Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri Birimine kayıtlı bireylerde malnütrisyon sıklığı ve ilişkili faktörler
The prevalence of malnutrition and associated factors in individuals registered in the Home Healthcare Services Unit of Haseki Training and Research Hospital
  1. Tez No: 944915
  2. Yazar: KUDRET PETEK KAYA KOYUNLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABAH TÜZÜN, DR. BURCU HACIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: evde sağlık hizmetleri, fiziksel bağımlılık, kronik hastalık, malnütrisyon, MNA-SF, ONS, tıbbi beslenme desteği, yaşlılık, chronic disease, elderly, home health care services, malnutrition, MNA-SF, oral nutritional support, ONS, physical dependence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Bu çalışmada, evde sağlık hizmeti alan bireylerde malnütrisyon sıklığının belirlenmesi ve buna etki eden demografik, klinik ve biyokimyasal faktörlerin araştırılması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri Birimi'ne kayıtlı evde sağlık hizmeti alan ve sağlık verileri eksiksiz bireyler üzerinde yürütülmüştür. Çalışma döneminde evde sağlık hizmetlerine kayıtlı toplam 9.098 hasta bulunmuş, bu hastalar numara sırasına göre dizilmiş ve ilk sıradan başlanıp 5'er sıra atlayarak hastalar çalışmaya dahil edilmiştir; eksik veri olması durumunda bir sonraki sıradaki hasta seçilmiştir. Veriler, Evde Sağlık Hizmetleri'nin elektronik kayıt sisteminden elde edilerek Microsoft Excel ortamına aktarılmıştır. Çalışmada katılımcıların sosyodemografik özellikleri, kronik hastalıkları, laboratuvar parametreleri analiz edildi. Bulgular: Çalışmamızda 426 (%23,4) katılımcıda malnütrisyon saptanmıştır. Malnütrisyon ile yaş ve cinsiyet dağılımı arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Malnütrisyonu olan grupta yatağa tam bağımlı olanların sıklığı diğer gruplardan daha yüksek bulunmuştur. Malnütrisyonu olan grupta hipertansiyon diğer gruplara göre daha az sıklıkta görülmüştür. Malnütrisyonu olan grupta epilepsi ve demans sıklığı diğer gruplara göre daha yüksek bulunmuştur. ONS kullanımı malnütrisyonu olan grupta anlamlı olarak daha fazla saptanmıştır. Malnütrisyonu olan grubun yalnızca %31,7'sinde ONS kullanımı olduğu tespit edilmiştir. Normal nütrisyonel duruma sahip grupta total protein ve albümin değeri diğer gruplardan anlamlı olarak daha yüksekti. Sonuç: Evde sağlık hizmeti alan hastalarda düzenli beslenme taramalarının yapılması ve beslenme desteği uygulamalarının yaygınlaştırılması, malnütrisyonun erken tanınması ve olumsuz sonuçlarının azaltılmasında etkili bir halk sağlığı yaklaşımı olarak ele alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine the prevalence of malnutrition in individuals receiving home health care services and to investigate the demographic, clinical and biochemical factors affecting it. Materials and Methods: This study was conducted on individuals receiving home health care services registered to Haseki Training and Research Hospital Home Health Services Unit with complete health data. During the study period, a total of 9,098 patients registered to home health services were found, these patients were arranged in numerical order and patients were included in the study by starting from the first row and skipping 5 rows; in case of missing data, the patient in the next row was selected. The data were obtained from the electronic registration system of the Home Health Services and transferred to Microsoft Excel. Sociodemographic characteristics, chronic diseases and laboratory parameters of the participants were analyzed. Results: Malnutrition was detected in 426 (23.4%) participants in our study. No significant relationship was found between malnutrition and age and gender distribution. In the group with malnutrition, the frequency of those who were fully bedridden was higher than the other groups. Hypertension was less frequent in the malnourished group compared to the other groups. The frequency of epilepsy and dementia was higher in the group with malnutrition compared to the other groups. ONS use was significantly higher in the group with malnutrition. Only 31.7% of the group with malnutrition had ONS use. Total protein and albumin values were significantly higher in the group with normal nutritional status than in the other groups. Conclusion: Regular nutritional screening in patients receiving home health care services and dissemination of nutritional support practices should be considered as an effective public health approach for early recognition of malnutrition and reduction of its negative consequences.