Sigara içen bireylerde submandibular ve parotis tükürük bezlerinin ultrasonografi ile değerlendirilmesi
Ultrasonographic evaluation of submandibular and parotid salivary glands in smokers
  1. Tez No: 944901
  2. Yazar: NURBANU ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDEF KOTANLI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Parotid gland, Salivary glands, Shear Wave Elastography, Smoking, Submandibular gland, Ultrasonography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada, sigara kullanımının parotis ve submandibular tükürük bezlerine etkisi ultrasonografi ile araştırılmıştır. Sigara içen ve içmeyen bireyler olmak üzere iki gruptan oluşan toplam 120 katılımcı değerlendirilmiştir. Ultrasonografik incelemelerde tükürük bezlerinin ekojenitesi, parankim yapısı, marjin düzeni, vaskülaritesi değerlendirilmiş, hacim ve shear wave elastografi ölçümleri hesaplanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde normal dağılım gösteren sürekli değişkenler için Bağımsız Örneklem t-Testi, kategorik değişkenler için ise Ki-Kare testi kullanılmıştır. İstatistiksel analizler sonucunda, gruplar arasında ekojenite açısından anlamlı bir fark bulunmazken, sigara içen bireylerde minimal ve belirgin parankim heterojenitesinin daha sık olduğu belirlenmiştir. Sigara kullanan bireylerde, parotis ve sağ submandibular bezlerde marjin düzensizliği anlamlı düzeyde artmış; sol submandibular bezde ise benzer ancak anlamlı olmayan bir eğilim izlenmiştir. Vaskülarite paternlerinde sigara grubunda periferal vaskülarite artışı ve santral-periferal patern azalışı saptanmış, kötü vaskülarite oranı da anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Sigara içen bireylerde parotis ve submandibular bezlerin hacimleri kontrol grubuna göre anlamlı şekilde artmış, ayrıca sol parotis ve sol submandibular bezlerde shear wave elastografi değerlerinin sigara içen grupta belirgin şekilde daha yüksek olduğu gösterilmiştir. Bulgular, uzun süreli sigara kullanımının tükürük bezlerinde yapısal bozulmaya, sertlik artışına ve vasküler yapıda değişimlere yol açabileceğini ortaya koymakta olup, ultrasonografinin tükürük bezi değişimlerinin non-invaziv değerlendirilmesinde etkili bir yöntem olduğunu desteklemektedir. Anahtar Sözcükler: Parotis bez, Shear Wave Elastografi, Sigara, Submandibular bez, Tükürük bezleri, Ultrasonografi
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of cigarette smoking on the ultrasonographic features of the parotid and submandibular salivary glands were investigated. A total of 120 participants, divided into two groups as smokers and non-smokers, were evaluated. Ultrasonographic examinations included assessments of echogenicity, parenchymal structure, margin regularity, vascularity, volume, and shear wave elastography measurements. In the analysis of the obtained data, Independent Samples t-Test was used for continuous variables showing normal distribution, and Chi-Square test was used for categorical variables. As a result of statistical analysis, no significant difference was found between the groups in terms of echogenicity, while minimal and significant parenchymal heterogeneity was determined to be more common in smokers. In individuals who smoke, margin irregularity was significantly increased in the parotid and right submandibular glands, while a similar but non-significant trend was observed in the left submandibular gland. In the evaluation of vascularity patterns, an increase in peripheral vascularity and a decrease in combined central-peripheral vascularity were detected in the smoking group, along with a significantly higher rate of poor vascularity. The volumes of the parotid and submandibular glands were significantly greater in smokers compared to the control group, and the shear wave elastography values of the left parotid and left submandibular glands were also found to be significantly higher in smokers. These findings suggest that long-term cigarette smoking may lead to structural deterioration, increased stiffness, and vascular alterations in salivary glands, and support the utility of ultrasonography as an effective non-invasive tool for the evaluation of salivary gland changes.