Farklı dik yön boyutlarına sahip hastaların ortodontik tedavi sonrası mandibular trabeküler yapı adaptasyonlarının fraktal analiz yöntemi ile değerlendirilmesi
  1. Tez No: 944894
  2. Yazar: NURSU BECET
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN KUTALMIŞ BÜYÜK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dik Yön Boyutu, Fraktal Analiz, Kemik Adaptasyonu, Mandibular Trabeküler Yapı, Ortodonti, Perpendicular Direction Dimension, Fractal Analysis, Bone Adaptation, Mandibular Trabecular Structure, Orthodontics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu çalışma, farklı dik yön boyutlarına sahip bireylerde ortodontik tedavi sonrası mandibular trabeküler kemiğin adaptasyonunu fraktal analiz (FA) yöntemi ile değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, servikal vertebral maturasyonu tamamlanmış, ortodontik tedavi gören ve sistemik hastalığı bulunmayan 125 birey dahil edilmiştir. Katılımcılar, dik yön boyutlarına göre üç gruba ayrılmıştır: dik yön boyutu azalmış (SN-GoMe36, 41 birey) bireyler. Panoramik radyografiler sabit ortodontik tedavi öncesi (T0) ve sabit ortodontik tedavi sonrası (T1) olmak üzere iki kez değerlendirilmiştir. Mandibuladan seçilen çalışma alanlarında (ROI) FA yöntemi uygulanmış ve fraktal boyut değerleri karşılaştırılmıştır. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotlar kullanılmıştır. Grup karşılaştırmalarında Tek Yönlü ANOVA testi kullanılmıştır. Takip karşılaştırmalarında Paired Sample T testi kullanılmıştır. Bulgular: Ortodontik tedavi öncesi ve sonrası fraktal boyut değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Ayrıca, dik yön boyutlarına göre yapılan değerlendirmede gruplar arasında Fraktal değerleri (FD) açısından anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir (p>0,05). Tedavi süresi ve yaş değişkenleri de FD üzerinde belirgin bir etkiye sahip olmamıştır. Sonuç: Ortodontik tedavi öncesi ve sonrası mandibuladan seçilen 6 ROI üzerinden yapılan FA ölçümlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Ayrıca farklı dik yön boyutlarına (azalmış, normal, artmış) sahip gruplar arasında da bu alanlardaki FD açısından anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Tedavi süresi ve yaş değişkenlerinin de FD üzerinde belirgin bir etkisi gözlenmemiştir. Bu bulgular, ortodontik tedavinin mandibular trabeküler kemik yapısında, belirlenen bu spesifik alanlarda anlamlı bir yeniden yapılanmaya neden olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the adaptation of mandibular trabecular bone after orthodontic treatment in individuals with different upright dimensions using fractal analysis. Materials and Methods: The study included 125 individuals who had completed cervical vertebral maturation, undergoing orthodontic treatment and had no systemic disease. Participants were divided into three groups according to their upright dimension: individuals with reduced upright dimension (SN-GoMe;36, 41 individuals). Panoramic radiographs were evaluated twice: before fixed orthodontic treatment (T0) and after fixed orthodontic treatment (T1). Fractal analysis method was applied to selected study areas from the mandible and fractal dimension values were compared. Descriptive statistical methods were used to evaluate the study data. One-way ANOVA test was used for group comparisons. The Paired Sample T test was used for follow-up comparisons. Results: There was no statistically significant difference between fractal dimension values before and after orthodontic treatment (p>0.05). In addition, no significant difference was observed between the groups in terms of fractal values in the evaluation made according to the vertical direction dimensions (p>0.05). Treatment duration and age variables also did not have a significant effect on Fractal values. Conclusion: No statistically significant difference was found in the fractal analysis measurements made on 6 ROIs selected from the mandible before and after orthodontic treatment. In addition, no significant difference was found between the groups with different vertical direction dimensions (decreased, normal, increased) in terms of fractal values in these areas. Treatment duration and age variables also had no significant effect on fractal values. These findings suggest that orthodontic treatment does not cause a significant restructuring of the mandibular trabecular bone structure in these specific areas.