Kıbrıs adasından selekte edilen turunçgillerin gen kaynakları yönünden genetik ilişkilerinin ve olası kökenlerinin araştırılması
Investigation of genetic relationships and possible origins of citrus from Cyprus on genetic resources
  1. Tez No: 944902
  2. Yazar: ARKIN ENGÜNEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ AKA KAÇAR
  4. Tez Türü: Doktora
  6. Anahtar Kelimeler: Turunçgil, Kıbrıs adası, genetik kaynak, moleküler markır, filogenetik, Citrus, genetical resources, Cyprus Island, molecular markers, phylogenetic
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Tez kapsamında Kıbrıs adasından selekte edilen 70 turunçgil genotipi ile farklı turunçgil türlerine ait 15 turunçgil çeşidi SSR ve ISSR moleküler markır sistemleri kullanılarak analiz edilmiş ve genetik ilişkileri araştırılmıştır. Selekte edilen bazı bireylerde pomolojik ve morfolojik analizler yapılarak sonuçlar moleküler analizlerle birlikte değerlendirilmiştir. Moleküler analizler sonucunda SSR analizlerinde polimorfizm oranı %100 bulunurken, Polimorfizm bilgi içeriği (PIC) değerleri 0,63-0,99 arasında; ISSR analizlerinde ise polimorfizim oranı %89,80, PIC değerleri ise 0,34 ile 0,93 bulunmuştur. Her iki markır sisteminin verileri birleştirilerek elde edilen bulgularda ise genetik uzaklık 0.34 ile 0.91 arasında bulunurken elde edilen dendrogramda genotipler iki ana kol üzerinde gruplanmıştır. Tez kapsamında çalışılan genotiplerde varyasyonun yüksek olduğu, bu varyasyonun özellikle farklı türlerin kullanılması nedeniyle ortaya çıktığı belirlenmiştir. Moleküler analizler sonucu elde edilen PCoA grafiğinde; AEL2 ile AET46 birbirlerine en uzak genotipler, AET15 ile AET24 ise birbirlerine en yakın genotipler olarak bulunmuştur. Pomolojik ve morfolojik özelliklerden dikkate alındığında AET38, AET44, AET34 (turunç), AEP10, AEP7, AEP11 (portakal), AEL14, AEL10 (limon) genotipleri incelenen parametreler yönünden öne çıkarak ümitvar olarak değerlendirilmiştir. Bu tez çalışmasından elde edilen bulgular ve selekte edilen genotipler turunçgil ıslah çalışmalarında önemli kaynak sağlayarak, yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the genetic relationships of 70 citrus genotypes selected from the island of Cyprus, along with 15 commercially cultivated citrus genotypes, were analyzed using SSR and ISSR marker systems and their genetic relationships were investigated. Pomological and morphological analyses were also conducted to gain a deeper understanding of the characteristics of the selected genotypes and the results were evaluated together with molecular analyses. As a result of the molecular studies, the SSR analysis revealed a polymorphism rate of 100%, with Polymorphism Information Content (PIC) values ranging from 0.48 to 0.93; while ISSR analysis showed a polymorphism rate of 89.80%, and PIC values between 0.34 and 0.93. The results from both marker systems were combined; the genetic distance among genotypes ranged from 0.34 to 0.91, and the dendrogram grouped the genotypes into two main clusters. The results indicate a significant level of variation among the selected genotypes. The PCoA graph shows that the greatest genetic distance was observed between genotypes AEL2 and AET46, while the closest relationship was found between AET15 and AET24. In terms of pomological and morphological characteristics, the genotypes AET38, AET44, and AET34 (sour oranges), AEP10, AEP7, and AEP11 (oranges), as well as AEL14 and AEL10 (lemons), stood out based on the evaluated parameters and are considered promising candidates. The findings and selected genotypes discussed in this thesis will serve as valuable resources and guidance for future citrus breeding research.