlikleri araştırılmıştır. Bal arıları, ekosistemlerin sürdürülebilirliği ve tarımsal üretim için kritik öneme sahiptir. Ancak, son yıllarda bal arısı popülasyonlarında önemli düşüşler yaşanmaktadır ve bunun önemli nedenlerinden birisi V. destructor akarının yıkıcı etkisidir. V. destructor, bal arılarının larva ve yetişkin bireylerine saldırarak, onların zayıflamasına ve kolonilerin çökmesine neden olur. Geleneksel kimyasal kontrol yöntemleri, akarın direnç geliştirmesi ve çevresel yan etkiler nedeniyle etkisiz kalmıştır. Bu nedenle, çevre dostu ve sürdürülebilir alternatif kontrol yöntemlerine duyulan ihtiyaç artmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye'deki bazı orman topraklarından Tenebrio bait yöntemiyle entomopatojenik funguslar izole edilmiş, izolatların V. destructor'a karşı etkinliği laboratuvar ve arazi koşullarında araştırılmıştır. Alınan 5 farklı orman toprağından Tenebrio bait yöntemiyle toplam 8 farklı fungus izole edilmiş ve polifazik yaklaşımla tanımlamaları yapılmıştır. Bu funguslar Aspergillus europaeus, Aspergillus dimorphicus, Penicillium pulvillorum, Clonostachys rosea f. catenulate, Metarhizium brunneum, Penicillium subrubescens ve Beauveria brongniartii olarak tanımlanmıştır. P. pulvillorum dışındaki tüm izolatlar laboratuvarda %100 etkinlik gösterirken izolatların kovan denemelerindeki etlinlikleri %9,36 – 44,06 arasında değişiklik göstermiştir. Bu sonuçlar, entomopatojenik fungusların V. destructor'a karşı potansiyel biyokontrol ajanı olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Bu çalışmanın, bal arısı sağlığını koruma ve sürdürülebilir tarım uygulamalarına katkıda bulunacak önemli bilgiler sağlayacağı ve gelecekte yapılacak araştırmalara ışık tutacağı ümit edilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the potential use of entomopathogenic fungi as biological control agents against the honey bee parasite Varroa destructor was investigated. Honey bees are critically important for the sustainability of ecosystems and agricultural production. However, in recent years, significant declines in honey bee populations have been observed, one of the major causes being the destructive impact of the mite V. destructor. This mite attacks both larval and adult bees, leading to their weakening and the collapse of colonies. Traditional chemical control methods have become ineffective due to the development of resistance by the mite and their adverse environmental effects. Therefore, the need for environmentally friendly and sustainable alternative control methods is increasing. In this study, entomopathogenic fungi were isolated from forest soils in Turkey using the Tenebrio bait method, and the efficacy of the isolates against V. destructor was evaluated under laboratory and field conditions. A total of eight different fungal isolates were obtained from five different forest soils and were identified using a polyphasic approach. These fungi were identified as Aspergillus europaeus, Aspergillus dimorphicus, Penicillium pulvillorum, Clonostachys rosea f. catenulata, Metarhizium brunneum, Penicillium subrubescens, and Beauveria brongniartii. All isolates except P. pulvillorum showed 100% efficacy in laboratory tests, while their efficacy in hive trials varied between 9.36% and 44.06%. These results indicate that entomopathogenic fungi may be used as potential biocontrol agents against V. destructor. This study is expected to provide important insights that will contribute to honey bee health and sustainable agricultural practices and to guide future research in this field.