Yetişkinlerde mikrobiyota farkındalığı, Akdeniz diyetine uyum düzeyi ve mental sağlık ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between microbiota awareness, Mediterranean diet adherence level and mental health in adults
  1. Tez No: 944878
  2. Yazar: GÜLNUR GÜLSEVER BALCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLPERİ DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Akdeniz diyeti, Beslenme, Mental sağlık, Mikrobiyota, Probiyotik, Mediterranean Diet, Nutrition, Mental health, Microbiota, Probiotics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışma, özel bir beslenme ve diyet danışmanlığına başvuran bireylerin mikrobiyota farkındalıkları, Akdeniz diyetine uyum düzeyleri, mental sağlık durumu ve antropometrik ölçümleri arasındaki ilişkiyi incelenmek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini beslenme ve diyet danışmanlığına başvuran, çalışma kriterlerine uyan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 20-64 yaş aralığındaki 255 yetişkin birey oluşturmuştur. Araştırma verileri; tanımlayıcı bilgiler, beslenme alışkanlıkları, genel sağlık bilgilerini sorgulayan anket formu, antropometrik ölçümler (vücut ağırlığı, boy uzunluğu, bel ve kalça çevresi), Mikrobiyota Farkındalık Ölçeği, Akdeniz Diyeti Bağlılık Ölçeği ve Depresyon Anksiyete Stres Ölçeği Türkçe Kısa Formu (DASS-21) kullanılarak araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Katılımcıların %78,04'ü probiyotik terimi bildiğini belirtirken %13,33'ü probiyotik takviyesi kullandığını %90,60'ı ise probiyotik besin tükettiğini belirtmiştir. Probiyotik besin tüketen katılımcıların anlamlı düzeyde kadınlardan oluştuğu tespit edilmiştir (p0,05). Sonuç olarak yetişkinlerde mikrobiyota farkındalığının arttıkça Akdeniz diyetine uyumu artırmıştır. Benzer çalışmaların daha büyük örneklemler üzerinde ve farklı değişkenlerle yapılmasının mikrobiyota, beslenme ve sağlık ilişkisinin daha geniş bakış açısıyla anlaşılması açısından önemlidir. Ayrıca toplumsal düzeyde mikrobiyota, beslenme ve sağlık ilişkisine yönelik eğitimlerin konuya ilişkin toplumsal farkındalığın artmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship between microbiota awareness, adherence to the Mediterranean diet, mental health status, and anthropometric measurements among individuals who applied for private nutrition and diet counseling. The sample of the study consisted of 255 adult individuals aged between 20 and 64 years who applied for nutrition and diet counseling, met the inclusion criteria, and agreed to participate in the study. The research data were collected by the researcher through face-to-face interviews using a questionnaire that assessed descriptive information, dietary habits, general health status, anthropometric measurements (body weight, height, waist and hip circumference), the Microbiota Awareness Scale (MAS), the Mediterranean Diet Adherence Screener (MEDAS), and the Turkish short form of the Depression Anxiety Stress Scale (DASS-21). While 78.04% of participants reported being familiar with the term“probiotic,”13.33% stated that they used probiotic supplements, and 90.60% indicated that they consumed probiotic foods. It was found that a significantly higher proportion of probiotic food consumers were women (p0.05). In conclusion, increased microbiota awareness increased adherence to the Mediterranean diet in adults. It is important to conduct similar studies on larger samples and with different variables in order to understand the relationship between microbiota, nutrition and health from a broader perspective. In addition, it is thought that trainings on the relationship between microbiota, nutrition and health at the social level will contribute to increasing social awareness on the subject.