17 ve 18. yy. Batı Avrupa natürmort resminde ışık gölge ilişkisi ve resimsel yorumlamalar
17 and 18th century light shadow relationship and pictorial interpretations in Western European natur life painting experiences
  1. Tez No: 944780
  2. Yazar: YİĞİTHAN OĞUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAHRETTİN GEÇEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Natürmort, ışık, gölge, Barok dönem, anlatı, Batı Avrupa resmi, Still-life, light, shadow, Baroque period, narrative, Western European painting
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmada, 17 ve 18. yüzyıl Batı Avrupa natürmort resminde ışık ve gölge kullanımının, yalnızca nesneleri betimlemeye yönelik teknik bir unsur değil, aynı zamanda sanatçının düşünsel yaklaşımını ve anlatı gücünü yansıtan anlam yüklü bir ifade aracı olduğu ortaya konmak istenmiştir. Araştırmada, ışık ve gölgenin yalnızca nesnelerin hacim ve mekân etkisini pekiştiren araçlar olmadığı, aynı zamanda izleyici ile eser arasında duygusal ve felsefi bir bağ kurduğu da vurgulanmaktadır. Tenebrizm sanat üslubuyla belirginleşen bu kullanım, natürmort resimlerini görsel bir anlatıya dönüştürmüş; yaşamın geçiciliği, zamanın akışı ve maddenin anlamı gibi temalar, görsel bir atmosfer aracılığıyla ifade edilmiştir. Araştırmanın temel problemi, söz konusu dönem natürmortlarında ışık ve gölgenin kullanımının, yalnızca biçimsel bir gereklilik olarak mı değerlendirildiği, yoksa sanatçılar tarafından bilinçli bir anlatı dili olarak mı kurgulandığıdır. Bu doğrultuda seçilen eserler üzerinde yapılan çözümlemelerle, ışık-gölge ilişkisi görsel anlatımın yapıtaşlarından biri olarak ele alınmış; resmin teatral etkisi ve izleyicide bıraktığı izlenim yorumlanmıştır. Araştırmanın sınırlılığını ise yalnızca 17 ve 18. yüzyıl Batı Avrupa'daki natürmort örnekleri ve araştırmacı tarafından yapılan 10 resim çalışması oluşturmaktadır. Bu döneme ait araştırmaya konu olan eserler, dönemin estetiğini eserlerine tema edinen sanatçılardan seçilmiştir. Araştırma nitel araştırma yöntemi ile ele alınmış, literatür taraması yapılarak verilere ulaşılmıştır. Ayrıca araştırmacı tarafından yapılan uygulamalar betimsel resim analiz yöntemiyle analiz edilip araştırma için gereken veriler oluşturulmuştur. Elde edilen veriler doğrultusunda, natürmort resimlerinin yalnızca estetik bir değer olmadığı, aynı zamanda düşünsel ve duygusal anlamlarda taşıdığı anlaşılmıştır. Ayrıca resimlerde kullanılan ışık-gölgenin amacına uygun kullanıldığında çok etkili, şiddetli ve resmin vurgusunu arttıran bir öğe olduğu sonucuna da erişilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to demonstrate that the use of light and shadow in 17th and 18th century Western European still-life painting is not merely a technical element, but also serves as a narrative and intellectual device. The research emphasizes that light and shadow are not only tools to enhance the perception of volume and spatial depth, but also function as a bridge between the viewer and the artwork, establishing an emotional and philosophical connection. This approach, highlighted through the stylistic influence of tenebrism, transforms still-life paintings into visual narratives, expressing themes such as the transience of life, the passage of time, and the symbolic significance of material objects. The main research problem is whether the use of light and shadow in the still-life works of the specified period is a formal necessity or a deliberate narrative language. Through the analysis of selected artworks, the relationship between light and shadow has been interpreted as one of the essential components of visual storytelling, revealing the theatrical effect of painting and its impact on the viewer. The scope of the study is limited to still-life examples from 17th and 18th century Western Europe, and ten paintings created by the researcher. The selected works reflect the aesthetic values of the period and were chosen from artists who thematized these values. The study was conducted using qualitative research methods, supported by literature review, and the visual data were obtained through descriptive analysis of the researcher's original paintings. The findings suggest that still-life paintings are not only of aesthetic value but also carry intellectual and emotional meaning. Furthermore, it is concluded that when used purposefully, light and shadow become powerful elements that intensify the emphasis of the composition.