Yetişkinlerin çocukluk çağı travmatik yaşantılarının çocuk istismarına ilişkin bilişlerine etkisinin incelenmesi
Examining the effect of adults' childhood traumatic experiences on their cognitions about child abuse
  1. Tez No: 944911
  2. Yazar: EZGİ LAÇİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANDE ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı, Travma, Çocuk İstismarı, Childhood, Trauma, Child Abuse
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Çocukluk çağı travmaları; çocuğun sağlığını, refahını ve gelişimini olumsuz etkileyen, istismar ve ihmal gibi olguları içeren deneyimlerdir. Çocuk istismarı ve ihmali, yalnızca bireyin değil, toplumun psikososyal sağlığını da tehdit eden önemli bir halk sağlığı sorunudur. Literatürde, çocuklukta yaşanan travmatik deneyimlerin bireyin bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimini engellediği ve bu etkilerin yetişkinlik dönemine kadar uzanabildiği çok sayıda araştırmayla ortaya konmuştur. Bu araştırmanın amacı, yetişkin bireylerin çocukluk döneminde maruz kaldıkları travmatik yaşantıların, çocuk istismarına ilişkin bilişsel yapıları üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma grubunu, en az bir çocuğa sahip 225 yetişkin birey oluşturmaktadır. Katılımcılar uygun örnekleme yöntemiyle seçilmiş, veri toplama aracı olarak demografik bilgi formu, Çocukluk Çağı Ruhsal Travma Ölçeği (ÇÇRTV) ve Çocuk İstismarına İlişkin Bilişler Ölçeği: Ebeveyn Formu kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, çocukluk çağı travmalarının bireylerin çocuk istismarına ilişkin bilişsel örüntüleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde etkili olduğunu göstermektedir. Özellikle ebeveynin eğitim düzeyi, gelir durumu ve aile yapısı gibi sosyo-demografik değişkenler hem travma puanlarında hem de istismara ilişkin bilişlerde anlamlı farklılıklara yol açmaktadır. Bu doğrultuda, çocukluk travmalarının uzun vadeli etkilerini azaltmak ve çocuk istismarına yönelik toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla ebeveynlere yönelik travma temelli psiko-eğitim programlarının geliştirilmesi ve koruyucu-önleyici sosyal hizmet uygulamalarının yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Childhood traumas encompass experiences such as abuse and neglect that negatively impact a child's health, well-being, and development. Child abuse and neglect are not only individual but also significant public health issues that threaten the psychosocial well-being of society. A growing body of literature shows that traumatic experiences during childhood can hinder cognitive, emotional, and social development, with long-lasting effects that extend into adulthood. The aim of this study is to examine how adults' childhood traumatic experiences influence their cognitive structures regarding child abuse. The study group consisted of 225 adult participants, all of whom have at least one child. Participants were selected through a convenience sampling method. Data were collected using a demographic information form, the Childhood Psychological Trauma Scale (ÇÇRTV), and the Cognitions Related to Child Abuse Scale: Parent Form. Findings indicate that childhood traumas significantly affect individuals' cognitive patterns concerning child abuse. In particular, socio-demographic variables such as parental education level, income status, and family structure were found to cause statistically significant differences in both trauma exposure and abuse-related cognitions. Based on these results, it is recommended to develop trauma-informed psychoeducational programs for parents and to strengthen preventive and protective social service practices in order to reduce the long-term effects of childhood traumas and enhance public awareness about child abuse.