Abdominal histerektomide kolpotomi yöntemlerinin karşılaştırılması: Bbipolar kesi ve makas kesisi
Comparison of colpotomy techniques in abdominal hysterectomy: Bipolar energy incision vs scissor incision
- Tez No: 944912
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA KETENCİ GENCER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Abdominal histerektomi, kolpotomi, Ligasure, FSFI, SF-36, bipolar enerji cihazı, Abdominal hysterectomy, colpotomy, Ligasure, FSFI, SF-36, bipolar energy device
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Bu çalışmada, abdominal histerektomi uygulanan hastalarda kolpotomi sırasında kullanılan klasik makas kesisi ile bipolar enerji cihazı kullanımının postoperatif sonuçlara etkisi karşılaştırılmıştır. Kolpotomi işlemi, postoperatif komplikasyonlar, iyileşme süreci, cinsel fonksiyon ve yaşam kalitesi üzerinde doğrudan etkili olabilen önemli bir cerrahi adımdır. Bu nedenle uygun yöntemin belirlenmesi hasta memnuniyeti ve cerrahi başarı açısından klinik öneme sahiptir. Yöntem: 2023-2024 yılları arasında Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde abdominal histerektomi uygulanan ve kolpotomi aşamasında klasik makas veya bipolar enerji cihazı kullanılan hastalar retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Hastalar, kolpotomi yöntemine göre iki gruba ayrılmıştır (KLASİK ve LIGASURE). Demografik veriler (yaş, VKİ, doğum sayısı, sigara kullanımı, ek hastalık varlığı), cerrahi parametreler (ameliyat süresi, kanama miktarı, dren kullanımı, komplikasyon oranları), preoperatif ve postoperatif hematolojik değerler (Hb, Htc, WBC), hastanede yatış süresi, postoperatif 6. ayda ölçülen vajina uzunluğu, FSFI ve SF36 skorları analiz edilmiştir. Gruplar arası karşılaştırmalar uygun istatistiksel testler ile yapılmıştır. Bulgular: Her iki grup arasında yaş, VKİ, ameliyat süresi, intraoperatif kanama miktarı, dren kullanımı, komplikasyon oranı ve hastanede kalış süresi gibi parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Postoperatif vajina uzunluğu, cinsel fonksiyon düzeyi (FSFI skoru) ve yaşam kalitesi (SF-36 alt boyutları) bakımından da gruplar arasında anlamlı fark izlenmemiştir (p>0.05). Her iki yöntemin benzer klinik ve fonksiyonel sonuçlar sunduğu değerlendirilmiştir. Sonuç: Klasik makas kesisi ve bipolar enerji (Ligasure) cihazı ile kolpotomi teknikleri, cerrahi güvenlik ve hasta odaklı sonuçlar bakımından benzer performans sergilemektedir. Vajinal uzunluk, cinsel fonksiyon ve yaşam kalitesi gibi parametreler üzerinde iki yöntem arasında klinik olarak belirgin bir üstünlük saptanmamıştır. Bu nedenle kolpotomi yönteminin seçimi cerrahın deneyimi, cihaz erişilebilirliği ve vaka özelliklerine göre şekillendirilebilir. Bu çalışma, literatürde laparotomik histerektomi sırasında kolpotomi aşamasında klasik makas kesisi ile enerji cihazı kullanımını doğrudan karşılaştıran ilk çalışmadır. Bu yönüyle, açık cerrahi bağlamında kolpotomi tekniğine dair literatürdeki önemli bir boşluğu doldurmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to compare the postoperative outcomes of colpotomy performed using traditional scissor incision and bipolar energy device in patients underwent abdominal hysterectomy. Colpotomy is a critical surgical step that may influence complication rates, healing process, sexual function and overall patient satisfaction. Methods: Patients who underwent abdominal hysterectomy at Gaziosmanpaşa Training and Research Hospital between 2023 and 2024 and received either traditional scissor or bipolar energy technique for colpotomy were retrospectively evaluated. Patients were divided into two groups based on the colpotomy method (SCISSOR vs. LIGASURE). Demographic characteristics (age, BMI, parity, smoking status, comorbidities), surgical outcomes (operative time, blood loss, drain usage, complication rates), pre- and postoperative hematologic values (Hb, Hct, WBC), hospital stay duration and postoperative 6th month outcomes including vaginal length, FSFI and SF-36 scores were analyzed using appropriate statistical tests. Results: There was no statistically significant difference between the two groups regarding age, BMI, operative time, intraoperative blood loss, drain usage, complication rates, or hospital stay (p>0.05). Similarly, postoperative vaginal length, FSFI scores, and SF-36 subscale scores showed no significant difference between the groups (p>0.05). Both techniques demonstrated comparable safety and effectiveness profiles. Conclusion: Both colpotomy techniques—scissor and bipolar energy (Ligasure)— demonstrated similar clinical and functional outcomes. Neither method showed significant superiority in terms of vaginal length preservation, postoperative sexual function, or quality of life. Thus, the choice of colpotomy method may be guided by the surgeon's experience, accesibility of equipment, and patient-specific surgical considerations. This study is the first to directly compare traditional scissor incision and energy-based device use during the colpotomy step in open (laparotomic) hysterectomy. In this respect, it aims to address a notable gap in the literature regarding colpotomy techniques in open gynecologic surgery.