65 yaş ve üzeri kalça kırığı nedeniyle hemiartroplasti yapılan intertrokanterik ve femur boyun kırığı olan hastaların gizli kanama düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of hidden bleeding levels in patients with intertrochanteric and femoral neck fractures who undergo hemiarthroplasty duo to hip fracture aged 65 and older
- Tez No: 944898
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE GÜLTAÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Hidden bleeding, hip fractures, blood transfusion
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: 65 yaş ve üzeri kalça kırığı nedeniyle hemiartroplasti yapılan hastalarda gizli kanama miktarını (GGK) belirlemek, bu kanamanın kan transfüzyon ihtiyacı ile ilişkisini incelemek ve hastaların demografik özellikleri ile klinik faktörlerin bu ilişki üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve yöntem: 1 Ocak 2022 ile 1 Ekim 2024 arası hemiartroplasti yapılan 114 femur intertrokanterik kırığı (FİTK) ve 60 femur boyun kırığı (FBK) olan toplam 174 hasta retrospektif olarak incelendi. Yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi, kırık tipi, ASA skoru, preoperatif hemoglobin (Hb) ve hematokrit değerleri, operasyon sırasındaki kanama miktarı, yara yeri drenajından gelen kanama miktarı, operasyon bekleme süresi, operasyon süresi, kullanılan antiagregan/antikoagülan (OAK/OAA) ilaçlar, transfüzyon yapılan hastalar, 1 aylık ölüm oranları, yoğum bakım ihtiyacı ve postoperatif 5. gündeki laboratuvar verileri değerlendirildi. Mercuriali ve Nadler formülleri kullanırak gizli kanama miktarı hesaplandı. Bulgular: 174 hastanın 121'i kadın 53'ü erkekti. Ortalama yaş 81,7±8,2(65-98) Bunların 60'ı FBK 114'ü FİTK'dan oluşuyordu. Ortalama total kanama miktarı 1453± 754 mL ve ortalama gizli kanama miktarı 1080 ± 750 mL olarak izlendi. 133 hastaya tranfüzyon yapıldı. Toplam 260 ünite eritrosit süspansiyonu replase edildi. Oral antikoagülan/antiagregan kullanımı(p=0,003), yüksek ASA skoru (p=0,002), operasyon süresi 60 dk'dan uzun olanlarda (p=0,009) ve transfüzyon yapılan hastaların gizli kanama miktarı daha fazlaydı. Transfüzyon ihtiyacı incelendiğinde; 80 yaşından büyük olanlar (p=0,001), VKİ 25'ten küçük olanlar(P=0,038), intertrokanterik kırıklarda (p=0,026), yüksek ASA skoru olanlarda (p=0,001), operasyon süresi 60 dk'dan uzun olanlarda (p=0,009), ilk başvuru Hb 12 g/dl'den küçük olanlarda(p=0,001) transfüzyon ihtiyacı daha fazlaydı. Sonuç: Gizli kanama miktarı görünen kanamadan yaklaşık 3 katı olarak bulundu. ASA skoru, operasyon süresi, transfüzyon yapılmış olması, OAA/OAK kullanımının gizli kanama miktarını etkileyen faktörler olduğu izlendi. VKİ, yaş, ASA skoru, kırık tipi, operasyon süresi, Hb seviyesinin transfüzyon ihtiyacı etkilen faktörler olduğu gözlemlendi. Preoperatif dönemde hemogram değerleri normal aralıkta olsa bile operasyon sonrası en az 3. güne kadar hemogram takibi yapılması kan yönetimi açısından oldukça önemlidir. Yüksek ASA skoru ve düşük hemoglobin olan hastalarda rutin preoperatif kan hazırlığı yapılarak tedbir alınması postoperatif hasta takibinde cerrahlara avantaj sağlayabilir. Ayrıca transfüzyonun GKK miktarını etkileyen bağımsız değişken olması nedeniyle kısıtlayıcı transfüzyon stratejileri uygulanması GKK miktarı üzerinde kritik öneme sahiptir. Anahtar kelime: Gizli kanama, kalça kırıkları, kan transfüzyonu
Özet (Çeviri)
Objective: To determine the amount of hidden bleeding in patients aged 65 years and older who underwent hemiarthroplasty due to hip fracture, to examine the relationship of this bleeding with the need for blood transfusion, and to evaluate the effects of demographic characteristics and clinical factors on this relationship. Materials and methods: A total of 174 patients with 114 femoral intertrochanteric fractures and 60 femoral neck fractures who underwent hemiarthroplasty between January 1, 2022 and October 1, 2024 were retrospectively analyzed. Age, gender, body mass index, fracture type, ASA score, preoperative hemoglobin and hematocrit values, amount of bleeding during surgery, amount of bleeding from wound drainage, operation delay time, operation duration, antiplatelet/anticoagulant drugs used, patients who received transfusion, 1-month mortality rates, need for intensive care, and laboratory data on the 5th postoperative day were evaluated. The amount of occult bleeding was calculated using the Mercuriali and Nadler formulas. Results: Of the 174 patients, 121 were female and 53 were male. Mean age was 81.7±8.2 (65-98). 60 of them had femoral neck fractures (FNF) and 114 had intertrochanteric femur fracture (ITFF). Mean total bleeding amount was 1453 ± 754 mL and mean occult bleeding amount was 1080 ± 750 mL. Transfusion was performed in 133 patients and a total of 260 units erythrocyte suspension were replaced. The amount of hidden bleeding was higher in patients with oral anticoagulant/antiaggregant use (p=0.003), high ASA score (p=0.002), operation time longer than 60 min (p=0.009) and in patients who underwent transfusion. When the need for transfusion was examined; the need for transfusion was higher in patients older than 80 years (p=0.001), with BMI less than 25 (p=0.038), with intertrochanteric fractures (p=0.026), with high ASA scores (p=0.001), with an operation time longer than 60 minutes (p=0.009), and with initial Hb less than 12 g/dl (p=0.001). Conclusion: The amount of hidden bleeding loss (HBL) was found to be approximately 3 times more than the visible bleeding. It was observed that ASA score, operation time, transfusion, and OAA/OAC use were the factors affecting the amount of hidden bleeding. It was observed that BMI, age, ASA score, fracture type, operation time, and Hb level were the factors affecting the need for transfusion. Even if the hemogram values are within the normal range in the preoperative period, hemogram follow-up until at least the 3rd day after the operation is very important in terms of blood management. Taking precautions by performing routine preoperative blood preparation in patients with high ASA scores and low hemoglobin may provide advantages to surgeons in postoperative patient follow-up. In addition, since transfusion is an independent variable affecting the amount of HBL, the application of restrictive transfusion strategies is of critical importance on the amount of HBL.