Birlikte ingilizce projesi eğitici eğitiminin yürütücü öğretmenlerin program uygulamalarına yansıması
The reflection of the english together project mentor training on the facilitator teachers' curriculum implementations
  1. Tez No: 944835
  2. Yazar: PELİN BÖLÜKBAŞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECLA KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Birlikte İngilizce Projesi, Mesleki Gelişim Toplulukları, İngilizce Öğretmenleri, Hizmet İçi Eğitim, English Together Project, Professional Development Communities (PDC), English Teachers, In-Service Training
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Ulusların gelişiminde önemli bir rolü olan yabancı dil eğitiminin, keyifli ve işlevsel bir hale getirilmesi etkili öğrenme-öğretme ortamları yaratılması ile mümkündür. Bu ortamları oluşturan öğretmenlerin; yenilikçi sınıf ortamı tasarımları, öğrenci-öğretmen etkileşimini artırarak öğrenci merkezli eğitim sunmaları ve öğrencilerin yaratıcılıklarını destekleyen güncel uygulamaları program uygulamalarına taşımaları için kişisel ve mesleki gelişimlerini devam ettirmeleri gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, Birlikte İngilizce projesi eğitici eğitimi alan yürütücü öğretmenlerin kazanımlarını ve bu kazanımların proje uygulamalarına yansımalarını belirlemektir. Bu çalışma nitel araştırma desenlerinden olan durum çalışması ile yürütülmüştür. Araştırmaya 2023-2024 eğitim öğretim yılında Millî Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı ilkokul, ortaokul ve lisede görevli Birlikte İngilizce (English Together) projesi yürütücü öğretmenleri katılmıştır. Çalışmada, Birlikte İngilizce projesi eğitici eğitimi kapsamında edinilen yenilikçi uygulamaların yürütücü öğretmenlerin program uygulamalarına yansımalarına ilişkin; yürütücü öğretmenlerin Birlikte İngilizce projesi eğitici eğitimine ilişkin görüşleri ve program uygulamaları olarak belirlenen alt problemler, derinlemesine analiz edilmiştir. Çalışmada elde edilen veriler, yarı yapılandırılmış görüşme ve gözlem formları aracılığıyla toplanmıştır. Veri toplama araçları ile elde edilen veriler, içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiş; bu analiz sürecinde verilerden kodlar ve temalar belirlenmiştir. Araştırmada elde edilen veriler araştırmacı tarafından bulguların orijinalliğine sadık kalınarak ve katılımcıların söylediklerinden doğrudan alıntılar yapılarak sunulmuştur. PDC eğitici eğitiminin, öğretmenlerin program uygulamalarına olumlu katkılar sunduğu; ancak uygulama sürecinde çeşitli sorunlarla karşılaşıldığı belirlenmiştir. PDC eğitici eğitimi alan yürütücü öğretmenlerin öğrenme-öğretme sürecine yönelik çeşitli yöntem ve teknikler öğrendikleri; ancak öğrendiklerini program uygulamalarına çeşitli nedenlerle tam olarak yansıtamadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Eğitim süresini uzatma, eğitimin sürekliliği ve yer değişikliği gibi önerilerin sıklıkla dile getirilmesi ise eğitimdeki zaman yönetimi ve sürekliliğin önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The transformation of foreign language education, which plays an important role in the development of nations, into an enjoyable and functional experience is possible through the creation of effective learning-teaching environments. Teachers, who are the creators of these environments, need to continue their personal and professional development in order to create innovative classroom environments, provide student-centred education by increasing student-teacher interaction, and bring current practices that support their creativity to their curriculum implementations. The aim of this study is to reveal the reflections of the English Together project mentor training on the facilitator teachers' curriculum implementations. This study is designed in the form of a case study, which is one of the qualitative research methods. Facilitator teachers of the English Together project working in primary schools, secondary schools, and high schools affiliated with the Ministry of National Education (MoNE) participated in the research in the 2023-2024 academic year. In this study, the innovative practices acquired within the English Together project mentor training and its reflections on facilitator teachers' curriculum implementations were deeply analysed, including the facilitator teachers' opinions on the English Together project mentor training and facilitator teachers' curriculum implementations as sub-problems. The data obtained in the study were collected through semi-structured interviews and observation forms. The data obtained through data collection tools were analysed by using the content analysis method; during this process, codes and themes were identified from the data. The findings of the research were presented by staying true to the originality of the findings and by directly quoting the participants' statements. It has been determined that the PDC mentor training made positive contributions to the curriculum implementations of the teachers. However, various problems were encountered during the implementation process. It was concluded that the facilitator teachers who participated in the PDC mentor training learned various methods and techniques related to the teaching-learning process, but they were unable to fully reflect what they had learned into their curriculum implementations due to various reasons. The frequent mention of suggestions such as extending the training duration, ensuring the continuity of the training, and changing the venue of the training highlights the importance of time management and continuity in the training.