Alt gastrointestinal sistem kanama ön tanısı ile interne olan hastalarda ilk geliş hemogramındaki RDW ve PDW değerlerinin maligniteyi öngörmedeki etkisi
The effect of RDW and PDW values in initial hemograms on predicting malignancy in patients admitted to hospital with a preliminary diagnosis of lower gastrointestinal bleeding
- Tez No: 944925
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UYGAR DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kolon kanseri, RDW, PDW
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET Giriş: Bu çalışma, eritrosit dağılım genişliği (RDW) ve trombosit dağılım genişliği (PDW) değerlerinin, gastrointestinal sistem malignitelerini öngörmede ve farklı hastalıklarda (malign melanom, pankreas kistleri, tiroid nodülleri, KOAH, yoğun bakım hastaları ve alt gastrointestinal sistem kanamaları vb.) prognoz ve tanı üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Önceki araştırmalar, RDW ve PDW'nin malignite riskini belirlemede, mortaliteyi öngörmede ve hastalık şiddetini değerlendirmede önemli bir rol oynadığını göstermiştir. Bu çalışma, özellikle alt gastrointestinal sistem kanamalarında RDW ve PDW'nin maligniteye işaret etme potansiyelini ve erken endoskopik müdahalenin önemini değerlendirmeyi hedeflemektedir. Materyal ve Metot: Bu çalışma Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde retrospektif olarak gerçekleştirildi. Çalışmaya 18 yaşının üstündeki ve hematolojik sorunu olmayan hastalar dahil edildi. Alt GİS kanaması nedeniyle takip edilen ve kolonoskopi yapılan hastaların yaş, cinsiyet ve tam kan sonuçları ile malignite bulguları kayıt altına alınarak karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 165 hasta dahil edildi ve bu hastaların %17,6'sı malign olarak saptandı. Malign hastaların yaş ortalaması 71,58±14,08 iken bu hastaların %51,7'si erkekti. Hastaların yaş ve cinsiyet olarak anlamlı farklılık görülmedi. Malign hastaların ortalama RDW değeri 17,48±3,90 iken, 15,90 sınır değeri için %62,1 hassaslıktadır. Malign hastaların ortalama PDW değeri 14,48±2,41 olarak saptanırken, malign hastaları için duyarlılığı %83,8 olarak saptandı. Sonuç: Kolon kanserlerinin malignite durumunun belirlenmesinde RDW ve PDW değerleri önemli bir biyobelirteç olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction: This study aims to investigate the effects of erythrocyte distribution width (RDW) and platelet distribution width (PDW) values on the prediction of gastrointestinal tract malignancies and on the prognosis and diagnosis in different diseases (malignant melanoma, pancreatic cysts, thyroid nodules, COPD, intensive care patients and lower gastrointestinal tract bleeding etc.).The objective of this study is to assess the potential of RDW and PDW in indicating malignancy and the importance of early endoscopic intervention, particularly in cases of lower gastrointestinal bleeding. Material and Methods: The present study was conducted retrospectively in the Health Sciences University Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital General Surgery Clinic. Patients over 18 years of age and without hematological problems were included in the study. The age, gender, complete blood results, and findings of malignancy in patients who were followed up for lower GI bleeding and underwent colonoscopy were recorded and compared. Results: The study cohort comprised 165 patients, with 17.6% of these patients exhibiting malignant characteristics. The mean age of patients with malignant disease was 71.58±14.08 years, with 51,7% of these patients being male. No significant differences were observed in age or gender. The mean RDW value for patients with malignant disease was 17.48 ± 3.90, with a sensitivity of 62.1% for a cut-off value of 15.90. The mean PDW value of malignant patients was 14.48±2.41, with an 83.8% sensitivity for malignant patients. Conclusion: The measurement of RDW and PDW values can serve as a valuable diagnostic tool in the assessment of colon cancer malignancy. Keyword: Colon cancer, RDW, PDW