Diyabetes mellitus tanılı hastalarda eşlik eden kronik böbrek hastalığının perirenal yağ kalınlığı ile ilişkisi
The assocation between perirenal fat thickness and chronic kidney disease in patients with Diyabetes mellitus
  1. Tez No: 944916
  2. Yazar: MEDİHA HEJA BAKIŞKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Perirenal yağ dokusu kalınlığı, Kronik böbrek hastalığı, Tip 2 diyabetes mellitus, Glomerüler filtrasyon hızı, Perirenal fat thickness, Chronic kidney disease, Type 2 diabetes mellitus, Glomerular filtration rate
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Perirenal yağ dokusu kalınlığı (PRFT), son yıllarda metabolik ve renal hastalıklarla olan ilişkisi nedeniyle dikkat çeken bir parametre haline gelmiştir. Özellikle diabetes mellitus (DM) hastalarında kronik böbrek hastalığı (KBH) gelişimiyle PRFT arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalar literatürde artış göstermektedir. Bu doğrultuda, çalışmamızın temel amacı da tip 2 DM tanısı alan bireylerde PRFT ile KBH varlığı arasındaki olası ilişkiyi değerlendirmek ve bu alandaki mevcut bulgulara katkı sunmaktır. Yöntem: Bu retrospektif kesitsel çalışmada, hastanemizde takip edilen, 18 yaş üstü Tip 2 diyabetes mellitus tanılı hastalar değerlendirildi. Çalışmaya, PRFT ölçümü yapılmış ve böbrek fonksiyon test verileri eksiksiz olan hastalar dahil edildi. Tip 1 diyabet, malignite, terminal dönem böbrek yetmezliği veya eksik klinik verisi olan hastalar dışlandı. Bulgular: Toplam 81 Tip 2 diyabetli hastanın değerlendirildiği bu çalışmada, glomerüler filtrasyon hızına (GFR) göre oluşturulan beş hasta grubunda PRFT ile böbrek fonksiyonları arasındaki ilişki incelenmiştir. PRFT değerleri GFR grupları arasında farklılık göstermesine rağmen istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0,05). PRFT ile yaş arasında anlamlı pozitif korelasyon saptanmış (r=0,310, p=0,005), ancak PRFT ile GFR ve diğer biyokimyasal parametreler arasında anlamlı bir ilişki belirlenmemiştir. Bu bulgular, PRFT'nin böbrek fonksiyonlarını etkileyen bağımsız bir belirteç olmayabileceğini, birçok faktörün bu durumu etkileyebileceğini düşündürmektedir. Sonuç: Sonuç olarak, Tip 2 diyabetli bireylerde PRFT ile böbrek fonksiyonları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Bununla birlikte, PRFT'nin yaşla birlikte artış göstermesi, birçok klinik parametreden etkilenebilir olması ve kardiyometabolik risk öngörüsünde potansiyel bir biyobelirteç olarak değerlendirilebileceğine dair literatürdeki bulgular göz önüne alındığında, bu alanda daha geniş örneklemli ve ileri düzey çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Perirenal fat thickness (PRFT) has recently emerged as a parameter of interest due to its association with metabolic and renal diseases. In particular, studies investigating the relationship between PRFT and the development of chronic kidney disease (CKD) in patients with diabetes mellitus (DM) have increased in the literature. In this context, the primary aim of our study was to evaluate the potential relationship between PRFT and the presence of CKD in individuals diagnosed with type 2 DM and to contribute to the current body of evidence in this field. Methods: In this retrospective cross-sectional study, patients over the age of 18 diagnosed with type 2 diabetes mellitus and followed in our hospital were evaluated. Patients who had undergone PRFT measurement and had complete renal function test data were included. Those with type 1 diabetes, malignancy, end-stage renal disease, or incomplete clinical data were excluded. Results: A total of 81 patients with type 2 diabetes were evaluated. The relationship between PRFT and renal functions was assessed across five patient groups categorized according to glomerular filtration rate (GFR). Although PRFT values varied among the GFR groups, the differences were not statistically significant (p>0.05). A significant positive correlation was found between PRFT and age (r=0.310, p=0.005), whereas no significant relationship was identified between PRFT and GFR or other biochemical parameters. These findings suggest that PRFT may not be an independent marker affecting renal function and that multiple factors could influence this association. Conclusion: In conclusion, no statistically significant relationship was observed between PRFT and renal functions in individuals with type 2 diabetes. However, the increase in PRFT with age, its susceptibility to various clinical parameters, and literature suggesting its potential role as a cardiometabolic risk biomarker indicate the need for further large-scale and advanced studies in this area.