Elit hentbolcuların imgeleme düzeylerinin incelenmesi
Examination of imagery levels of elite handball players
  1. Tez No: 944879
  2. Yazar: OĞUZHAN EKİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Hentbol, İmgeleme, Sporda İmgeleme, Handball, Imagery, Sport Imagery
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu araştırma, elit hentbolcuların imgeleme düzeylerini inceleyerek, sporcuların performanslarını zihinsel süreçler yoluyla nasıl etkileyebildiklerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında farklı yaş gruplarındaki ve çeşitli tecrübeye sahip elit hentbolcuların imgeleme stratejileri değerlendirilmiş; özellikle içsel ve dışsal imgeleme türlerinin kullanım sıklığı ve diğer tanıtıcı özelliklerinin imgeleme düzeylerine göre farklarının rolü analiz edilmiştir. Araştırma örneklemini, ulusal ve uluslararası düzeyde en az 20 müsabakaya katılmış olan 34 kadın ve 163 erkek toplam 197 sporcudan oluşmaktadır. Çalışma kapsamında kullanılacak veriler, anket yöntemiyle toplanmış ve Sporda İmgeleme Envanteri ve Spora Özgü Başarı Motivasyon Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programıyla değerlendirilmeye tabi tutulmuştur. Yapılan incelemeler sonucunda, sporcuların bilişsel imgeleme özelliklerinin oynadığı liglere göre farklılaştığı, 1. Lig ve süper lig oyuncularının bölgesel lig oyuncularına nazaran bilişsel imgeleme düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sporcuların cinsiyetlerinin imgeleme düzeyleri arasından farklılaştığı, erkek sporcuların kadınlara nazaran daha fazla bilişsel imgeleme düzeyine sahip olduğu belirlenmiştir. Bir başka önemli sonuç ise, katılımcıların eğitim düzeylerinin bilişsel ve ustalık imgeleme düzeylerinde farklılığının önemli olduğu bu farklılık ise eğitim düzeylerinin yükselmesi durumunda imgeleme düzeyinin arttığı şeklinde gerçekleştiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the imagery levels of elite handball players and to reveal how athletes can influence their performance through mental processes. Within the scope of the study, imagery strategies of elite handball players from different age groups and experience levels were evaluated. In particular, the frequency of use of internal and external imagery types and the role of other demographic characteristics in relation to imagery levels were analyzed. The research sample consists of 197 athletes, including 34 female and 163 male players, all of whom have participated in at least 20 national or international competitions. The data used in the study were collected through a questionnaire method, utilizing the Sport Imagery Questionnaire and the Sport-Specific Achievement Motivation Scale. The data obtained were analyzed using the SPSS statistical software package. The results showed that athletes' cognitive imagery levels differed based on the league they played in; specifically, players in the First League and Super League demonstrated higher levels of cognitive imagery compared to those in regional leagues. It was also found that imagery levels varied by gender, with male athletes showing higher cognitive imagery levels than female athletes. Another significant finding was that the participants' educational level had a considerable impact on their cognitive and mastery imagery levels, with imagery levels increasing as the level of education increased.